Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Οι δυσκολίες των παρόχων υγείας

Προβλήματα, τεχνικά και πρακτικά, που αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία του νέου γενικού συστήματος υγείας επιχειρούν να επιλύσουν Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Υπουργείο Υγείας. Χθες, υπό τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους (γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων και ακτινοδιαγνωστικών κέντρων) όπου έγινε αξιολόγηση της κατάστασης με καταγραφή όλων των προβλημάτων. Ενώπιον του ΟΑΥ όμως φτάνουν και παράπονα από τους δικαιούχους τα οποία αφορούν από την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων μέχρι την άρνηση φαρμακοποιού να εκτελέσει συνταγή του ΓεΣΥ σε εφημερία. Όπως πληροφορείται ο «Π», φαρμακοποιός αρνήθηκε να εκτελέσει συνταγή του ΓεΣΥ σε δικαιούχο με τη δικαιολογία ότι λειτουργούσε σε καθεστώς εφημερίας. Το περιστατικό έφτασε στα αφτιά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο οποίος διά του αναπληρωτή γενικού του διευθυντή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου ενημερώνει τους πολίτες πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στη βάση του νόμου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι φαρμακοποιοί είτε εργάζονται σε κανονικό ωράριο είτε εφημερεύουν (για τις εφημερίες πληρώνονται επιπρόσθετα) έχουν υποχρέωση να εκτελούν τις συνταγές του ΓεΣΥ. Προέτρεψε παράλληλα τους πολίτες να προχωρούν σε αναφορά στον Οργανισμό συμβάντων που κινούν υποψίες εκμετάλλευσης ή κατάχρησης του συστήματος. Ένα άλλο παράπονο το οποίο εκφράστηκε πολλάκις τις τελευταίες μέρες αφορά ελλείψεις φαρμάκων (κυρίως αναλώσιμων για τον διαβήτη και εμβολίων) από τον ιδιωτικό τομέα. Το όλο θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Π» αναφέρθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, με το Υπουργείο Υγείας να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για αγορά υπηρεσιών από εταιρεία η οποία θα διανέμει τα φάρμακα στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ανάμεσα σε άλλα προβλήματα τα οποία δηλώθηκαν, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, από τους επαγγελματίες υγείας είναι η καταχώριση παραπεμπτικών για εργαστηριακές αναλύσεις καθώς και η διεκπεραίωση μέσω του λογισμικού διαφόρων πράξεων από τα διαγνωστικά κέντρα, εξαιτίας κυρίως του τρόπου με τον οποίο γίνεται η κωδικοποίηση. Οι ιδιοκτήτες κλινικών εργαστηρίων για άλλη μια φορά εξέφρασαν το πρόβλημα που προκύπτει από τα διαφορετικά παραπεμπτικά που πρέπει να διαχειρίζονται για τον ίδιο ασθενή όταν υπάρχει παραγγελία διαφορετικών κατηγοριών αναλύσεων ενώ ανησυχία εξέφρασαν και για τη λειτουργία πολυϊατρείων τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες εργαστηρίων. Γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, ενδέχεται να πλήξει τη βιωσιμότητα των μικρών χημείων. Από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας δόθηκαν διαβεβαιώσεις στους παρόχους υγείας ότι η νέα βελτιωμένη έκδοση του λογισμικού (η δεύτερη στη σειρά) θα τους παραδοθεί την Παρασκευή ενώ τεχνικά ζητήματα που καταγράφηκαν χθες θα προωθηθούν αμέσως. Ένα από αυτά τα ζητήματα αφορά τις παραπομπές ασθενών από ειδικό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας. Το σύστημα, τώρα, επιτρέπει μόνο παραπομπή ασθενούς από προσωπικό γιατρό σε ειδικό γιατρό και αυτό δημιουργεί αναστάτωση. Το θέμα αυτό έχει τεθεί στη λίστα με τα τεχνικά προβλήματα του λογισμικού που χρήζουν επιδιόρθωσης και εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου ο ΟΑΥ υπολογίζει πως θα έχει διορθωθεί. Οι γιατροί, από τη δική τους πλευρά, αναφέρθηκαν κυρίως στον χαμό που επικράτησε στα ιατρεία τους τις πρώτες βδομάδες του ΓεΣΥ αν και όπως είπαν από αυτή τη βδομάδα άρχισε να μειώνεται ο φόρτος εργασίας αφού η πλειονότητα των χρόνιων ασθενών, που βρίσκονται στους καταλόγους τους, τους επισκέφθηκαν για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Μνεία έγινε τέλος και στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων και αναλύσεων που σημειώθηκε τις πρώτες μέρες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Αν και ήταν αναμενόμενο, αφού οι χρόνιοι ασθενείς έσπευσαν στον προσωπικό τους γιατρό για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους ώστε να μπορούν να τα εξασφαλίσουν μέσω του ΓεΣΥ ενώ διεφάνη πως αρκετοί πολίτες ανέμεναν το νέο σύστημα υγείας για τις αναλύσεις τους, εντούτοις ο ΟΑΥ ετοιμάζει ειδικά πρωτόκολλα σε σχέση με τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Μέσω αυτών των πρωτοκόλλων θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το ποια φάρμακα συνταγογραφεί ο προσωπικός γιατρός και ποια ο ειδικός γιατρός.

