Φόρμα αναζήτησης

Φάσκει και αντιφάσκει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης;

Η απευθείας ανάθεση έργων δεν ενδείκνυται. Αυτό ακούμε εδώ και χρόνια διά στόματος του γενικού ελεγκτή. Η επιλογή που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, επαναλαμβάνει κουραστικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ώστε να γίνει βίωμα στους δημόσιους οργανισμούς, είναι μόνο μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Υπήρχαν μάλιστα ουκ ολίγες υποθέσεις κατά τις οποίες ήρθε σε σύγκρουση με κρατικές αρχές και θεσμούς, χαρακτηρίζοντας την απευθείας ανάθεση έργων σκανδαλώδη, ζητώντας ακόμη και διεξαγωγή ποινικών ερευνών.

Ποιος κυβερνά;

Αυτή η πάγια θέση του κ. Μιχαηλίδη συγκρούεται με την εμμονή που δείχνει τελευταίως για απευθείας ανάθεση και διαπραγμάτευση με εταιρεία λιβανοβουλγαρικών συμφερόντων για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσης. Αυτή η μεθόδευση φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με την επιθυμία του για εξοστρακισμό της Helector, η οποία κατασκεύασε και λειτουργεί την ΟΕΔΑ Κόσης, λόγω της εμπλοκής της στην πλέον σοβαρότερη υπόθεση χρηματισμού δημόσιων αξιωματούχων, για την οποία και καταδικάστηκε. Προβληματίζει επίσης το ύψος της τιμής για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η αρμόδια αρχή, που είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), διαφωνεί, όπως έχει πληροφορηθεί ο «Π», με αυτήν την πρακτική που εισηγείται ο γενικός ελεγκτής, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της ηγεσίας του υπουργείου, θεωρώντας ότι η διεξαγωγή μιας νέας ανταγωνιστικής διαδικασίας είναι η πλέον συμφέρουσα και κυρίως ασφαλής για το κράτος. Είναι γι’ αυτό που δημιουργούνται πολλά ερωτήματα μέσα και από αυτό το κεφάλαιο της «αμαρτωλής» ιστορίας της διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας.

Φάσκει και αντιφάσκει ο κ. Μιχαηλίδης; Γιατί στην προκειμένη περίπτωση εμμένει σε μια διαδικασία που ο ίδιος δεν επιθυμεί; Να υπενθυμίσουμε την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι ο κ. Μιχαηλίδης «δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή συγκυβερνήτη». Αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση;

Τόλμα να μην το κάνεις

Κι ενώ το Υπουργείο Γεωργίας διαφωνεί με την εισήγηση Μιχαηλίδη, προχώρησε τελικά στην υιοθέτησή της φοβούμενο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, «πόλεμο» εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που δεν το έπραττε. «Το εισηγήθηκε, δεν είναι, λέει, υποχρεωμένο το υπουργείο να προχωρήσει. Αλλά τόλμα να μην το κάνεις. Διαπραγμάτευση θέλει; Διαπραγμάτευση θα γίνει», μας είπαν χαρακτηριστικά οι πηγές μας από το Υπουργείο Γεωργίας που γνωρίζουν καλά την κατάσταση.

Πώς καταλήξαμε ώς εδώ

Μέσα φθινοπώρου του 2019, το ΤΑΥ βγήκε σε προσφορές ζητώντας νέο ανάδοχο στην ΟΕΔΑ Κόσης ενόψει και της λήξης του συμβολαίου της Helector. Από αυτόν τον διαγωνισμό προέκυψε ένας μόνο ενδιαφερόμενος. Μία κοινοπραξία κυπριακών και λιβανοβουλγαρικών συμφερόντων. Εκτιμάται ότι οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε ένας μόνο ενδιαφερόμενος, μία όχι διεθνούς εμβέλειας εταιρεία, ήταν αφενός το μικρό συμβόλαιο (2 συν 1 χρόνια) και αφετέρου η κακή φήμη ότι οι τοπικές αρχές δεν πληρώνουν στην ώρα τους. Φοβούμενες λοιπόν ότι θα μπουν σε περιπέτειες οι εταιρείες προτίμησαν να απέχουν από τον διαγωνισμό.

Δεν υπέβαλε εγγυητική

Οι εξελίξεις δεν ήταν ωστόσο θετικές ούτε και για την εταιρεία η οποία υπέβαλε προσφορά. Η προσφορά της ακυρώθηκε καθότι δεν έδωσε εγγυητική.

