Φόρμα αναζήτησης

Φόρμουλα για τα «ορφανά» απόβλητα

Στο παρά πέντε της καταγγελίας της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παράνομη και καταχρηστική λειτουργία του νέου εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο, της απαίτησής της για επιστροφή της χρηματοδότησης που πρόσφερε για την υλοποίηση του έργου, της επιβολής κυρώσεων αλλά και λουκέτου της ίδιας της μονάδας, το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος αναζητεί εναγωνίως τρόπους εξόδου από το αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί η όλη διαδικασία. Τα ανυπέρβλητα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει είναι η οικονομική διαφορά μεταξύ της αναδόχου εταιρείας και του κράτους, η οποία ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, που αφορά τις κρατήσεις για την κατασκευή του έργου συνδυαστικά με τη δυστοκία στη διαχείριση του προϊόντος που παράγεται από την επεξεργασία των αποβλήτων SRF/RDF, αλλά και την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας για την ίδια τη μονάδα.

Διορισμός μελετητή

Σε πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μετά από μήνες σχετικής αδράνειας, αποφασίστηκε από κοινού με τον ανάδοχο, ο διορισμός μελετητή, ο οποίος θα καταθέσει εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος, οι οποίες αφού αξιολογηθούν, θα οδηγηθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης εκπνέει τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται σύμφωνα με τις προτάσεις που κατάθεσε ο ανάδοχος προς το κράτος είναι: Η εγκατάσταση ξηραντήρα για το RDF, για μείωση του ποσοστού υγρασίας, προκειμένου να γίνεται δεκτό από το Βασιλικό για καύση και η κατασκευή μονάδας αποξήρανσης εντός του ΟΕΔΑ, με μικρότερο κόστος. Από το Επαρχιακό Συμβούλιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Λεμεσού προκρίνεται ως καλύτερη λύση η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ανάδοχο. Από την πλευρά του το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος εξετάζει ακόμη μια άλλη λύση που είχε εξ αρχής προταθεί, δηλαδή τη δημιουργία κρατικού αποτεφρωτήρα στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου.

Προ των κυρώσεων

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν θεωρεί διόλου απίθανο σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, το ενδεχόμενο καταγγελίας της Κύπρου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση για μη τήρηση των όρων και παραβίαση των κοινοτικών κανονισμών για την κατασκευή της μονάδας του ΟΕΔΑ και να απαιτήσει την επιστροφή της χρηματοδότησης για υλοποίηση του έργου. Μέχρι στιγμής πάντως όπως διευκρινίζεται, δεν έχει γίνει καμία τέτοια νύξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο κινδυνεύει ακόμη και με λουκέτο λιγότερο από εννέα μήνες μετά τη λειτουργία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού, που σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει να «πλημμυρίσει» με σκουπίδια.

Χωρίς άδεια

Το τσιμεντοποιείο Βασιλικού σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο να παραλαμβάνει από το εργοστάσιο του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, το RDF (50 χιλιάδες τόνους ετησίως) με αποτέλεσμα η ποσότητα αυτή να θάβεται στο Πεντάκωμο παράνομα. Να σημειωθεί ότι από τις 31η Δεκεμβρίου έληξε η άδεια ταφής των SRF/RDF. Αιτία της διακοπής της συνεργασίας με το Βασιλικό, είναι το υψηλό ποσοστό υγρασίας που περιέχει το προϊόν της επεξεργασίας των αποβλήτων, η οποία καθιστά αδύνατη την περαιτέρω επεξεργασία του και μετατροπή του σε καύσιμη ύλη. Σαν να μην έφθανε αυτό, η μονάδα λειτουργεί χωρίς άδεια, και το έργο δεν παραδόθηκε στο Συμβουλίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Λεμεσού όπως προβλέπεται, γιατί ακριβώς δεν έχει διευθετηθεί η διάθεση του SRF/RDF που παράγει η μονάδα.

Πράσινα σημεία

Στη σύσκεψή αποφασίστηκε η εκμίσθωση κρατικού τεμαχίου στο Βατί γα τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης και πράσινου σημείου για κλαδέματα που θα προέρχονται από επαγγελματίες κηπουρούς, δήμους και κοινότητες, προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό από τη μη πρόβλεψη στον αρχικό σχεδιασμό της διάθεσης των κλαδεμάτων απ’ αυτές τις ομάδες. Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των πράσινων σημείων στο υφιστάμενο συμβόλαιο. Οι επιπλέον χρεώσεις που θα προκύψουν, θα εξεταστούν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. Επίσης αποφασίστηκε όπως προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη δημιουργία ακόμη τεσσάρων πράσινων σημείων μέχρι το 2020 στην Επταγώνια, τη Μουτταγιάκα, το Πελένδρι και το Τσερκέζ Τσιφλίκ, καθώς οι υφιστάμενες τέσσερις βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς έχουν κατακλυστεί από τόνους οικιακών αποβλήτων, τα οποία ο ανάδοχος αδυνατεί να διαχειριστεί. Να σημειωθεί ότι για τα νέα πράσινα σημεία, υπάρχουν ήδη εξασφαλισμένα κονδύλια από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς η χωροθέτησής τους περιλαμβάνεται στον αρχικό σχεδιασμό από το κράτος, αλλά δεν κατασκευάστηκαν λόγω ενστάσεων των τοπικών αρχών.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.