Εγκύκλιος ΕΤΥΚ προς τα μέλη της

Εγγραφείτε στο ΓεΣΥ

Προς  το συμφέρον όλων μας η επιτυχία του ΓεΣΥ, διαμηνύει με εγκύκλιο προς τα μέλη της η ηγεσία της ΕΤΥΚ. Καλεί τα μέλη της να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό του νέου συστήματος υγείας και τα ενημερώνει ότι το ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΓεΣΥ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η ηγεσία της ΕΤΥΚ και η διαχειριστική επιτροπή του ταμείου υγείας παρακολουθούν, εδώ και καιρό, όλες τις εξελίξεις γύρω από την εφαρμογή και λειτουργία του ΓεΣΥ. «Το ΓεΣΥ είναι μια πραγματικότητα η οποία αποφασίστηκε και εφαρμόζεται από την πολιτεία με στόχο την κοινωνική προσφορά, και μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον θα λειτουργούμε πλέον», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΤΥΚ υποδεικνύοντας ότι «είναι προς το συμφέρον τόσο των συναδέλφων, όσο και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, να πετύχει το ΓεΣΥ τους σκοπούς του». Θεωρεί επίσης, όπως σημειώνει, πως «από τη στιγμή που είμαστε μια από τις κατηγορίες εργαζομένων η οποία, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, θα αποτελούν τους κύριους αιμοδότες του ΓεΣΥ, είναι δίκαιο και σωστό να αξιοποιούμε όλα όσα το Γενικό Σχέδιο Υγείας μπορεί να μας προσφέρει στο έπακρο». Σαν πρώτο βήμα η ΕΤΥΚ προτρέπει τα μέλη της να εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό και καλεί όσους δεν το έχουν κάνει μέχρι στιγμής να το πράξουν, για να μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που το ΓεΣΥ προσφέρει, όπως επισκέψεις, φάρμακα, αναλύσεις κ.λπ. Ενημερώνει παράλληλα ότι τα φαρμακεία με τα οποία διατηρεί συνεργασία η οργάνωσή έχουν ήδη ενταχθεί στο Γενικό Σχέδιο Υγείας «και κατά συνέπεια οι συνάδελφοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα που τους έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρούς του ΓεΣΥ. Το ίδιο ισχύει και για τα κλινικά εργαστήρια με τα οποία η οργάνωση διατηρεί συνεργασία». Υπογραμμίζει τέλος την αποφασιστικότητά της για διατήρηση του ταμείου υγείας της «με στόχο να λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά και ως δικλίδα ασφαλείας για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της υγείας».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.