Κάπου εδώ ξεκινούν οι προτροπές του γενικού ελεγκτή, ο οποίος ζήτησε από το ΤΑΥ να μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Η θέση του ΤΑΥ, την οποία όπως προαναφέραμε στήριξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ήταν ότι αφού απέτυχε ο ανοικτός διαγωνισμός θα έπρεπε να επαναπροκηρυχθεί. Η πιεστική ωστόσο θέση του γενικού ελεγκτή για απευθείας διαπραγμάτευση οδήγησε τα πράγματα σε άλλη πορεία. Το ΤΑΥ, λαμβάνοντας τη συγκατάθεση και του Γενικού Λογιστηρίου και της Γενικής Εισαγγελίας ώστε να είναι σίγουρο ότι είναι νόμιμη αυτή η διαδικασία, ετοίμασε νέα έγγραφα για την απευθείας διαπραγμάτευση, τα οποία εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Προσφορών, υποβλήθηκαν στην εταιρεία, η οποία την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε την προσφορά της. Η αξιολόγηση αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας. Η υπόσχεση ήταν πως θα δοθεί και εγγυητική.

Επίσκεψη στη Βουλγαρία

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, μία μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων σε περιοχή της Βουλγαρίας. Μέσα από τη νέα προσφορά έχει ζητηθεί να δοθούν λεπτομερή στοιχεία για τη μονάδα αυτή, ενώ σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε υπογραφή συμβολαίων πριν από την τελική συμφωνία, λειτουργοί του ΤΑΥ θα επισκεφθούν την εν λόγω μονάδα για να είναι σίγουροι ότι θα είναι σε καλά χέρια.

Όχι πλέον ρίσκα

Ο λόγος, όπως πληροφορούμαστε, που τόσο το ΤΑΥ όσο και ο υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μέθοδο Οδυσσέα και επιθυμούσαν νέο διαγωνισμό είναι γιατί θεωρούν πως η κατάσταση με τη διαχείριση σκυβάλων δεν σηκώνει πλέον ρίσκα. Με το χάος που επικρατεί στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου, όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Σεπτέμβριο ο εργολάβος να απομακρυνθεί αφήνοντας ένα κενό προς διαχείριση από το κράτος, αισθάνονται πως θέλουν να κάνουν σίγουρα και σταθερά βήματα. Φοβούνται μία νέα προβληματική κατάσταση. «Εδώ και δέκα χρόνια πάμε λάθος. Αυτήν τη φορά θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας», όπως μας είπαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα παρά τις καταδίκες της η Helector, της οποίας το συμβόλαιο παρατάθηκε με έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) για τέσσερις μήνες από τον Απρίλιο μέχρι 1η Αυγούστου, διαχειριζόταν την ΟΕΔΑ χωρίς προβλήματα.

Τεχνική βοήθεια από ΕΕ

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για την ΟΕΔΑ Κόσης; Το ένα σενάριο είναι να επαναπροκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον ανταγωνισμό να υποβάλει προσφορά, να δοθεί το έργο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα των τριών ετών σε μία εταιρεία, ώστε μέχρι τη λήξη αυτού του συμβολαίου να τεθούν σε εφαρμογή τα στρατηγικά πλάνα τα οποία θα προκύψουν από τη νέα στρατηγική που θα διαμορφωθεί. Αυτή η νέα στρατηγική θα στηριχθεί στις εισηγήσεις που θα υποβάλει στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας απευθύνθηκε και η οποία θα είναι έτοιμη φέτος τα Χριστούγεννα.

Αμαρτωλός, αλλά αξιόπιστος

Το άλλο σενάριο είναι αυτό που μας λένε καταληκτικά οι πηγές μας: «Αυτήν τη στιγμή ο ανάδοχος μπορεί να έχει αμαρτωλό παρελθόν, όμως δουλεύει επαγγελματικά και είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός. Αν δεν δω το αμαρτωλό του παρελθόν και δω αυτό που μου συμφέρει να κάνω, θα έλεγα ότι θα μας συνέφερε να συνέχιζε αυτός για μερικούς ακόμα μήνες. Εμείς τέλος του χρόνου περιμένουμε τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ανασχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων. Ζητήσαμε τεχνική βοήθεια για όλα και αναμένουμε. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως ενδεχομένως να μας συμφέρει να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα μέχρι να έρθει η έκθεση της ΕΕ, για να βγούμε απευθείας σε μια μακροχρόνια σύμβαση στη βάση αυτού που θα μας πει και η ΕΕ».

ΠΕΝΤΑΚΩΜΟ

Οποιαδήποτε λύση και να βρεθεί στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου θα πρέπει να διερευνηθεί για να διαφανεί ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την κακοδιαχείριση.

