Φόρμα αναζήτησης

ΓεΣΥ: Αγώνας δρόμου για β’ φάση

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για τη β’ φάση του ΓεΣΥ. Πολλά θέματα που άπτονται της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο του νέου συστήματος υγείας είναι ανοικτά και ο Οργανισμός τρέχει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα ώστε μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 όλα να είναι έτοιμα για την ομαλή ένταξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας.

Μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό είναι η αντιμετώπιση μιας μεγάλης ροής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που προβληματίζει έντονα και τους κλινικάρχες αφού βλέπουν το τελευταίο διάστημα, όπως προσφάτως δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Σάββας Καδής, πολλά ραντεβού που αφορούν κυρίως προγραμματισμένα χειρουργεία να έχουν ακυρωθεί.

Διαβουλεύσεις

Από αυτή τη βδομάδα, ο ΟΑΥ αρχίζει επίσημα τις διαβουλεύσεις με περισσότερα από 40 νοσηλευτήρια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη β’ φάση του συστήματος. Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική φάση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΟΑΥ – κλινικαρχών αφού στο πλαίσιο αυτής θα καταρτιστούν οι αποζημιώσεις έκαστου νοσηλευτηρίου για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο ΓεΣΥ. Ένα επίσης μεγάλο κεφάλαιο που θα τεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, όπως ανέφερε στον «Π» ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, αφορά τους όγκους εργασίας των νοσηλευτηρίων σε συνάρτηση με τη συμμετοχή που έχει εκδηλωθεί και τις ανάγκες που προκύπτουν. Δεν αποκλείεται, εάν διαπιστωθεί ανάγκη, να αποφασιστεί αύξηση του όγκου εργασίας (προς το παρόν θα ληφθεί υπόψη ο όγκος του 2018) για όσα νοσηλευτήρια έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Η αύξηση του όγκου εργασίας αποτελεί και έναν από τους τρόπους διαχείρισης μιας ενδεχόμενης αυξημένης ροής ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής της β’ φάσης του ΓεΣΥ.

Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Π», ο ΟΑΥ είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό των νοσηλευτηρίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αν και στόχος του παραμένει όλα τα νοσηλευτήρια να συμμετέχουν στο σύστημα. Στον κατάλογο των ενδιαφερόμενων υπάρχουν νοσηλευτήρια από όλες τις επαρχίες, μικρής και μεγάλης δυναμικότητας. Στη Λευκωσία ενδιαφέρον για περαιτέρω διαβούλευση εκφράστηκε από δύο μεγάλα νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν σημαντικό ποσοστό του συνόλου των κλινών που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Βεβαίως το 50% των κλινών παγκύπρια διατίθεται από τα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι την 1η Ιουνίου για την προσφορά ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ (το άλλο 50 % των κλινών διατίθεται από τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας).

Ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ – Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τη β’ φάση του ΓεΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη αν και σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, τουλάχιστον απ’ αυτά που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν, θα πρέπει πρώτιστα να επιλυθούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που τα ταλανίζουν. Γιατροί και νοσηλευτές έχουν πολλάκις προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν σε περιβάλλον ΓεΣΥ εάν δεν αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία τους. Στελέχη του ΟΚΥπΥ αρχίζουν από σήμερα επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και την προώθηση της επίλυσής τους. Ο ΟΚΥπΥ πάντως έχει στα χέρια ήδη γραπτώς τα προβλήματα τόσο από τις συντεχνίες των γιατρών και των νοσηλευτών όσο και από τους οργανωμένους ασθενείς, οι οποίοι πριν από μερικές βδομάδες απέστειλαν στον Οργανισμό λίστα με καταγεγραμμένα όλα τα προβλήματα που διαπιστώνουν οι ίδιοι.

Για τον ΟΚΥπΥ όμως το μεγαλύτερο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει είναι να καταφέρει να συγκρατήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία του. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα νοσοκομεία παγκύπρια μετρούν περισσότερες από 160 παραιτήσεις ιατρικών λειτουργών. Οι συντεχνίες των γιατρών βάλλουν κατά του Οργανισμού κατηγορώντας τον για καθυστερήσεις στο θέμα της παραχώρησης κινήτρων στα μέλη τους. Ως γνωστό το πρώτο σχέδιο κινήτρων του ΟΚΥπΥ απορρίφθηκε από τις συντεχνίες. Αυτή τη βδομάδα αναμένεται μια νέα συνάντηση μεταξύ ΟΚΥπΥ – συντεχνιών των γιατρών ενώ αρχές Απριλίου ο διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με μια νέα συμφωνία.

Κανονισμοί

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται εξάλλου και αρκετά νομοθετήματα που αφορούν τη β’ φάση του συστήματος, τα οποία θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να ετοιμαστούν. Ο ΟΑΥ εργάζεται αυτό το διάστημα πυρετωδώς στους Κανονισμούς που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά και των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Υπολογίζει πως οι εν λόγω Κανονισμοί θα είναι έτοιμοι αρχές Απριλίου.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο διάλογος με όλους τους άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, διαιτολόγους, ψυχολόγους, οδοντίατρους, λογοθεραπευτές) οι οποίοι θα προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ από τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι Κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία τους στο σύστημα έχουν ετοιμαστεί, έχουν τεθεί σε διαβούλευση και αναμένεται τέλη Φεβρουαρίου να κατατεθούν στη Βουλή. Ο ΟΑΥ αμέσως μετά θα αρχίσει διαβούλευση με τους επαγγελματίες υγείας σε σχέση με τις αμοιβές τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.