Φόρμα αναζήτησης

Ευρωπαϊκό ψήφισμα για υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα κράτη μέλη

Να εντάξουν μια ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολικά προγράμματα σπουδών και να εξασφαλίσουν ότι η σεξουαλική εκπαίδευση «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και ότι τα παιδιά δεν θα μπορούν να την αποφύγουν» καλούνται όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπειτα από ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή Ισότητας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «όλες οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας αντισύλληψης χωρίς συνταγή, θα πρέπει να γίνονται γνωστές στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών και των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων ομάδων».

Με το ψήφισμα η εν λόγω επιτροπή απαιτεί «να ξεκινήσει ή να ενισχυθεί, όπου υπάρχει, η έρευνα σχετικά με τη χρήση όλων των μεθόδων αντισύλληψης, καθώς και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με τις μεθόδους της ανδρικής αντισύλληψης, την ανάπτυξη και τη διάθεση καινοτόμων αντισυλληπτικών μεθόδων και συσκευών για χρήση από τους άνδρες». Σημειώνεται ότι το κείμενο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, απαιτεί μεγαλύτερη συνεργασία και υποστήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

Εμείς τι κάνουμε;

Μιλώντας στον «Π» ο Δημήτρης Παρπέρης, εκπαιδευτής του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), ανέφερε πως οι ενέργειες του Υπ. Παιδείας της χώρας μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εξηγώντας πως από πέρσι ξεκίνησαν σε συνεργασία με τον ΚΣΟΠ εκπαιδεύσεις δασκάλων της δημοτικής εκπαίδευσης που αφορούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ο κ. Παρπέρης εξέφρασε την άποψη ότι τα προγράμματα αναμένεται πως θα επαναληφθούν και φέτος από το Υπ. Παιδείας. Σημείωσε πως υιοθετήθηκαν τα αναλυτικά προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως ενότητα σε μαθήματα όπως είναι η βιολογία, η οικιακή οικονομία και για τη δημοτική εκπαίδευση το αναλυτικό πρόγραμμα της αγωγής ζωής και της αγωγής υγείας.

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος λειτουργός εξήγησε ότι «στα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης εφαρμόζονται προγράμματα αγωγής υγείας τα οποία έχουν στόχο να προσφέρουν γνώσεις, αλλά και να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν υγιείς στάσεις και συμπεριφορές για ποικίλα θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπ. Υγείας, η σχολιατρική υπηρεσία εφαρμόζει το πρόγραμμα αγωγής υγείας, το οποίο στοχεύει στη διατήρηση και προαγωγή της σωματικής και ψυχοσυναισθηματικής υγείας κατά την εφηβική ηλικία, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε μαθητές της γ’ λυκείου και τεχνικών σχολών, με τα οποία οι μαθητές ενημερώνονται για θέματα αντισύλληψης και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.