Εξελίξεις υπάρχουν και στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Μάλλον θετικές, αλλά ακόμη δεν έχει κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Από τα στοιχεία φαίνεται πως ο εργολάβος, στον οποίο δόθηκε τελεσίγραφο τεσσάρων μηνών μέχρι τον Αύγουστο για να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου και να βελτιώσει το δευτερογενές υλικό RDF που παράγει, το οποίο έως σήμερα ήταν εκτός προδιαγραφών, δείχνει καλή διάθεση για να βρει λύση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε ο σταθμός διαχείρισης αστικών σκυβάλων Λεμεσού που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην απομάκρυνσή του και στην ανάληψη από το κράτος της διαχείρισης του σταθμού. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Υπουργικό Συμβούλιο διαβίβασε ανοικτή εντολή στον υπουργό Γεωργίας για αγορά υπηρεσιών από το υφιστάμενο προσωπικό για να μπορεί σε κάθε περίπτωση να συνεχίσει η μονάδα να λειτουργεί μέχρι να βρεθεί άλλος εργολάβος.

Το υπουργείο απεύχεται ρήξη διότι θα σήμαινε νέες περιπέτειες, νέο διαγωνισμό (για τον οποίο ήδη ετοιμάζονται τα έγγραφα ώστε να προχωρήσει γρήγορα εάν χρειαστεί), ίσως και δυσκολίες στη διαχείριση των αποβλήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από υγειονομικής σκοπιάς.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Από την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του συμβολαίου τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε διαπιστωθεί πως η υγρασία των απορριμμάτων δυσκόλευε τον εργολάβο στο να φτάσει στην ποιότητα και ποσότητα που απαιτούσε το συμβόλαιο σε ό,τι αφορά την παραγωγή του δευτερογενούς καυσίμου RDF. Μετά από χρόνια αναζήτησης λύσεων, σοβαρών προβλημάτων, καθότι τα σκουπίδια θάβονταν αντί να επεξεργάζονται, οι οποίες αξιολογήθηκαν κι από τους συμβούλους της Κομισιόν Jaspers ως μη συμφέρουσες καθώς θα αύξαναν το ρίσκο για την ΚΔ, φαίνεται να καταβάλλονται προσπάθειες από τον εργολάβο για βελτίωση της ποιότητας του δευτερογενούς καυσίμου. Μάλιστα, το ΤΑΥ, ως αρμόδια αρχή, άρχισε να παραλαμβάνει δείγματα και να κάνει αναλύσεις για να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει βελτίωση της θερμογόνου αξίας του υλικού.

Όπως πληροφορούμαστε, για να γίνει αυτό εφικτό ο εργολάβος κάνει μια πιο εξειδικευμένη επιλογή των υλικών που διαχωρίζει ως δευτερογενές καύσιμο. Βεβαίως, παραδέχεται το ΤΑΥ, ουδέποτε θα φτάσει το 50% της παραγωγής RDF από τα σκύβαλα όπως απαιτεί το συμβόλαιο. Αλλά ακόμη και με μειωμένο ποσοστό, λόγω του ότι υπάρχει πλέον αποδοχή ότι οι απαιτήσεις του διαγωνισμού ήταν υψηλές και ουδέποτε θα μπορούσε να τις πιάσει ο οποιοσδήποτε εργολάβος, ΤΑΥ και υπουργείο θα προτιμήσουν να τροποποιήσουν τη σύμβαση μέσω της ΚΕΑΑ ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το συμβόλαιο, με μειωμένη βεβαίως και την τιμή του εργολάβου. Να σημειώσουμε πως ο εργολάβος σήμερα με τα πέναλτι που του επιβλήθηκαν αμείβεται με 10 ευρώ αντί 19 ευρώ. Μια ήδη χαμηλή τιμή, λένε οι ίδιες πηγές, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος ανέρχεται στην Κόση στα 40 ευρώ τον τόνο.

Τι λέει ο Οδυσσέας

Δεν σημαίνει πάντως ότι το αίτημα της αναθέτουσας αρχής προς την ΚΕΑΑ θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιμένει πως το συμβόλαιο πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα και πως από τη στιγμή που το υπέγραψες είσαι υποχρεωμένος να κόψεις το κεφάλι σου για να το τηρήσεις. Το υπουργείο είναι πιο ελαστικό, λέγοντας πως δεν είναι αυτοσκοπός η διακοπή του από την ώρα που δεν βγαίνουν τα μαθηματικά στο συμβόλαιο που υπογράφηκε. Αναγνωρίζει τις αδυναμίες και επιθυμεί να δείξει ευελιξία από τη στιγμή που θα διαφανεί πως είναι βιώσιμες οι βελτιώσεις που έκαναν οι ανάδοχοι.

Συμφωνία με Τσιμεντοποιείο

Στο μεταξύ, έως σήμερα το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού, το οποίο είναι υποχρεωμένο με ευρωπαϊκή νομοθεσία να παραλαμβάνει το δευτερογενές καύσιμο, λόγω της αυξημένης υγρασίας του RDF δεν δεχόταν να το αξιοποιήσει. Φαίνεται πως μετά τις βελτιώσεις έχει συναινέσει σε δοκιμαστική χρήση. Μάλιστα, εντός των ημερών υπογράφεται και σχετικό

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.