Φόρμα αναζήτησης

Γάτες του Ερμιτάζ πέθαναν από ασφυξία λόγω πυρκαγιάς

Μερικές από τις διάσημες γάτες του μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη πέθαναν από ασφυξία από τους καπνούς που προκάλεσε πυρκαγιά που σημειώθηκε σε υπόγειο του κτηρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι χάρη στην άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας ασφαλείας και της πυροσβεστικής μονάδας του μουσείου, όπως και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης, κατέστη δυνατή η κατάσβεση της φωτιάς που προκάλεσε τους πυκνούς καπνούς, ότι το μουσείο λειτουργεί κανονικά και ότι διερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς.

 

Νωρίτερα το πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει ότι ο διοικητής της διεύθυνσης Εκτάκτων Αναγκών Αλεξέι Ανίκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τους καπνούς δηλητηριάσθηκαν πέντε γάτες και πως «επανέφεραν» μία από αυτές, κάνοντας χρήση απινιδωτή.

Τα τελευταία χρόνια οι γάτες του Ερμιτάζ έχουν γίνει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Αγίας Πετρούπολης. Θωρείται μάλιστα ότι άρχισαν να κατοικούν στα Χειμερινά Ανάκτορα (πριν γίνουν μουσείο) από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης.

Σήμερα έχει καθιερωθεί ειδική γιορτή, η Ημέρα της Γάτας του Ερμιτάζ, ενώ διοργανώνεται ειδική τουριστική περιήγηση με την επωνυμία «Οι γάτες της Αγίας Πετρούπολης».

Το 2015 ο βρετανικός Τύπος συμπεριέλαβε τις γάτες του Ερμιτάζ σ’ ένα από τα πιό ασυνήθιστα αξιοθέατα του κόσμου.