POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εξομάλυνση στα rapid test, τα ίδια καμώματα η Πύλη Εμβολιασμού – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε σχέση με την εφαρμογή του safepass, η οποία αν και προσωρινή από ό,τι φαίνεται δημιουργεί προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, το safepass θα ισχύσει για περίοδο περίπου 6-8 εβδομάδων, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αξιολογείται συνεχώς ανάλογα και με τη ροή των εμβολιασμών στη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, το safepass είναι ένας τρόπος να επαναλειτουργήσουμε την οικονομία με ασφάλεια όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, μιας και ο σκοπός της κατάργησης της αποστολής γραπτών μηνυμάτων ήταν να κινούνται οι πολίτες ελεύθερα αλλά και με ασφάλεια. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είναι η Κύπρος που εφηύρε το safepass αλλά αυτό εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία. Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι οργανωμένοι επιχειρηματίες που βλέπουν το εν λόγω μέτρο ως μια πρόσθετη δυσκολία την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν για να επιβιώσουν.

Επιπρόσθετη ταλαιπωρία

Άνευ ουσίας και λογικής κρίνει το μέτρο του safepass με ισχύ 72 ωρών ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης, ο οποίος εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης υποχρεούνται να υποβάλλονται σε εξέταση κορωνοϊού μία φορά την εβδομάδα, ωστόσο οι πελάτες καλούνται να στέκονται στις ουρές για rapid test κάθε φορά που θέλουν να βγουν για να πιουν έναν καφέ σε καφετέρια ή να φάνε το φαγητό τους σε εστιατόριο. Ο ίδιος έκανε λόγο για ταλαιπωρία των πολιτών και μέτρο «για κλάματα» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε παράλληλα και στην πρόθεση των επαγγελματιών του κλάδου να κατέλθουν σε απεργία και γενικότερα να λάβουν δυναμικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των κυπριακών αεροδρομίων. Ο κύριος Λεβέντης διευκρίνισε ότι οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής δεν ζητούν κατάργηση του safepass στο παρόν στάδιο, αλλά επέκταση της ισχύος του από 72 ώρες σε μία εβδομάδα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα επικρατήσουν «σοφία και σύνεση» προκειμένου να διαφοροποιηθεί το μέτρο και να καταστεί βιώσιμο.

Μένει στα χαρτιά

Από πλευράς ωστόσο της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία πρόθεση για διαφοροποίηση του μέτρου, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θεωρείται ότι θα εφαρμοστεί. Υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση ευελπιστούν στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασθέντων το οποίο θα βοηθήσει στη γρήγορη άρση του μέτρου. Σκοπός είναι το safepass να μείνει στη ζωή μας για λίγο, τόσο λίγο που σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μην προλάβει να γίνει ψηφιακό. Ειδικότερα, με την ψηφιοποίηση του safepass ο πολίτης θα είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο είτε με τη μορφή sms είτε άλλης ενημέρωσης, στο e-wallet, τα αποτελέσματα της εξέτασης rapid/PCR test, καθώς και πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού. Από ό,τι φαίνεται οι αντιδράσεις των πολιτών, και όχι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προκαθορίζουν τη διάρκεια ζωής του safepass, και γι’ αυτό λήφθηκε η πολιτική απόφαση το κορωνοπάσο να παραμείνει στα χαρτιά.

Κάντε υπομονή και θα … εμβολιαστούμε

Σε τροχιά εμβολιασμών έχει μπει, από ό,τι φαίνεται, για τα καλά η Κύπρος, με τα εμβολιαστικά κέντρα να βρίσκονται στο φόρτε τους και το Υπουργείο Υγείας να εναποθέτει όλες του τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα στα εμβόλια και στην προσωρινή λειτουργία του safepass, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ως προς το εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι. Βελτιώνεται μέρα με την ημέρα η κατάσταση στα σημεία δειγματοληψίας, με το Υπουργείο Υγείας να αυξάνει τα κέντρα και τις ουρές να μειώνονται δραματικά. Την ίδια ώρα ωστόσο τα προβλήματα με την Πύλη Εμβολιασμού παραμένουν. Με 15.000 άτομα σε αναμονή με το καλημέρα άνοιξε χθες η Πύλη Εμβολιασμού, με τους πολίτες να βρίσκονται σε αναμονή για περίπου δύο ώρες και το Υφυπουργείο Καινοτομίας να υποστηρίζει ότι, παρά τη μικρή καθυστέρηση που υπήρξε τις πρώτες δύο ώρες, στη συνέχεια η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Την ίδια στιγμή τα αισιόδοξα μηνύματα από τη μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε κρούσματα και νοσηλείες δεν εφησυχάζουν τους επιδημιολόγους, οι οποίοι φοβούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην επιδημιολογική μας εικόνα το απότομο άνοιγμα, ιδιαίτερα μετά τις εικόνες συνωστισμού στην απονομή του πρωταθλήματος, και να υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Τέλος τα δωρεάν;

