Φόρμα αναζήτησης

«Φωνή» καλεί σε δράσεις

Πολυσέλιδο υπόμνημα με τα όσα έγιναν και όσα εκκρεμούν κατέθεσε το Συμβούλιο «Φωνή» στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξ αφορμής της ενημέρωσης που θα τύχουν σήμερα οι βουλευτές μέλη της σε συνεδρία με θέμα την πορεία εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Σημειώνεται πως η Εθνική Στρατηγική, η οποία εκπονήθηκε τον Απρίλιο του 2016, περιελάμβανε ένα τριετές Σχέδιο Δράσης που λήγει τον Απρίλιο του 2019. Το Συμβούλιο για την Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής «ΦΩΝΗ», που διορίστηκε μόλις τον Μάρτιο του 2018 για να εφαρμόσει τη στρατηγική, βρίσκεται τώρα στη διαδικασία σχεδιασμού νέου τριετούς Σχεδίου Δράσης το οποίο θα υποβληθεί στη Διυπουργική Επιτροπή προς έγκριση. Όπως επεξηγείται στο υπόμνημα και αναμένεται σήμερα να πληροφορήσει και αυτοπροσώπως τη Βουλή η πρόεδρός της Φωνής Αναστασία Παπαδοπούλου, «ενώ αναντίλεκτα έχουν υλοποιηθεί αρκετές από τις δράσεις οι οποίες προνοούνταν στο πρώτο τριετές Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής, υπάρχουν προφανώς δράσεις και προγράμματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί καθόλου ή σε ικανοποιητικό βαθμό. Όσες δράσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, και εφόσον κριθεί ότι θα είναι ευεργετικές, θα συμπεριληφθούν στο νέο Σχέδιο Δράσης», σημειώνει η κ Παπαδοπούλου.
Στην ίδια αίθουσα
Όπως προκύπτει από το υπόμνημα, ενώ «μέσω της γενναιόδωρης εισφοράς της ΑΤΗΚ και της συνεργασίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου» έχει εγκατασταθεί στο Σπίτι του Παιδιού σύστημα τηλεοπτικής του σύνδεσης με αίθουσα του Δικαστηρίου Λευκωσίας ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η μαρτυρία των παιδιών θυμάτων/μαρτύρων κατά την ακροαματική διαδικασία από το Σπίτι του Παιδιού, το σύστημα δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. «Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος έχει καταστεί εξαιρετικά επείγουσα, αφού με την πυρκαγιά στο Δικαστήριο Λευκωσίας τον Μάρτιο 2018 έχει καταστραφεί το υφιστάμενο σύστημα του Δικαστηρίου με αποτέλεσμα στις ακροαματικές διαδικασίες από τον Μάρτιο του 2018 τα παιδιά θύματα/μάρτυρες να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με τον θύτη/κατηγορούμενο και να δίνουν μαρτυρία πίσω από παραβάν». Όπως προκύπτει, ενώ η τεχνική υποδομή είναι έτοιμη, «αναμένεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορεί να εφαρμοστεί η δράση αυτή».
Δεν προχωρούν
Σε σχέση με την μη υλοποίηση δράσεων από υπηρεσίες οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν στις επιστολές της, η «Φωνή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δεν έχουν εφαρμοστεί δράσεις επιμόρφωσης των δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας. «Έχουν διεξαχθεί επιμορφωτικές ημερίδες για το Δικαστικό Σώμα αλλά δεν υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή. Σχεδιάζεται για το επόμενο τριετές Σχέδιο Δράσης συνεργασία με τη νεοσύστατη Σχολή Δικαστών μέσω της οποίας ευελπιστούμε ότι θα καταστεί εφικτή η περαιτέρω επιμόρφωση και εκπαίδευση του Δικαστικού Σώματος», αναφέρεται στο υπόμνημα. Την ίδια ώρα, νωχελικό ως προς τις δικές του ευθύνες εμφανίζεται το Υπουργείο Υγείας, που δεν έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή της «Φωνής» σε σχέση με την υλοποίηση των δράσεων οι οποίες το αφορούσαν. Συγκεκριμένα, δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις δράσεις που το αφορούν, όπως η δημιουργία νέου πρωτόκολλου εξέτασης, δημιουργία νέου εγχειριδίου και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας.
Των πιο πάνω λεχθέντων, η «Φωνή» σχεδιάζει επιπρόσθετες δράσεις με τη συνεργασία αρκετών ΜΚΟ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και τη συνέχιση και μετεξέλιξη δράσεων οι οποίες έχουν υλοποιηθεί και έχουν κριθεί ως επιτυχημένες. «Είναι παραδεκτό ότι το πρώτο Σχέδιο Δράσης ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο και πιθανότατα ήταν αδύνατη η εφαρμογή του στην ολότητά του», αναφέρεται επί τούτου στο υπόμνημα.
Ναυαρχίδα Συμβουλίου «Φωνή»
Στο σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του, το Συμβούλιο «Φωνή» έχει, όπως ενημερώνει σχετικά τη Βουλή, δημιουργήσει ιστοσελίδα (www.foni.org.cy) με κατηγοριοποίηση και εκτενή πληροφόρηση ως προς τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Πέραν της γενικής πληροφόρησης ως προς την Εθνική Στρατηγική, στατιστικών στοιχείων, νομοθεσίας, διαδικασιών κ.λπ., παρέχεται και στοχευμένη πληροφόρηση, μέσω ειδικών ενοτήτων, προς έφηβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στόχος στους επόμενους μήνες να προστεθούν και άλλες εξειδικευμένες ενότητες προς γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας, αθλητικούς παράγοντες κ.ά Στην ιστοσελίδα παρέχεται επίσης τρόπος επικοινωνίας και παροχής βοήθειας για οποιονδήποτε το επιθυμεί μέσω τηλεφώνου ή chat, 24 ώρες το 24ωρο. Η επικοινωνία λαμβάνει χώρα μέσω εξειδικευμένων ατόμων και την υπηρεσία αυτή παρέχει στη «Φωνή» το Hope for Children Policy Centre. Περαιτέρω, στις 27/11/18 εγκαινιάστηκε η πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Αντικείμενα» η οποία απευθύνεται σε εφήβους, που συνεχίζει να προβάλλεται μέσω των πλείστων ΜΜΕ και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της «Φωνής».
Έπειτα, σε μια προσπάθεια επιμόρφωσης των λειτουργών των ΜΜΕ για διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η «Φωνή» διοργανώνει ημερίδα στις 18/5/2019 σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς (ΑΡΚ, ΕΣΚ κ.ά.).
Τέλος, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τον σχεδιασμό δράσεων ενόψει της συνεδρίας της Επιτροπής Λανζαρότε στην Κύπρο στις 15-18/10/2019.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.