Φόρμα αναζήτησης

Φθηνότερα τα φθαρτά, στα ύψη οι τιμές των φρούτων

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές των φρούτων σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Σωματείου Ιδιοκτητών Φρουταριών (ΠΣΙΦ), Πόλυ Καττάση. Έναν μήνα σχεδόν μετά τις νηστείες και το Πάσχα που η ζήτηση δικαιολογούσε την αύξηση -μέχρι κάποιου σημείου- σε φθαρτά και φρούτα, οι τιμές συνεχίζουν την ανιούσα, με αποτέλεσμα τα κυπριακά κεράσια για παράδειγμα να φτάνουν να στοιχίζουν μέχρι και 8 ευρώ το κιλό. Όπως εξήγησε στον «Π» ο κ. Καττάσης, ο λόγος που η ακρίβια έχει κτυπήσει κόκκινο είναι η έλλειψη φρούτων στην αγορά. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας που υπήρξε τον φετινό χειμώνα, που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στα πρωτοφανήσιμα φρούτα της εποχής όπως είναι το καρπούζι, τα κεράσια, τα μέσπιλα, οι φορμόζες κ.ά.», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΣΙΦ.

Ο κ. Καττάσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τιμή των ροδάκινων (2 ευρώ το κιλό), των καϊσιών (2,50 ευρώ το κιλό), των πεπονοειδών (ανανάς 2,50 το κιλό), του καρπουζιού (1 ευρώ το κιλό) και των φορμόζων (5 ευρώ το κιλό). Τα σταφύλια (σουλτανίνα, αμπελίσιμο και καρδινάλιος), αναμένονται επίσης με καθυστέρηση μέσα Ιουνίου, με τις τιμές να αναμένεται επίσης ότι θα είναι ιδιαίτερα ψηλές. Εν αντιθέσει με τα φρούτα την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των φθαρτών. Συγκεκριμένα τα αγγουράκια χωραφιού στοιχίζουν 60 σεντ, όπως και τα κολοκυθάκια και το κραμπί, ενώ σημαντική είναι η μείωση στην τιμή της πατάτας που ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι στοίχιζε πάνω από ένα ευρώ το κιλό, σήμερα πωλείται προς 75 σεντ το κιλό.

Παράπονα καταναλωτών

Οι τιμές των φρούτων, πάντως, προκαλούν δυσφορία και παράπονα στις τάξεις των καταναλωτών. Όπως ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών & Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου η αύξηση στις τιμές αποδίδεται στο μονοπώλιο που φαίνεται να επικρατεί, και ζήτησε την παρέμβαση του κράτους υποστηρίζοντας περαιτέρω πως υπάρχει η δυνατότητα μιας τέτοιας παρέμβασης βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας.

Τα παράπονα των καταναλωτών διαπιστώσαμε και εμείς σε επίσκεψή μας σε φρουταρία στο κέντρο της Λευκωσίας. Η κ. Ελένη ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Π» ότι «καταντήσαμε να αγοράζουμε φρούτα απλά για να πούμε καλό χρόνο». Ο κ. Σταύρος κοιτάζοντας τις τιμές μας είπε ότι «αγοράζουμε κανένα καρπούζι για να πούμε ότι τα δοκιμάσαμε», ενώ ταυτόχρονα μας έδειχνε τις τιμές στις πινακίδες. Τέλος η κ. Αγνή υπογράμμισε πως «καταντήσαμε η μισή μας σύνταξη να πηγαίνει στα φθαρτά τζαι τα φρούτα. Έχει από τις νηστείες που οι τιμές είναι πάνω», συμπλήρωσε «σήμερα έν’ καλοκαίρι και ακόμα να πέσουν».