Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Αγωνία για τους ειδικούς γιατρούς

Δύσκολες αναμένεται να είναι οι πρώτες βδομάδες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα με το λογισμικό σύστημα, αλλά με τους ειδικούς γιατρούς (μεγάλες λίστες) αφού παρατηρείται δυστοκία στην εγγραφή τους στο σύστημα. Βέβαια, τις τελευταίες μέρες είκοσι επιπλέον ειδικοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 140. Άλλοι περίπου 600 ειδικοί γιατροί θα προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΓεΣΥ από τον κρατικό τομέα της υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας).

Το θέμα που προκύπτει, και αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας, είναι ότι προς το παρόν σε κάποιες ειδικότητες (ωριλάδες για παράδειγμα) το ενδιαφέρον για το ΓεΣΥ είναι μηδενικό. Όπως πληροφορείται ο «Π», οι γυναικολόγοι / μαιευτήρες είναι μία από τις ειδικότητες με αρκετές εγγραφές στο σύστημα. Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν και καρδιολόγοι, με 20 περίπου να έχουν περάσει επίσημα στο ΓεΣΥ.

 

Διευρύνεται ο κατάλογος
Τα νέα κίνητρα στους ειδικούς γιατρούς, που θα τους ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη βδομάδα, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αναπροσαρμογή στις αμοιβές τους, οι οποίες φτάνουν τις σημερινές χρεώσεις, όπως αυτές εφαρμόζονται τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουν συμφωνηθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αναμένεται, πάντως, ότι οι γιατροί θα δουν με θετικό φακό τις νέες αμοιβές τους, θα αξιολογήσουν τα δεδομένα για τα οποία θα ενημερωθούν ενδελεχώς οι επιστημονικές τους εταιρείες και εν τέλει θα εγγραφούν στο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα αιτήματα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι η διασφάλιση για τους γιατρούς που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ των τιμών των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών γιατρών για την πρώτη επίσκεψη ασθενούς θα αμείβεται με 52 ευρώ και 30 ευρώ για τη δεύτερη. Για κάποιες ειδικότητες, όπως οι ψυχίατροι, οι ρευματολόγοι κ.ά. οι οποίοι χρειάζονται αρκετή ώρα με τον ασθενή στο πρώτο ραντεβού, η αμοιβή τους θα ξεπερνά τα 52 ευρώ. Στο μεταξύ, σε επίπεδο Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας γίνεται μία πολύ έντονη προσπάθεια για διεύρυνση του καταλόγου των δραστηριοτήτων των ειδικών γιατρών. Κάποιες εξετάσεις που αφορούν σχεδόν όλες τις ειδικότητες και οι οποίες δεν επιβάλλουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη (π.χ γαστροσκόπηση) θα ενταχθούν στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ.

 

Στο χέρι οι συνταγές, αν…
Σε σχέση με τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν λόγω της απειρίας των γιατρών στη χρήση του λογισμικού συστήματος, ο ΟΑΥ έχει δώσει ήδη οδηγίες όπως οι συνταγές για τα φάρμακα γράφονται στο χέρι ώστε να μην υπάρξει κώλυμα. Ο Οργανισμός προγραμματίζει παράλληλα ενημερώσεις των παρόχων υγείας για το λογισμικό και προτρέπει τον κόσμο να επιδείξει υπομονή.

 

2.500 στον κατάλογο
Προχθές Πέμπτη, το δ.σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας εξέτασε εκ νέου τα 20 και πλέον αιτήματα που έχουν φθάσει ενώπιόν του από γιατρούς για αύξηση του ορίου των δικαιούχων στους καταλόγους τους. Μια πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι και συζητήθηκε εκτενώς αφορούσε την αύξηση των δικαιούχων στις 3.000. Ωστόσο, το δ.σ. απέρριψε την πρόταση. Εξετάζει ωστόσο κάποια εναλλακτικά σενάρια τα οποία αφορούν γιατρούς κάτω από την ίδια εταιρεία/στέγη. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται όπως για γιατρούς που συστεγάζονται μετριέται το σύνολο των ασθενών και όχι πόσους έχει εγγράψει ο καθένας στον κατάλογό του.

 

Μακροχρόνιο παραπεμπτικό στους χρόνιους ασθενείς

Ενημερωτικό οδηγό προς τους πολίτες εξέδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενόψει της έναρξης της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ. Στον οδηγό γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους χρόνιους ασθενείς αφού μια ερώτηση που έχει τεθεί πολλάκις τελευταίως από τον κόσμο είναι εάν ένας ασθενής με χρόνια πάθηση ο οποίος παρακολουθείται από ειδικό γιατρό θα χρειάζεται κάθε φορά να «περνά» από τον προσωπικό του γιατρό για να εξασφαλίζει παραπεμπτικό.
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι χρόνιοι ασθενείς θα μπορούν με τη χρήση μακροχρόνιου παραπεμπτικού που θα εκδίδει ο προσωπικός τους γιατρός να επισκέπτονται τον ειδικό γιατρό της επιλογής τους. Το μακροχρόνιο παραπεμπτικό ισχύει για 12 επισκέψεις και 12 μήνες και δύναται να εκδίδεται κατ’ επανάληψη. Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική τους αγωγή, θα εκδίδονται επαναλαμβανόμενες συνταγές οι οποίες θα ισχύουν μέχρι έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτή, ο ασθενής θα επισκέπτεται κάθε μήνα φαρμακείο της επιλογής του (συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ) για εκτέλεση της συνταγής, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί ξανά τον γιατρό του. Σε σχέση με τις προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ για όλους τους δικαιούχους με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική παραπομπή από γιατρό που συμμετέχει στο σύστημα, στη βάση των πρωτοκόλλων ή/και κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών.

 

Στα εφημερεύοντα…
Στο μεταξύ, ο ΟΑΥ εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας τα οποία θα εφημερεύουν και θα στελεχώνονται από προσωπικούς γιατρούς για ενήλικες και παιδιάτρους. Τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες. Τα εφημερεύοντα πρωτοβάθμια κέντρα υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του 2019.

 

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.