POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Φοροξεσκόνισμα: Δηλώθηκαν τα έσοδα από τα χρυσά διαβατήρια;Κατάλογο με τα δικηγορικά, ελεγκτικά και λογιστικά γραφεία που ενεπλάκησαν στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων διαβίβασε στον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Καλώντας τον παράλληλα να ενημερώσει το Κοινοβούλιο κατά πόσο το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας στο οποίο είναι πολιτικός προϊστάμενος προχώρησε σε ουσιαστικό έλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων. Ο κατάλογος που απέστειλε η κ. Χαραλαμπίδου κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2018 και καταγράφονται σε αυτόν τα δικηγορικά και τα ελεγκτικά – λογιστικά γραφεία που εξέδωσαν «χρυσά» διαβατήρια από το 2013 μέχρι και το 2018. Συγκεκριμένα, αφορά την πενταετία από τον Μάιο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 όπου εκδόθηκαν συνολικά 2.390 διαβατήρια. Το σύνολο των γραφείων που περιλαμβάνει ο σχετικός κατάλογος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος να σημειωθεί είδε το φως της δημοσιότητας, ξεπερνά τα 200, ωστόσο 10 από αυτά τα γραφεία εξέδωσαν σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού των διαβατηρίων. Πρόσθετα, η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να πληροφορήσει τη Βουλή κατά πόσο ελέγχθηκαν από το Τμήμα Φορολογίας και οι πρώην αξιωματούχοι που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για διαφθορά καθώς και οι αξιωματούχοι που πρωταγωνίστησαν στο βίντεο του Al Jazeera, εννοώντας τον τέως πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη.

Ειδικότερα, η κ. Χαραλαμπίδου κάλεσε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή για τα ακόλουθα: «Για πόσες από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και τεκμηριώθηκαν ότι κρατικοί αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε σκάνδαλα, κάποιοι κατέληξαν και στη φυλακή, έχει προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας σε ουσιαστικό έλεγχο των φορολογικών τους δηλώσεων και περιουσιακών τους στοιχείων και για ποιους έγινε αυτό. Επιπρόσθετα, επισυνάπτω κατάλογο με δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που σχετίζονται με το θέμα των διαβατηρίων. Μάλιστα, ο αριθμός εκδοθέντων διαβατηρίων παρουσιάζεται να έχει αύξηση για κάποια από τα γραφεία σε πιο πρόσφατο κατάλογο. Να μας πείτε αν έχετε ξεκινήσει έλεγχο για οιονδήποτε που περιλαμβάνετε σε αυτόν τον κατάλογο. Η ερώτηση αναφέρεται και για αξιωματούχους που η ανάμειξή τους, πλέον, είναι αδιαμφισβήτητη και λόγω οπτικού παραγωγής Al Jazeera».

Ο σεΐχης και τα €2 εκατ.

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση έκδοσης κυπριακών διαβατηρίων, όπου ασχολήθηκε επισταμένα ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, διαπιστώθηκε ότι ένα ποσό της τάξεως των €2 εκατ… αγνοείτο. Και εισηγήθηκε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί σε ποιους τις τσέπες κατέληξε. Πρόκειται για την περίπτωση του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdulrahman Khalid Salem bin Mahfouz και προσωπικού φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη, που όπως αποκάλυψε ο «Π» παραχώρησε ένα από τα ιδιωτικά του αεροπλάνα προκειμένου να μεταφέρει τον Πρόεδρο και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές. Τόσο ο σεΐχης όσο και άλλα 18 μέλη της οικογένειάς του έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα. Όπως άφησε να εννοηθεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου στις 13/2/2020, από την αγορά ακινήτου που έγινε στο πλαίσιο της παραπάνω πολιτογράφησης δόθηκαν μίζες €2 εκατ. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, διαπιστώθηκε έμβασμα €7,5 εκατ. σε εργοληπτική εταιρεία από εταιρεία του Σαουδάραβα σχετικά με ακίνητο που δηλώθηκε για €5,5 εκατ. «Το ερώτημα που προκύπτει όσον αφορά την έπαυλη που αγοράστηκε είναι το πού διατέθηκαν τα λεφτά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας του ακινήτου και του ποσού των €7,5 εκατ. που καταβλήθηκε και γιατί το Τμήμα Φορολογίας δεν αναζήτησε όσους έλαβαν ποσά, ενδεχομένως υπό μορφή προμηθειών, ώστε να βεβαιωθεί ότι τουλάχιστον θα καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο», υπέδειξε στη συνεδρία ο γενικός ελεγκτής. Αναφέροντας ότι θα έπρεπε να ενημερωθεί η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης για το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των ντόπιων επιχειρηματιών που εισέπραξαν τα αυξημένα -σε σχέση με την πραγματική αξία- ποσά να κατέβαλαν προμήθειες εκτός των πλαισίων της νομοθεσίας. Επί του θέματος δεν υπήρξε στη συνέχεια καμία ενημέρωση της Βουλής.

Αποκαλυπτικό: Αφού δεν ήξερες γιατί δεν ρώταγες κ. Γιολίτη;

Ο Νουρής δεν παραβρέθηκε στη συζήτηση για τα χρυσά διαβατήρια σε ομάδα εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.