Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Μπαίνει το Αρεταίειο, αναμονή για Απολλώνιο

Με κράτηση μικρού αριθμού κλινών για τους γιατρούς που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, το Αρεταίειο Νοσοκομείο εισέρχεται επισήμως στο σύστημα υγείας προσφέροντας από την ερχόμενη βδομάδα υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες οι μέτοχοι ήταν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα. Τους ένθερμους υποστηρικτές του «ναι» και αυτούς που υποστήριζαν ότι το νοσηλευτήριο δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο σύστημα.

Το Απολλώνιο από την πλευρά του, του οποίου το δ.σ. συνεδρίασε αργά χθες το απόγευμα, αποφάσισε να συνεχίσει τη διαβούλευση με τον ΟΑΥ και σε κατοπινό στάδιο θα αποφανθεί εάν θα ενταχθεί ή όχι στο σύστημα, στη βάση της νέας, αναθεωρημένης πρότασης. Την πρόταση του ΟΑΥ εξέτασε και το δ.σ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, το οποίο εντός των επόμενων λίγων 24ώρων θα αποφασίσει εάν θα συμμετέχει ή όχι στο σύστημα.

Στην Β’ φάση του ΓεΣΥ και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός στην Λάρνακα

Στο μεταξύ άλλα τριάντα οκτώ ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μικρά και μεγάλα, που λειτουργούν σε παγκύπρια βάση αναμένεται να προσφέρουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Αυτά τα νοσηλευτήρια βρίσκονται ήδη στον διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και η εισδοχή τους στο σύστημα καλύπτει το 75% των κλινών – περιλαμβανομένων και των 1.500 των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η ελπίδα για κάλυψη των συσσωρευμένων αναγκών των πολιτών, λόγω και της αναβολής χειρουργείων συνεπεία του κορωνοϊού, αναπτερώνεται με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και ξεπερνούν τις προσδοκίες ακόμη και του πιο αισιόδοξου σεναρίου.

Αρχίζουν χειρουργεία

Πολλοί γιατροί, όπως πληροφορείται ο «Π», οι οποίοι λειτουργούν σε μικρά και μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και είναι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ, έχουν ήδη προγραμματίσει χειρουργεία στο πλαίσιο του νέου συστήματος υγείας και ίσως αυτό να αποτελεί μοχλό πίεσης για τους κλινικάρχες. Όπως άλλωστε είναι γνωστό, η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών γιατρών έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Ως γνωστόν, ο  ΟΑΥ είχε παραχωρήσει το δικαίωμα σε γιατρούς που δεν θα είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ να χρησιμοποιούν τις υποδομές των εντός του συστήματος νοσηλευτηρίων, χωρίς όμως να επιβαρύνεται οικονομικά το ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το Αρεταίειο είχε ζητήσει από τον ΟΑΥ την κράτηση μικρού αριθμού κλινών (γύρω στις 15) για τους γιατρούς του που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα, με το δ.σ του οργανισμού να κάνει αποδεκτό το αίτημα αυτό για μια μεταβατική περίοδο που δεν θα ξεπερνά τους 12 μήνες, όπως πληροφορείται ο «Π».

Ικανοποίηση ΟΑΥ

Ικανοποίηση από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις εξέφρασε χθες ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

«Σε όλες τις επαρχίες έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή μεγάλων και μικρών νοσηλευτηρίων», είπε, για να προσθέσει πως ο οργανισμός έχει επεξεργαστεί σενάριο για κάλυψη των αναγκών των πολιτών, στην περίπτωση που προκύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Σημείωσε ότι εξαρχής είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 45 νοσηλευτήρια, εκ των οποίων τα 38 έχουν επισήμως δηλώσει πρόθεση για ένταξη στο σύστημα. Η δε απόφαση του Αρεταίειου προκάλεσε τεράστια ικανοποίηση αφού το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπιζόταν στην πρωτεύουσα και η ένταξη ενός μεγάλου νοσηλευτηρίου προκαλεί μεγάλη ανακούφιση. Βεβαίως, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε με όλα τα νοσηλευτήρια».

Υπενθύμισε, τέλος, ότι η αναθεωρημένη πρόταση του ΟΑΥ έχει ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου. «Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα ισχύουν οι ίδιες πρόνοιες διότι μετά την 1η Ιουνίου ο οργανισμός πρέπει να κινηθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες», είπε, συμπληρώνοντας ότι το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειονότητας των νοσηλευτηρίων ίσως να δεικνύει πως η νέα πρόταση του ΟΑΥ, υπό τις συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, ήταν τίμια και αξιοπρεπής.

Στο τραπέζι τα κίνητρα

Σήμερα, πιθανότατα, θα συναντηθούν οι συντεχνίες των γιατρών με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, αφού στην περίπτωση που οι γιατροί δεν ικανοποιηθούν, θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για μαζικές αποχωρήσεις από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε πως οι συντεχνίες των γιατρών έχουν ήδη αποφασίσει τη λήψη δυναμικών μέτρων εάν δεν ικανοποιηθούν από τις προτάσεις του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένα από τα μέτρα να αφορά τη μαζική παραίτηση γιατρών, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν εμποδίζει τους γιατρούς από την ιδιωτική άσκηση της Ιατρικής». Υπέδειξε ότι δεν είναι οι γιατροί που βάζουν λουκέτο στα νοσοκομεία, αλλά κάποιοι άλλοι οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί τι εστί δημόσια νοσηλευτήρια και την προοπτική τους.

Ανέφερε πως ο ιατρικός κόσμος των νοσοκομείων έχει αποδείξει μέχρι στιγμής τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στις πιο δύσκολες συνθήκες, και ενδεικτικά ανέφερε την πανδημία, με όλο το βάρος της να το επωμίζονται τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου, από την δική του πλευρά, ξεκαθάρισε πως ο Οργανισμός δεν βασίζει την οποιαδήποτε πολιτική του στα θέλω της οποιασδήποτε συνδικαλιστικής οργάνωσης.

«Έχουμε λάβει πολλές παραμέτρους για να ετοιμάσουμε την πρόταση των κινήτρων», είπε, εκτιμώντας ότι η πρόταση προσεγγίζει αυτά τα οποία ζητούν οι γιατροί και είναι εντός των δυνατοτήτων του οργανισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και σε αυτήν εντάσσονται θέματα που άπτονται του εργασιακού περιβάλλοντος των γιατρών, γραμματειακή υποστήριξη, εκπαιδεύσεις κ.λπ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.