POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Φέσι 1 εκατομμύριο ευρώ από τον Mr. CypraΓράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

 

Ποσό που αγγίζει το €1 εκατ., το οποίο θα έπρεπε να ήταν κατατεθειμένο στο ταμείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κατακράτησε ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra και σύζυγος της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου. Αντί, όμως, η υπόθεση να καταγγελθεί στην Αστυνομία και να συλληφθεί για κλοπή δημόσιου χρήματος συμφωνήθηκε η αποπληρωμή του ποσού με άτοκες μηνιαίες δόσεις! Εν τέλει, η Νομική Υπηρεσία καταχώρισε αγωγή για τις εν λόγω οφειλές εναντίον της εταιρείας Cypra όταν ο σύζυγος της γενικής λογίστριας Γιώργος Γεωργίου διαφώνησε με την αύξηση του ποσού των μηνιαίων δόσεων από €10.000 τον μήνα σε €25.000.

 

Ειδικότερα, τα τέλη σφαγής καταβάλλονται από τους κτηνοτρόφους με σκοπό να καλύπτουν τους μισθούς και συναφή έξοδα του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που διενεργούν τις επιθεωρήσεις/ελέγχους στα σφαγεία, καθώς και τα σχετικά διοικητικά έξοδα, και εισπράττονται για λογαριασμό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών από τα σφαγεία και θεωρούνται πληρωτέα με τη διενέργεια των ελέγχων. Επισημαίνεται ότι η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει την επιβολή τόκου σε περίπτωση που τα σφαγεία καθυστερήσουν να πληρώσουν τα πιο πάνω ποσά στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

 

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στις 31/12/2011 το σφαγείο Cypra κατακράτησε ποσό ύψους €134.598 που αποτελούσαν τέλη σφαγής, στις 31/12/2012 το ποσό αυξήθηκε στις €784.176 ενώ μέχρι τις 31/12/2013 το ποσό που κατακράτησε το σφαγείο Cypra από τα τέλη σφαγής άγγιξε το ένα εκατομμύριο ευρώ και συγκεκριμένα τις €969.594. Αντί, όμως, να καταγγελθεί η υπόθεση στην Αστυνομία συμφωνήθηκε η καταβολή άτοκων μηνιαίων δόσεων προς εξόφληση των οφειλών του προς το κράτος. Το σφαγείο ξεκίνησε να αποπληρώνει την οφειλή από τον Ιούνιο του 2014 με μηνιαίες δόσεις ύψους €10.000. Στις 31/12/2017 το ύψος της οφειλής προς το κράτος μειώθηκε στις €568.528.

 

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδη διαφώνησε με τις συμφωνίες διακανονισμού στις οποίες προέβησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τόσο με το σφαγείο Cypra όσο και με άλλα δύο σφαγεία, υποδεικνύοντας ότι συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση προς τις εν λόγω εταιρείες – σφαγεία. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ακόμη και η ανοχή που επιδείχθηκε από πλευράς του κράτους (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) σε σχέση με την καθυστέρηση καταβολής των διαφόρων οφειλών αποτελεί μορφή κρατικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι τα υπό αναφορά ποσά είναι σημαντικά και δεν τοκίζονται, με αποτέλεσμα να αποτελούν μορφή άτοκου δανεισμού από το κράτος προς τις εταιρείες αυτές.

 

Συναφώς αναφέρεται ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην απαντητική τους επιστολή, ημερομηνίας 25/4/2019, προς τον έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων τόνισαν ότι ο σε ισχύ διακανονισμός με το σφαγείο Cypra δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του κράτους σύμφωνα με την αρχή του ιδιώτη πιστωτή και για τον λόγο αυτό ζήτησαν στις 28/7/2016 την αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού από τα €10.000 τουλάχιστον σε €25.000 μηνιαίως, ωστόσο από το σφαγείο Cypra καταβάλλεται από τον Ιούνιο του 2017 μηνιαίο ποσό ύψους €15.000. Με βάση τα πιο πάνω, ο γενικός ελεγκτής κατήγγειλε ότι φαίνεται να προκύπτει θέμα παράνομης κρατικής ενίσχυσης προς τα υπό αναφορά σφαγεία και έγινε εισήγηση να προωθηθούν αμέσως στον γενικό εισαγγελέα τα πιο πάνω γεγονότα για αξιολόγηση και λήψη νομικών μέτρων και για το σφαγείο Cypra, όπως και έγινε. Ωστόσο, μέχρι να τελεσιδικήσει η αγωγή, το σφαγείο Cypra εκτιμάται ότι θα εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές του. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι οφειλές του σφαγείου Cypra προς το κράτος ανέρχονταν κατά την 1/1/2020 στις €224.387.

Αόρατo χέρι συγκάλυπτε Ρέα – Cypra

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.