Φόρμα αναζήτησης

Φιλόζωη στην πράξη η Λεμεσός – Αποκτά πάρκο για σκύλους

Εντός του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο πάρκο για σκύλους στην περιοχή της Λεμεσού. Το πάρκο αφορά πρωτοβουλία του δήμου και θα δημιουργηθεί στο Ζακάκι. «Στόχος είναι η δημιουργία επίσης, μεγαλύτερου πάρκου στον πρώην σκυβαλότοπο στη Φασούλα» αναφέρει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης. Η δημιουργία πάρκου για σκύλους είχε τεθεί επανειλημμένα στον Δήμο Λεμεσού από ιδιοκτήτες σκυλιών και είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη με τις φιλοζωικές οργανώσεις που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Το θέμα τέθηκε πιο έντονα τον Αύγουστο του 2018, στη διάρκεια των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Λεμεσού να απαγορεύσει την παρουσία ζώων στην περιοχή του μόλου. Απαίτηση που ο Δήμος Λεμεσού αποφάσισε να ικανοποιήσει και μάλιστα να υλοποιήσει άμεσα. Χθες το πρωί, ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης επισκέφθηκε τον χώρο όπου προγραμματίζεται να γίνει το έργο, σε υφιστάμενο πάρκο στην περιοχή της Χονδρικής Αγοράς στο Ζακάκι. Η επίσκεψη έγινε στην παρουσία λειτουργών του δήμου, των κτηνιατρικών υπηρεσιών και μελών φιλοζωικών οργανώσεων. «Θέλαμε να παρουσιάσουμε τα σχέδια μας, τόσο στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες όσο και σε κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου να δημιουργήσει ένα πάρκο σκύλων σε ένα πολύ όμορφο υφιστάμενο πάρκο και μάλιστα δεντροφυτεμένο που είναι στην περιοχή της Δημοτικής αγοράς στο Ζακάκι» δήλωσε στον «Π» ο Νίκος Νικολαΐδης.

Με παιχνίδια

Το πάρκο θα διαμορφωθεί κατάλληλα, με περίφραξη και χώρο για τα σκυλιά όπου θα μπορούν να παίξουν, πάντα με τη συνοδεία των ιδιοκτητών τους. Θα υπάρχουν επίσης αμμοδόχοι τάφροι και ειδικοί κάλαθοι για τα απορρίμματα των σκύλων, ώστε το πάρκο να διατηρείται καθαρό. «Πρόκειται για ένα τεμάχιο το οποίο θα περιφραχθεί ασφαλώς, θα γίνει μια υποδομή, ένας χώρος όπου θα μπορούν να πάνε τα σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους, διότι θα είναι χώρος όπου θα πρέπει να είναι με τους ιδιοκτήτες τους και θα είναι σε λουρί τα σκυλιά ασφαλώς, θα υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί που θα τους εξαγγείλουμε όταν δημιουργηθεί ο χώρος αυτός, θα υπάρχουν χώροι όπου τα σκυλιά θα μπορούν να παίξουν, θα υπάρχουν χώροι για τις διάφορες ανάγκες των σκυλιών, θα υπάρχουν παγκάκια για τους ιδιοκτήτες των ζώων θεωρώ ότι είναι μια ανάγκη για την πόλη και για αυτό θα δρομολογήσουμε το έργο» ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού. Δίπλα από τον χώρο όπου αναμένεται να λειτουργήσει το πάρκο, λειτουργεί εδώ και χρόνια το καταφύγιο σκυλιών του Δήμου Λεμεσού. Στο καταφύγιο υπάρχουν αυτό το διάστημα δέκα περίπου σκυλιά, τα οποία φροντίζουν λειτουργοί του δήμου. «Είναι χώρος όπου φιλοξενούμε αδέσποτα ζώα μέχρι την υιοθέτησή τους από φιλόζωους στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Η δε δημιουργία του πάρκου, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των σκυλιών του καταφυγίου της περιοχής» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Ίσως και δεύτερο

Σκέψεις γίνονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και για τη δημιουργία στο μέλλον, μεγαλύτερου πάρκου στον πρώην σκυβαλότοπο στη Φασούλα καθώς η πλειοψηφία των πολιτών είναι ιδιοκτήτες σκυλιών και το πάρκο στο Ζακάκι εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί μικρό για να καλύψει την πόλη. «Όντως υπάρχει μια σκέψη να δημιουργήσουμε έναν ακόμη πιο μεγάλο χώρο στην περιοχή του πρώην σκυβαλότου στη Φασούλα, εκεί στην περιοχή που λειτουργεί η Μονάδα Ανακύκλωσης. Μάλιστα κάνουμε σκέψεις για μια πιο ελεύθερη διακίνηση των σκυλιών ίσως, να μην είναι δηλαδή απαραίτητο το λουρί, τουλάχιστον σε ζώα που δεν θεωρούνται επικίνδυνα, ή πολύ μεγάλα. Θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε. Μέλημά μας είναι πρώτα να δημιουργήσουμε αυτό το πάρκο και με τις εμπειρίες που θα αποκτήσουμε από τη λειτουργία του, θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.