Φόρμα αναζήτησης

Φυλακές: Επεισόδιο με ψυχικά ασθενή

Σοβαρό επεισόδιο που θα μπορούσε να κοστίσει και τραυματισμούς, πράγμα ευτυχώς που αποφεύχθηκε, σημειώθηκε χθες το πρωί στις Κεντρικές Φυλακές. Όπως πληροφορούμαστε, νεαρό πρόσωπο που φαίνεται να περιήλθε σε κατάσταση αμόκ κατάφερε να αποκολλήσει κομμάτι σιδήρου από προστατευτικό κιγκλίδωμα σκάλας και άρχισε να σπάει ό,τι έβρισκε μπροστά του. Ο νεαρός τελεί ως υπόδικος για αδικήματα κλοπών και φέρεται να είναι ψυχικά ασθενής.

Το προσωπικό, σύμφωνα με σχετική καταγγελία, δεν είχε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και εάν τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, ήταν επειδή ο κρατούμενος συγκατένευσε κάποια στιγμή στις λεκτικές προτροπές και ηρέμησε. Ευτυχώς κανένας συγκρατούμενος του νεαρού ή οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού δεν τραυματίστηκε, ωστόσο ανάμεσα στα αντικείμενα που υπέστησαν ζημιές ήταν και τουλάχιστον δέκα κάμερες παρακολούθησης αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10.30 το πρωί στην πτέρυγα 8, η οποία βρίσκεται στα κτήρια που κτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας. Στην εν λόγω πτέρυγα υπάρχει σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο και ήταν από το κιγκλίδωμα της συγκεκριμένης που κατάφερε ο νεαρός να αποκολλήσει το σίδερο.

Από μέλη του προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών δεχθήκαμε παράπονα και για την κατάσταση αυτών των κτηρίων λόγω της παλαιότητάς τους, τα οποία, όπως μας αναφέρθηκε, δεν προσφέρουν ασφάλεια ούτε στους ίδιους ούτε και στους κρατούμενους. Έθιξαν επίσης το γεγονός ότι ψυχικά πάσχοντα άτομα οδηγούνται στις φυλακές αντί να τυγχάνουν κάποιας άλλης μεταχείρισης.

Η κώφευση ή και αδιαφορία της πολιτείας ως προς την αναγκαιότητα διαφορετικού χειρισμού των ψυχικά ασθενών αδικοπραγούντων είναι ζήτημα διαχρονικό, το οποίο με κάθε ευκαιρία δεν παραλείπουν να θίξουν και τα ίδια τα δικαστήρια.

 

Από το 1991 «φωνάζουν» τα δικαστήρια

Ενδεικτικά, σε υπόθεση που αφορούσε δολοφονία πατέρα από τον 39χρονο γιο του ο οποίος πάσχει από παρανοϊκού τύπου σχιζοφρένεια, τονίστηκε, τόσο πρωτοδίκως όσο και κατ’ έφεση, ότι η πολιτεία πρέπει επιτέλους να εγκύψει στο ζήτημα και να προσφέρει στα δικαστήρια εναλλακτικές επιλογές για αντιμετώπιση τέτοιων παραβατών.

Το υπό αναφορά θλιβερό συμβάν έλαβε χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2015, όταν ο κατηγορούμενος (Παλαιστίνιος) μετέβη στο υπνοδωμάτιο του πατέρα του και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο κεφάλι. Κατά την αγόρευσή της στο πρωτόδικο δικαστήριο, η υπεράσπιση εξήγησε ότι το θύμα είχε διατελέσει στρατιωτικός και επειδή είχε επιβάλει στο σπίτι στρατιωτική πειθαρχία, απαιτώντας παράλληλα από τον γιο του να είναι άριστος σε όλα, επηρεάστηκε η ψυχική του υγεία και κατέστη σχιζοφρενής. Η παράνοια που πλέον βίωνε τον έκανε να πιστεύει ότι ο πατέρας του ήταν η προσωποποίηση του διαβόλου και αυτός ήταν ο λόγος που τον δολοφόνησε.

«Προτού συμπληρώσουμε την υπόθεση αυτή, θα πρέπει να επισημάνουμε τον προβληματισμό τόσο του Εφετείου στην υπόθεση Ονησίλλου, όσο και του Κακουργιοδικείου στην παρούσα υπόθεση, για την αναγκαιότητα διεύρυνσης των μέσων τα οποία παρέχονται στα δικαστήρια για την τιμωρία και αναμόρφωση παραβατών με ψυχικά προβλήματα ή διαταραγμένη προσωπικότητα. Η επισήμανση αυτή, η οποία αρχικώς έγινε από το 1991, δεν έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να εγκύψει η πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση», είχε τονίσει το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζοντας έφεση του κατηγορουμένου.