Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Γέρημο Σχέδιο Υγείας;

Σύρραξη μεταξύ γιατρών σε ιδιωτική κλινική που μπήκε πρόσφατα στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Τσακώθηκαν για τα κρεβάτια των ασθενών που έμπαιναν σε προγραμματισμένα χειρουργεία, τα οποία έπρεπε να προκρατηθούν. Το ερώτημα εύλογο: Ξαφνικά πώς προέκυψαν τόσα πολλά χειρουργεία; Επιχειρήσαμε να βρούμε κάποιες απαντήσεις:

1. Πρόκειται για ασθενείς που ξεχείλιζαν τις λίστες των γιατρών του Δημοσίου. Όσους δεν προλάβαιναν -και δεν προλάβαιναν πολλούς- τους κρατούσαν και τους χειρουργούσαν λίγους-λίγους τα απογεύματα που έπαιρναν και υπερωρίες. Όταν το κακό παραγινόταν έτρεχε η κ. Γιαννάκη να στείλει μερικούς σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια με κρατικά κουπόνια για να αποφορτιστούν λιγάκι οι λίστες. Τους περισσότερους τους κρατούσαν βέβαια γιατί οι εγχειρήσεις στα δημόσια νοσοκομεία ήταν δωρεάν. Τώρα που είναι παντού δωρεάν, οι ασθενείς ξεχύθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία.

2. Η αύξηση εγχειρήσεων εξηγείται και διαφορετικά. Προ ΓεΣΥ οι εγχειρήσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία είχαν κάποιο στοιχειώδη έλεγχο από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τώρα αποφασίζει ο γιατρός μόνος του αν θα κάνει εγχείρηση, αφού πληρώνουν συλλογικά οι πολίτες και κανένας δεν ρωτά, κυρίως όμως κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει.

3. Πέρα από την εύκολη εγχείρηση (κάτι περίπου σαν τις καισαρικές), οι γιατροί βγήκαν στο σεργιάνι και προς άγρα πελατών. Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος που είχε πάει για εξέταση πριν από 2 χρόνια και του είπαν ότι δεν χρειάζεται εγχείρηση και μου ανακοίνωσε ότι του τηλεφώνησαν να πάει για χειρουργική επέμβαση. Ξαφνικά από τον Ιούνιο και μετά άλλαξε πλήρως η κατάστασή του. Υπάρχει και μια περίπτωση για κάποιον που τον κάλεσαν μετά από 10 χρόνια να κάνει επέμβαση στη σπονδυλική του στήλη, αλλά δεν θέλω να την πιστέψω.

 

Επιλεκτικές εγχειρήσεις

Κάποιο νοσηλευτήριο έστειλε στους γιατρούς του μήνυμα ότι «τις… τάδε εγχειρήσεις δεν τις θέλουμε. Το ΓεΣΥ δεν πληρώνει καλά γι’ αυτές και δεν μας συμφέρουν. Να κάνετε αυτές τις εγχειρήσεις (έστειλε και κατάλογο) που έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους».

Κάποιοι κλινικάρχες το πάνε και ένα βήμα παρακάτω:
1. Δεν θέλουμε εγχειρήσεις για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να μείνει στο νοσηλευτήριο αρκετές μέρες.
2. Δεν θέλουμε εγχειρήσεις που απαιτούν συνεχείς και πολλαπλές αναλύσεις αίματος, που ανεβάζουν το κόστος.
3. Όταν κάνετε εγχειρήσεις μην δίνετε στους ασθενείς από το ακριβό παυσίπονο ή μην αλλάζετε γάζες συνεχώς.

Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια έχουν ζητήσει επιτακτικά από τους γιατρούς τους να κάνουν προσωπικές ασφάλειες πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που κινηθούν αγωγές για κακή άσκηση ιατρικής. Γιατί άραγε οι κλινικάρχες ζητούν αύξηση των ασφαλειών;

 

Στα νοσοκομεία

Σε αντίθεση με τα δημόσια νοσοκομεία, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ξέρουν ακριβώς πόσο κοστίζει μια επέμβαση. Οπότε το μήνυμα είναι σαφές: Όσοι ασθενείς δεν μας ταιριάζουν στείλτε τους στα κρατικά νοσοκομεία. Παλιά δουλειά μας κόσκινο: Παλαιότερα στα ιδιωτικά έμπαιναν ασθενείς, πλήρωναν τα μαλλιοκέφαλά τους, αλλά αν ο ασθενής δεν εσώζετο τον έριχναν σε ένα ασθενοφόρο και τον έστελναν να αποδημήσει εις Κύριον στο κρατικό νοσοκομείο. Είχαμε και ένα record να διαφυλάξουμε. Σήμερα στα κρατικά νοσοκομεία, πέρα από όσους είναι έτοιμοι να συναντήσουν τον δημιουργό τους, θα αποστέλλονται και οι εγχειρήσεις με χαμηλή κερδοφορία.

