Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Διαφορετικά θα αποζημιώνονται τα περίπλοκα περιστατικά

Το κάθε περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο στην ιατρική. Υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρετικά δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και πολύπλοκες. Όπως για παράδειγμα οι πολυτραυματίες.

Τέτοια περιστατικά χρήζουν ιδιαίτερης και εξατομικευμένης αντιμετώπισης και οι κλινικάρχες διερωτούνται πvς η βασική τιμή μονάδας, με την οποία θα υπολογίζεται η αποζημίωση τους σε περιβάλλον ΓεΣΥ, λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα των περιστατικών κατά συνέπεια και των πόρων που αξιοποιούνται.
Η λίστα με τις απαντήσεις των 40 αρχικών ερωτημάτων του ΠΑΣΙΝ βρίσκεται ήδη στα χέρια των κλινικαρχών ενώ κατά τις δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των πλευρών -την Παρασκευή και χθες- δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις. Στην πιο πάνω ερώτηση ο ΟΑΥ εξηγεί στους κλινικάρχες τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιώνονται τα δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η μέθοδος κωδικοποίησης των DRGs (σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο με σκοπό την ταξινόμησή τους σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο χρήσης πόρων), ιδιαίτερα η γερμανική έκδοσή τους, είναι η πιο πλήρης μεθοδική και λεπτομερής μέθοδος υπολογισμού του κόστους των ιατρικών πράξεων και λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα των ιατρικών πράξεων. Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, η φόρμουλα υπολογισμού της βασικής τιμής μονάδας όπως προβλέπεται από το μνημόνιο ανάγει αυτή τη δυνατότητα και σε επίπεδο νοσηλευτηρίου.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι σε κάποιες περιορισμένες περιπτώσεις η κωδικοποίηση της πράξης μέσω του grouper θα καταλήγει σε DRG με μηδενική βαρύτητα «zero cost weight DRGs». Ο λόγος που δεν μπορεί να προκαθοριστεί μια τιμή βαρύτητας είναι επειδή η θεραπεία και συνεπώς και η ανάλωση πόρων για κάθε περιστατικό που εμπίπτει σε αυτά διαφέρει σημαντικά από ασθενή σε ασθενή αναλόγως της περιπλοκότητας του περιστατικού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ του οργανισμού και του νοσηλευτηρίου στη βάση των πραγματικών εξόδων ή θα υπάρχει προκαθορισμένη αμοιβή ανά ημέρα ή θα ισχύει προκαθορισμένη τιμή ανά υπηρεσία.

Ο ΟΑΥ διαβεβαιώνει πάντως τους κλινικάρχες ότι θα καθοριστεί τέτοια αμοιβή που θα λαμβάνει υπόψη τα υψηλά κόστη που προκύπτουν για το νοσηλευτήριο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.