Χθες η Πύλη Εμβολιασμού άνοιξε για τους πολίτες 27-28 ετών, οι οποίοι μέσα σε δύο ώρες έκλεισαν 5.796 ραντεβού για εμβολιασμό από τα 9.700 που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, με το Υφυπουργείο Καινοτομίας να υποστηρίζει ότι μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες διευθετήθηκαν πέραν του 80%, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πολίτες στρέφονται πλέον ξεκάθαρα προς τον εμβολιασμό, μη έχοντας και πολλές επιλογές μετά και την εφαρμογή του safepass. Ναι μεν το safepass είναι ένα προσωρινό μέτρο, ωστόσο οι πολίτες ανησυχούν για το τι θα εφαρμοστεί στη συνέχεια, ιδιαίτερα λόγω και της πρότασης που υπάρχει για να γίνονται επί πληρωμή rapid test, κάτι το οποίο απέκλεισε προς το παρόν σε σχετική του δήλωση o υπουργός Υγείας. Όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο, μέχρι τις 10 Μαΐου έγιναν 371.430 εμβολιασμοί με χορήγηση 42,2 δόσεων ανά 100 κατοίκους. Οι 284.264 (38,4%) αφορούν άτομα που εμβολιάστηκαν με την 1η δόση, ενώ οι 87.166 αφορούν σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα (11,8%). Στόχος είναι πριν από το τέλος της εβδομάδας να δοθεί το δικαίωμα διευθέτησης ραντεβού στους πολίτες άνω των 20 ετών, και το ποσοστό των πολιτών που θα λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου να ξεπεράσει το 40%. Η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει ξανά σήμερα Τετάρτη από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα και για τις ηλικίες 25-26 ετών.

Ντροπή τους!

Στα προβλήματα που παρουσιάζει κατά καιρούς η Πύλη Εμβολιασμού αναφέρθηκε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι εντός των επομένων ημερών θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κάποιες δυσκολίες που οφείλονται είτε σε τεχνικά ζητήματα είτε στην προσπάθεια διαφύλαξης της υγείας του λαού. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των πολιτών λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, αλλά και των όσων εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα σημεία δειγματοληψίας, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι το να μηδενίζεις μια διάκριση της χώρας σου, είτε σε σχέση με την Ευρώπη είτε σε σχέση με το παγκόσμιο, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, είναι ντροπή για όσους το πράττουν. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και σε όλα όσα έχουμε πετύχει σαν χώρα χάρις στην έγκαιρη λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης και τη συνεργασία των πολιτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, στον υψηλότερο δείκτη εμβολιασμών και στον υψηλό δείκτη ανίχνευσης.

Σειρά προτεραιότητας

Αλλαγές αναμένονται από την ερχόμενη βδομάδα σε ό,τι αφορά τον τρόπο διευθέτησης ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Από τη στιγμή που η Πύλη θα έχει ανοίξει μια φορά για όλες τις ηλικίες, από εκεί και πέρα θα δίνεται προτεραιότητα σε ηλικίες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, όπως για παράδειγμα οι πολίτες 55-60 ετών. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Π» η αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, έχει ήδη γίνει σχεδιασμός και ανάλογα με το πόσα εμβόλια θα έχουμε στη διάθεσή μας θα ανοίγει η Πύλη για συγκεκριμένες ηλικίες, με έμφαση σε πρώτο στάδιο στις ηλικιακές ομάδες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και για όσους η Πύλη άνοιξε μόνο μια φορά. Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι όσο μειώνονται οι ηλικίες, τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών, με την ίδια να τονίζει ότι οι νεαροί, από ό,τι φαίνεται, έχουν συνειδητοποιήσει για τα καλά ποια είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε και τι πρέπει να γίνει για να μπει ένα τέλος στην πανδημία. Όσον αφορά τις φήμες για αλλαγή εμβολίου κατά τη δεύτερη δόση λόγω εμφάνισης παρενεργειών από το πρώτο εμβόλιο, η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε πως δεν υπάρχει τίποτα επίσημο μέχρι στιγμής, και ότι προς το παρόν οι πολίτες ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους λαμβάνοντας εμβόλιο μιας εταιρείας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιτρέπουν το να γίνει μείξη δόσεων για να αποφευχθούν κάποιες παρενέργειες. Εάν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα γίνει καθαρά για να αξιοποιηθούν οι δόσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο ακόμη οι πολίτες αντιμετωπίζουν με δισταγμό λόγω των περιστατικών με τις θρομβώσεις. Το σημαντικό είναι στο παρόν στάδιο να υπάρχουν εμβόλια και να μπορούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, με την ίδια να εκτιμά ότι είναι εφικτό το να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μιας και ενδέχεται να αυξηθούν τα διαθέσιμα εμβόλια. Εμβόλια όπως είναι το Sputnik και το Curevac αξιολογούνται ήδη από τον ΕΜΑ, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα ο οργανισμός θα ολοκληρώσει και την αξιολόγηση της πρότασης των εταιρειών Pfizer/ BioNTech για χορήγηση του εμβολίου τους σε ανήλικους 12-15 ετών. Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τώρα και στο εξής το Υπουργείο Υγείας δεν θα ανακοινώνει αν είχαν εμβολιαστεί ή όχι άτομα που απεβίωσαν από κορωνοϊό. Ο λόγος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι για να μην δημιουργούνται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και διστακτικότητα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

 

Κύπρος/Covid19: Δύο θάνατοι και 390 νέα κρούσματα από 65,548 τεστ – Στο 0.59% το ποσοστό θετικότητας

Rapid test: Αυξήθηκαν οι μονάδες δειγματοληψίας – Τα σημεία που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη, 12/05/21

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.