Σε αντίθεση με τους ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ, οι κρατικοδίαιτοι γιατροί αυτή την περίοδο περί άλλα τυρβάζουν. Τα πρώην κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου διαθέτουν 1.500 περίπου κλίνες, αλλά η πληρότητά τους, όπως ανακοίνωσε ο ΟΚΥπΥ, είναι μονοψήφια μετά την πανδημία. Ποιος νοιάζεται βέβαια; Αυτά που φαίνεται να ενδιαφέρουν περισσότερο είναι οι αυξήσεις 1.800 ευρώ στους μισθούς των γιατρών, οι αυξήσεις στους μισθούς των νοσηλευτών και επίσης η πρόσληψη άλλων 300 νοσηλευτών για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αλλά για ποιες ανάγκες μιλάμε όταν δεν υπάρχουν ασθενείς, αφού τα νοσοκομεία έχουν χαμηλές πληρότητες και εξυπηρετούν μόνο κάποιες ομάδες βαριά πασχόντων συνανθρώπων μας;

Πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα με τα μισθολόγια να ανεβαίνουν, τις επεμβάσεις να πολλαπλασιάζονται, αλλά κάποιοι ασθενείς που επίσης φορολογούνται να μην εξυπηρετούνται; Για πόσο μια κατεστραμμένη οικονομία όπως είναι η κυπριακή θα μπορεί να πληρώνει -όπως φέτος- ενάμισι δισ. ευρώ για ένα ΓεΣΥ που φαίνεται να μετατρέπεται σε κερδοσκοπικό οργανισμό κατά κύριο λόγο; Αν συνεχίσει αυτή η κακοδιαχείριση, από του χρόνου οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μαζί με το ΓεΣΥ θα ξεπεράσουν τα 2,2 δις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, δηλαδή το 23% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους, λεφτά δηλαδή που θα δίνονται σε έναν οργανισμό που ασχολείται με αμοιβές, με κέρδη, με κόστος αναλωσίμων και φαρμάκων, αφήνοντας σταδιακά εκτός τον ασθενή! Πού είναι τα ιατρικά πρωτόκολλα, πού είναι η δεοντολογία, ποιος ελέγχει ποιον; Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος όρος του κόστους υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 10,3% και καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν ξεπερνά το 11%.

 

Οι προσωπικοί

Στο μικροσκόπιο πρέπει να μπει και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Έναν χρόνο μετά πώς αξιολογείται; Δώσαμε σε αυτούς του γιατρούς ανεξαρτήτως διαβάθμισης προσόντων δυνατότητα να εισπράττουν έως και 250.000 ευρώ ετησίως. Κάνουν τη δουλειά τους; Εξετάζουν πρωτοβάθμια ή μήπως οι περισσότεροι με ένα τηλεφώνημα σου γράφουν τα φάρμακα και σε στέλνουν σε ειδικό; Αυτοί οι γιατροί είναι σημαντικοί διότι θα μπορούσαν να περιορίζουν τεράστιες σπατάλες, καταστέλλοντας τη δράση ενός μεγάλου ποσοστού κατά φαντασία ασθενών συμπολιτών μας. Θα μπορούσαν κυρίως μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης να σώζουν ζωές και να περιορίζουν αχρείαστα κόστη στη συνέχεια.

Έχουμε την εντύπωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό των προσωπικών γιατρών πληρώνονται για να κάνουν τους τροχονόμους πολυτελείας. Εκνευρίζοντας τους γιατρούς των ειδικοτήτων που τους φορτώνουν τη δική τους δουλειά, εξαγριώνοντας τους γιατρούς του Δημοσίου, που σε σχέση με τους δικούς τους μισθούς θεωρούν ότι υποαμείβονται με αποτέλεσμα να ζητούν συνεχώς αυξήσεις. Με λίγα λόγια ποιος θα ελέγξει αν οι προσωπικοί γιατροί κάνουν καλά τη δουλειά τους; Κατά την περίοδο της πανδημίας πάντως τους είδαμε…. να κλείνουν τα ιατρεία τους και να πηγαίνουν σπίτι τους.

 

 

Όλοι το θέλουμε

Το ΓεΣΥ είναι μια πολιτική κατάκτηση του κυπριακού λαού και όλοι παλέψαμε για την υλοποίησή του. Γι’ αυτό και δεν είμαστε έτοιμοι να το αφήσουμε να χαθεί επειδή κάποιοι το αντιμετωπίζουν σαν μια παχιά αγελάδα για άρμεγμα.
Ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ είναι ασφαλιστικοί οργανισμοί οι οποίοι μέχρι στιγμής δείχνουν ότι κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Εν ολίγοις οι απαιτήσεις για αναστοχασμό στρέφονται προς το Υπουργείο Υγείας. Πιστεύουμε ότι σήμερα που το ΓεΣΥ υλοποιείται σε όλα τα στάδιά του μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το πού οδεύει. Τη διασφάλιση της λειτουργίας του και τη βιωσιμότητά του θα πρέπει να τις εγγυηθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας. Αρχίζοντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Υγείας, τη Βουλή και τα κόμματα. Το Γενικό Σχέδιο Υγείας χρειάζεται κατεπειγόντως κανόνες χρηστής διοίκησης, έξυπνα τεχνολογικά συστήματα για να ελέγχουν αχρείαστες σπατάλες, πριν να είναι αργά. Πριν καταντήσει, χωρίς καν αλλαγή του ακρωνυμίου του, καθότι ομόηχο, σε Γέρημο Σχέδιο Υγείας.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.