Φόρμα αναζήτησης

Φόρος χωρίς έφορο -Aντισυνταγματικός ο διορισμός του Γιάννη Τσαγγάρη

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να εισέρχεται το Τμήμα Φορολογίας, μετά την προχθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τον διορισμό του εφόρου Φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη, κρίνοντάς τον αντισυνταγματικό, με ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης και πράξεων του εφόρου. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ακυρώνονται ως αντισυνταγματικός ο διορισμός του εφόρου Φορολογίας. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Δικαστήριο, εξετάζοντας αριθμό προσφυγών που καταχωρίσθηκαν εναντίον της απόφασης από ενδιαφερόμενους, έκρινε ότι η επίδικη απόφαση εκδόθηκε βάσει του άρθρου 4(1) του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου (Ν.70(Ι)/2014), το οποίο εναποθέτει την εξουσία για διορισμό στη θέση Εφόρου Φορολογίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αντί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, κατά παράβαση των άρθρων 122-125 του Συντάγματος. Το δικαστήριο απέρριψε στο μεταξύ και τις δύο προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά των προσφυγών, με τις οποίες ζητούσε όπως οι προσφυγές απορριφθούν ως απαράδεκτες.

Με την πρώτη προδικαστική ένσταση, το Υπουργικό υποστήριζε ότι η προβαλλόμενη απόφαση δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη αλλά κυβερνητική πράξη, και ως εκ τούτου εκφεύγει του αναθεωρητικού ελέγχου του Διοικητικού Δικαστηρίου, με το τελευταίο ωστόσο να σημειώνει ότι η επίδικη απόφαση «δεν συνιστά κυβερνητική διοικητική πράξη αλλά εκτελεστή διοικητική πράξη στη σφαίρα του δημοσίου δικαίου […]», απορρίπτοντας την ένσταση.
Με τη δεύτερη προδικαστική ένσταση, υποστήριζε ότι οι αιτητές δεν νομιμοποιούνταν να προσβάλουν τον διορισμό του εφόρου Φορολογίας λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος.

Το δικαστήριο απέρριψε και τη δεύτερη ένσταση, αποφασίζοντας ότι «οι αιτητές δεν στερούνται έννομου συμφέροντος για προσβολή της επίδικης απόφασης και οι προσφυγές κρίνονται παραδεκτές», απορρίπτοντας και τη δεύτερη ένσταση.

Καταλήγοντας, το δικαστήριο έκρινε ότι «η θέση, ανεξάρτητα από τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα κατά τον Νόμο για την πλήρωσή της, ανήκει στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως και κάθε άλλη θέση του Τμήματος Φορολογίας. Ως θέση δεν ανήκουσα στη Δημόσια Υπηρεσία, το Σύνταγμα (άρθρο 125(1)) προβλέπει και επιβάλλει τον διορισμό προσώπου σ’ αυτή από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας». «Η επίδικη απόφαση ακυρώνεται βάσει του άρθρου 146.4 του Συντάγματος», συμπληρώνει το δικαστήριο στην απόφασή του. Οι δικηγόροι που χειρίστηκαν τις προσφυγές ήταν οι Ν. Γεωργίου, για Καλλής & Καλλής Δ.Ε.Π.Ε., Θ. Κουσπή, Α. Αγγελίδης, για Ανδρέας Σ. Αγγελίδης ΔΕΠΕ και Φ. Καμένος, για Μαρκίδη, Μαρκίδη και Σία ΔΕΠΕ.

Ανησυχία και για ακύρωση αποφάσεων

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σήμανε συναγερμό, τόσο στο Τμήμα Φορολογίας όσο και στην αγορά γενικότερα, αφού είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει ακύρωση πράξεων και αποφάσεων του εφόρου Φορολογίας. Κυβέρνηση, νομικοί και άλλοι επαγγελματίες μελετούν ήδη τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η απόφαση σε διάφορες φορολογικές πράξεις και αποφάσεις και μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα. Πάντως, όπως πληροφορείται ο «Π», ο έφορος Φορολογίας φέρεται να προσήλθε κανονικά χθες στο γραφείο του.

Σημειώνεται ότι παρόμοιο σκηνικό υπήρξε και το 2016 όταν και πάλι κρίθηκε αντισυνταγματικός ο διορισμός του κ. Γιάννη Τσαγγάρη, καθώς και των βοηθών εφόρων φορολογίας. Τότε, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και σε… αναδρομικό επαναδιορισμό του εφόρου Φορολογίας και των βοηθών του, ακριβώς προς αποφυγή ακύρωσης πράξεών του. Η απόφαση τότε του Υπουργικού λήφθηκε στις 30/3/2016, δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας την 8/4/2016 και είχε αναδρομική ισχύ από την 21/2/2016. Ωστόσο, με την προχθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο περίπλοκα πλέον βάσει της θέσης του δικαστηρίου ότι η θέση του εφόρου είναι στην ουσία δημοσιοϋπαλληλική θέση και πως μόνο αρμόδιο σώμα για διορισμούς στο Δημόσιο είναι η ΕΔΥ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.