POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Για ένα πείσμα και από εμμονή καταψήφισε το ΔΗΚΟ τον προϋπολογισμό στη ΒουλήΚαμία διάθεση συνδιαλλαγής ή αποδοχής των όρων του ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απάντησε χθες γραπτώς στον Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνει πως η άρνηση παραχώρησης των φακέλων στον γενικό ελεγκτή δεν αποτελεί κυβερνητική απόφαση, αλλά συμμόρφωση σε γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, την οποία έχει αποδεχθεί και ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σε σχέση με το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, αλλά και αυτό της επιτροπής Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα, πλην κάποιων αποσπασμάτων που θα εξαιρεθούν προσωρινά για λόγους μη επηρεασμού ποινικών διαδικασιών και προσωπικών δεδομένων.

Σας διαψεύδει ο Οδυσσέας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδίδει στον Νικόλα Παπαδόπουλο εμμονή σε προφάσεις που είναι αντίθετες με το πολιτικό ήθος, «αλλά το χείριστο είναι πως, με πρόταξη και επίκληση την πάταξη της διαφθοράς, αδιαφορείτε εάν θα πλήξετε με τις συμπεριφορές σας το σύνολο των πολιτών που έχουν την άμεση ανάγκη στήριξης του κράτους κάτω από τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα ως αποτέλεσμα της πανδημίας». Σημειώνει πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με δημόσιες δηλώσεις του έχει παραδεχθεί πως, έστω και αν διαφωνεί, οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων δεν θα μπορούσαν να του παραδοθούν, αφού υπάρχει γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα η οποία δεσμεύει την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος επισημαίνει: «Γνωρίζετε, ή θα έπρεπε να γνωρίζετε, πως η άρνηση παράδοσης των φακέλων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα και όχι, όπως αναληθώς ισχυρίζεστε, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει τον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κάθαρση. Η  κυβέρνηση, ούτε αρνήθηκε, ούτε αρνείται την παράδοση των φακέλων. Αυτό που έπραξε και πράττει είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στις γνωματεύσεις του γενικού εισαγγελέα, όπως και ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής παραδέχεται».

Εμμονές και πείσμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει θλίψη γιατί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εν γνώσει του αμφισβητεί τις συνταγματικές εξουσίες του γενικού εισαγγελέα, τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τον διορισμό και τις εξουσίες των ερευνητικών επιτροπών. «Αποδίδετε», αναφέρει, «στην κυβέρνηση αλαζονεία και ετσιθελισμό, παραγνωρίζοντας ότι ο όρος για ψήφιση του προϋπολογισμού δεν αποτελεί παρά μόνο ένα ακραίο φαινόμενο πείσματος κατ` αντίθεση των πραγματικών γεγονότων των προνοιών του Συντάγματος και των κείμενων νόμων. Το πλέον απαράδεκτο είναι ότι με τις εμμονές σας ο ίδιος στοχοποιείτε και αμφισβητείτε, όχι μόνο τις εξουσίες, αλλά και την ακεραιότητα και το ήθος του γενικού εισαγγελέα, αλλά και των μελών της ερευνητικής επιτροπής».

Πορίσματα στη δημοσιότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και στα θέματα διαφάνειας που έθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, διαβεβαιώνοντας «πως, τόσο η έκθεση της επιτροπής Καλογήρου όσο και η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής, θα δοθούν, ύστερα από συνεννόηση με τον γενικό εισαγγελέα, στη δημοσιότητα, με προσωρινή εξαίρεση υποθέσεων για τις οποίες προκύπτουν ποινικά αδικήματα και με απόλυτο σεβασμό στις πρόνοιες του νόμου για προστασία των προσωπικών δεδομένων». Την ίδια θέση έχει διατυπώσει και ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και έχει υιοθετηθεί και από την ερευνητική επιτροπή υπό τον Μ. Νικολάτο.

Θα παραιτηθώ αν…

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει πως είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, παραιτούμενος του αξιώματος που ο λαός του έχει εμπιστευθεί, αν διαπιστωθεί πως εμπλέκεται σε οποιανδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομη πράξη ή έδειξε ανοχή σε οποιαδήποτε ενέργεια που ζημίωσε ή ζημιώνει τα δημοσιονομικά του κράτους. Απευθυνόμενος στον Νικόλα Παπαδόπουλο, αναφέρει πως «αν προσπαθείτε, είτε εσείς είτε άλλοι, όσους και εάν επιστρατεύσετε για να συνδράμουν στην παραγωγή λάσπης, όχι μόνο δεν θα με πλήξετε, αλλά θα αντιληφθείτε ελπίζω, όχι αργά, πως ανάλογες συμπεριφορές, τους μόνους που εκθέτουν είναι όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους».

ΔΗΚΟ: Τι κρύβουν οι φάκελοι;

Το ΔΗΚΟ, σε απαντητική ανακοίνωση διερωτάται πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί η δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη για παραίτηση «εάν διαπιστωθεί ότι εμπλέκεται σε οποιανδήποτε περίπτωση διαφθοράς ή παράνομης πράξης ή έδειξε ανοχή σε οποιανδήποτε ενέργεια;

Πώς θα διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή του σε διαφθορά ή τυχόν επίδειξη ανοχής σε ενέργειες που έχουν ζημιώσει τα δημοσιονομικά του κράτους, εάν ο ίδιος εξακολουθήσει να εμποδίζει τον έλεγχο και να επιβάλλει τη συσκότιση;

Πώς θα γνωρίζει η κοινωνία αν όντως έχει αναλάβει αυτές τις ευθύνες…αν τις έχει αποκρύψει;

Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως μόνο με ενδελεχή έλεγχο θα λάμψει η αλήθεια και μόνο έτσι είναι δυνατή η διαπίστωση τυχόν εμπλοκής του Προέδρου ή άλλων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά επιτακτικά να δοθούν οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Διατυπώνεται τέλος η ερώτηση: «Τι κρύβουν τελικά αυτοί οι φάκελοι και τι είναι αυτό που φοβάται τόσο πολύ η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και δεν το πράττει;»

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σε δική του δήλωση αναφέρει πως η σύγκρουση συμφέροντος που αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου δεν χρειάζεται να ερευνηθεί για να αποδειχθεί. Είναι αυταπόδεικτη και κραυγαλέα.

Νέα αιχμηρή απάντηση Νικόλα στον Αναστασιάδη: «Πώς θα διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή σου στη διαφθορά;»

Για εμμονές κατηγόρησε τον Νικόλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Δεν απαντά επί της ουσίας»

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.