POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Γαργάρα η σύγκρουση συμφέροντος: Γραμμένο έχουν βουλευτές/ιες τον Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας της Βουλής 

Γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έχουν ορισμένοι βουλευτές και βουλεύτριες τον Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας της Βουλής. Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη -έπειτα από καταγγελία βουλευτών του ΔΗΣΥ- για απόκρυψη σύγκρουσης συμφέροντος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής από βουλευτές με «κόκκινα» δάνεια στον Συνεργατισμό που συζητούσαν τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων του Συνεργατισμού, αποκαλύπτεται άλλη μία περίπτωση σύγκρουσης συμφέροντος βουλευτών που απεκρύβη.

Στην προκειμένη περίπτωση αφορά το σχέδιο ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών. Βουλευτές που χρωστούν εδώ και χρόνια στον Φόρο Εισοδήματος την ίδια ώρα συζητούν και ψηφίζουν νομοθεσίες για καταβολή αυτών των οφειλών με δόσεις χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις και τόκους. Μάλιστα, αυτή τη σύγκρουση συμφέροντος παρέλειψαν να την αποκαλύψουν παρά τη ρητή πρόνοια που περιλαμβάνουν ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο Κανονισμός της Βουλής όταν ψήφισαν για έξι συνεχόμενες φορές μέχρι στιγμής την επέκταση της χρονικής διάρκειας της εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις στενών συγγενικών προσώπων των βουλευτών όπου και πάλι προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος και θα πρέπει να αποκαλυφθεί. Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη επιβεβαιώνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, που ενημερώθηκε σχετικά από τον έφορο Φορολογίας, εννέα ΠΕΠ δημιούργησαν σχέδιο για τις φορολογικές τους οφειλές. Σήμερα αυτός ο αριθμός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος. Όπως κατήγγειλε χθες στον «Π» ο κ. Περδίκης, στα εννέα ΠΕΠ περιλαμβάνονται και βουλευτές. Την ίδια πληροφόρηση για τα εννέα ΠΕΠ έχουν και άλλοι βουλευτές.

Ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθεί η σύγκρουση συμφέροντος είναι να δοθεί ο ονομαστικός κατάλογος των ΠΕΠ που συμμετείχαν ή και συμμετέχουν στο σχέδιο ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών στη δημοσιότητα. Έχουμε μπροστά μας άλλη μία περίπτωση με ΠΕΠ όπου τα προσωπικά δεδομένα ενεργούν ως ασπίδα προστασίας των βουλευτών που απέκρυψαν τη σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει για τους ίδιους γνωρίζοντας ότι το Τμήμα Φορολογίας δεν μπορεί να αποκαλύψει τα ονόματά τους εκτός κι αν τα ζητήσει επίσημα η Βουλή. Κάτι, βεβαίως, που δεν πρόκειται να γίνει με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Σώματος Αδάμου Αδάμου, ο οποίος δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας ότι η Βουλή δεν πρόκειται να ζητήσει άλλες λίστες με ονόματα.

Φορολογικές παρασπονδίες

Στο μεταξύ, την επικαιροποίηση της λίστας με τα ΠΕΠ που διαπιστώθηκε ότι ήταν ασυνεπή στο πρόσφατο παρελθόν με τις φορολογικές τους δηλώσεις ζήτησε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο βουλευτής Γιώργος Περδίκη. Στόχος, να διαπιστώσει η Βουλή ποια ΠΕΠ εξακολουθούν να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις κείμενες νομοθεσίες και να μην καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις. Πρόκειται για την ονομαστική λίστα που κατατέθηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως απόρρητη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 και ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας.

Στην απαντητική του επιστολή προς τον Γιώργο Περδίκη, ο κ. Μιχαηλίδης δεν αρνείται την επικαιροποίηση της λίστας αλλά επειδή η διαδικασία της λήψης των σχετικών στοιχείων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, όπως υποδεικνύει, «θεωρούμε πως είναι ορθότερο και πιο πρακτικό όπως αποταθείτε στον έφορο Φορολογίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Εάν καταστεί αναγκαίο, τότε η υπηρεσία μας θα προχωρήσει σε εκ των υστέρων δειγματοληπτικό έλεγχο», αναφέρει. Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Περδίκης, πρόθεσή του είναι να θέσει το ζήτημα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για να ζητήσει η ίδια η επιτροπή από τον έφορο Φορολογίας την κατάθεση των στοιχείων. Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τέθηκαν 154 ΠΕΠ που διετέλεσαν μεταξύ των ετών 2008-2015 Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, υπουργοί, βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων. Η έρευνα κατέδειξε ότι 84 ΠΕΠ υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις με καθυστέρηση από ένα μέχρι και επτά φορολογικά έτη! Διαπιστώθηκαν, επίσης, περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης για τις οποίες υπήρχε η δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου στα ΠΕΠ αλλά δεν επιβλήθηκε. Τη διενέργεια της έρευνας ζήτησαν από τον γενικό ελεγκτή οι ίδιοι οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου.

Ο έλεγχος που δεν έγινε

Όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχου στους φορολογικούς φακέλους των 154 ΠΕΠ που ζήτησαν από τον γενικό ελεγκτή οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, τον Οκτώβριο του 2017, για να διαπιστωθούν τυχόν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή και φοροαποφυγής, δεν έγινε ακόμη. Όπως αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Περδίκη, η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν εξασφάλισε τα σχετικά στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας.

 

ΔΗΣΥ: Παραιτήθηκε ο Αλέξανδρος Σίνκα από γραμματέας Διεθνών Σχέσεων

 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Ζητά να συζητηθεί επειγόντως στη σύσκεψη αρχηγών το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων

 

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Βέτο στην εμπλοκή δικηγόρων για νόμο που ψήσισαν και βουλευτές – δικηγόροι…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.