Φόρμα αναζήτησης

Γεν. Λογιστήριο: Πώς μοιράστηκε το κονδύλι «διάφορες συνεισφορές»

Ενδιαφέροντα στοιχεία, και συνάμα εύλογες απορίες για τους δικαιούχους, αρκετοί επαναλαμβανόμενοι, χορηγιών, τις οποίες το κράτος μοιράζει κάτω από το κονδύλι «διάφορες συνεισφορές εξωτερικού», ύψους 1,1, εκατ. ευρώ για το 2019, προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου όλων των πληρωμών πέραν των πέντε χιλιάδων ευρώ προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έλαβαν κυβερνητική χορηγία ή κατά χάριν δωρεά κατά το έτος 2018.

Χωρίς να δίνονται στοιχεία για τα κριτήρια που επιλέγονται οι λήπτες των χορηγιών, ή να επεξηγείται ο σκοπός και το ύψος ανά περίπτωση, έστω στο επεξηγηματικό σημείωμα του κρατικού προϋπολογισμού, διαπιστώνει κανείς πως το εν λόγω κονδύλι, κάτω από το Γενικό Λογιστήριο, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο δεξαμενή προς οικονομική ενίσχυση διαφόρων οργανωμένων συνόλων, και όχι μόνο, που δεν εμπίπτουν κάπου αλλού (π.χ. Υπουργείο Υγείας).

Από 200 χιλ. μέχρι 6 χιλ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, η μεγαλύτερη συνεισφορά κάτω από το κονδύλι «διάφορες συνεισφορές», το οποίο μέχρι πέρσι δέσμευε η Βουλή για να διαπιστώσει πώς δαπανάται, δόθηκε το 2018 στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και ανέρχεται σε 200 χιλ. ευρώ (όσα και φέτος). Από αυτό το κονδύλι προκύπτουν και οι χορηγίες των αγροτικών οργανώσεων που συνδέονται με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία λαμβάνουν κρατική χορηγία, όπως και οι νεολαίες τους στη βάση των ποσοστών που έλαβαν στις αμέσως προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα πέρσι έλαβαν:

 • Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου: 102.060 ευρώ
 • Ένωση Κυπρίων Αγροτών: 102.060 ευρώ
 • Παναγροτική Ένωση Κύπρου: 86.940 ευρώ
 • Νέα Αγροτική Κίνηση: 81.480 ευρώ
 • Ευρωαγροτικός: 47.460 ευρώ.

Όπως πληροφορείται ο «Π», παρότι και οι Οικολόγοι ζητούν την επίσημη εγγραφή της δικής τους αγροτικής οργάνωσης για να έχει λόγο και ρόλο συναντούν εμπόδια (υπάρχει και πρόσφατη απόφαση Υπουργικού για το θέμα), ενώ μένουν και εκτός της πίτας επιχορήγησης, η οποία ανήλθε σε 420 χιλ. ευρώ πέρσι! Δέον να σημειωθεί ότι 7.860 ευρώ δόθηκαν πέρσι στο Συμβούλιο Νεολαίας Αγροτικών Οργανώσεων.

Από το ίδιο κονδύλι προκύπτει χορηγία για το 2008 ύψους 60 χιλ. ευρώ για την κεντρική επιτροπή της ΠΟΒΕΚ, 25 χιλ. για την Ένωση Συντακτών Κύπρου, 20 χιλ. για την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, 15 χιλ. για την Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου και 12 χιλ. ευρώ για τον Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας! Περαιτέρω επιχορηγείται και η Οργάνωση ACCEPT για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ με 10 χιλ. ευρώ το 2018, αλλά και η Ένωση Δικαστών με 7 χιλ. ευρώ. Τέλος, 10 χιλ. έλαβε το Παν. Κύπρου και 9.500 ευρώ η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Λεφτά για… ό,τι να ’ναι;
Το Γενικό Λογιστήριο από το κονδύλι, χωνευτήρι χορηγιών επιχορήγησε πέρσι από 50 χιλ. ευρώ την Αρμένικη Εκκλησία (Μητρόπολη) και την Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών. Περαιτέρω, στη Λατινική Εκκλησία συνεισέφερε 43 χιλ. ευρώ. Για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας το Γεν. Λογιστήριο σημειώνει την καταβολή 30 χιλ. ευρώ. Άξια απορίας είναι η εμφάνιση χορηγιών προς δήμους, σωματεία, κοινοτικά συμβούλια, σχολική εφορεία. Γιατί σε αυτούς συνεισφορά και όχι σε άλλους; Αφορά συγκεκριμένο σκοπό; Συγκεκριμένα:

 • Δήμος Αμμοχώστου: 23.580 ευρώ.
 • Γ.Μ. Οργανισμός Ανάπτυξης Μαρωνιτών Λτδ: 20 χιλ. ευρώ.
 • Κ. Σ. Τρούλλων: 18 χιλ. ευρώ.
 • Αθλητικό Σωματείο Ελπίδα Αστρομερίτη: 16 χιλ. ευρώ.
 • Σχολική Εφορεία Λεμεσού (Μ/Ε): 13 χιλ. ευρώ.
 • Αθλητικός Πνευματικός Όμιλος ΚΥΡΑΣ: 6 χιλ. ευρώ.
 • Από 10 χιλ. μοιράστηκαν ο Δήμος Λύσης, η Επιτροπή Ανέγερσης Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέα Συν. Φρενάρου, ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Κόρνου, η Ιερά Μητρόπολής Κωνσταντίας Αμμοχώστου και το Ίδρυμα Φίλων Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας Λτδ!