Φόρμα αναζήτησης

Φοβούνται μελλοντική μείωση εσόδων από τέλη αδειών κυκλοφορίας οι δήμοι

Εισήγηση για δύο τροποποιήσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των νέων δήμων με τα ετήσια έσοδα από τα τέλη αδειών κυκλοφορίας οχημάτων θα καταθέσει στο Υπουργείο Εσωτερικών η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων.

Η επιτροπή συνήλθε χθες σε πολύωρη συνεδρία και μελέτησε το νομοσχέδιο για τον νέο περί Δήμων Νόμο, όπως τροποποιήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία. Ο «Πολίτης» πληροφορείται ότι την Παρασκευή εκτός απροόπτου η Ένωση Δήμων θα αποστείλει στον υπουργό Εσωτερικών σημείωμα με όλες τις εισηγήσεις της για κάποιες τροποποιήσεις ή διορθώσεις και παράλληλα θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Νουρή για μια τελική διαβούλευση επί του νομοσχεδίου.

Κατοχύρωση εσόδων
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νέων δήμων, έχουμε ήδη γράψει ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι οι δήμοι θα μοιράζονται κατ’ αναλογία τα έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας. Με τα σημερινά δεδομένα, τα έσοδα υπολογίζονται κοντά στα 120 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι δήμαρχοι θα ζητήσουν από το ΥΠΕΣ όπως προστεθεί στο σχετικό άρθρο παράγραφος που θα προβλέπει ότι αν μελλοντικά η κυβέρνηση διαφοροποιήσει οτιδήποτε σε σχέση με τα τέλη αδειών κυκλοφορίας, με συνέπεια να μειωθούν τα έσοδα, οι δήμοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ποσό ίσο με τον μέσο όρο των εσόδων από τις άδειες κυκλοφορίας κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Θα ζητηθεί επίσης όπως προστεθεί πρόνοια που θα προβλέπει ότι τα έσοδα προς τους δήμους θα αναπροσαρμόζονται ανά πέντε χρόνια, με βάση τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού.

Πολεοδομικές άδειες
Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της μετατροπής των νέων δήμων σε πολεοδομικές αρχές, πληροφορούμαστε ότι υπάρχει εισήγηση για τροποποίηση του σχετικού άρθρου. Όπως έγραψε ο «Πολίτης», το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια από την έναρξη ισχύος της μεταρρύθμισης θα εκδίδουν πολεοδομικές άδειες μόνο οι Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι τις εκδίδουν και σήμερα. Οι υπόλοιποι 14 νέοι δήμοι θα προετοιμαστούν σε όλα τα επίπεδα για να είναι ικανοί να λειτουργούν ως πολεοδομικές αρχές και μετά την πενταετία θα αξιολογηθούν από τον υπουργό Εσωτερικών και αναλόγως θα αποφασίζεται για κάθε έναν ξεχωριστά αν θα αναλάβει και αυτή την αρμοδιότητα.

Κατά τη χθεσινή της συνεδρία, η εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης Δήμων διαφώνησε εν μέρει με αυτή τη ρύθμιση. Υποστηρίχθηκε ότι κάποιοι δήμοι είναι ήδη έτοιμοι ή θα είναι προσεχώς έτοιμοι για να λειτουργούν ως πολεοδομικές αρχές και δεν θα πρέπει να αναμένουν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Αποφασίστηκε λοιπόν να ζητηθεί όπως καθοριστούν 3-4 βασικά κριτήρια αξιολόγησης (π.χ. τεχνογνωσία, καταρτισμένο προσωπικό, εχέγγυα βιωσιμότητας της υπηρεσίας, κ.λπ.) και όποτε ο υπουργός κρίνει ότι ένας δήμος πληροί τα κριτήρια να του εκχωρεί την αρμοδιότητα έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

Έλεγχος και κυρώσεις
Αρκετή συζήτηση έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρία αναφορικά με τα νέα άρθρα 108-110, τα οποία προβλέπουν για την άσκηση ελέγχου επί των αιρετών αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με πρόνοιες για φυλάκιση, πρόστιμο, απαλλαγή από τα καθήκοντα και υποχρεωτική αργία έως έξι μήνες.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής συμφώνησαν για την ανάγκη να παραμείνουν στο νομοσχέδιο κάποιες βασικές διατάξεις για τον έλεγχο ή την επιβολή κυρώσεων στους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους. Κρίθηκε ωστόσο ότι σε κάποια σημεία των νέων άρθρων περιλήφθηκαν υπερβολές, οι οποίες θα ζητηθεί να απαλειφθούν.

Προκύπτει ότι υπάρχει αποδοχή από την Ένωση Δήμων της πρόνοιας για απαλλαγή των δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση που τεθούν υπό κράτηση με δικαστικό διάταγμα και στη διάρκεια της εκδίκασης ποινικής υπόθεσης εναντίον τους (άρθρο 109-5). Ωστόσο, θα ζητηθεί όπως η απαλλαγή από τα καθήκοντα να ισχύει σε περίπτωση εκδίκασης υπόθεσης που αφορά αδίκημα για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των 5 χρόνων.

Πληροφορούμαστε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές εντάσεις για το νέο άρθρο 109, ιδιαίτερα για τη σύσταση πενταμελούς πειθαρχικής επιτροπής, και θα ζητηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών η απάλειψη ενός σημαντικού τμήματος αυτού του άρθρου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.