Φόρμα αναζήτησης

Έξι μήνες ΓεΣΥ: Καταχρήσεις και απάτες – Οι καλοί, οι κακοί και τα λαμόγια

Η δημοσιοποίηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχείων της έρευνας που διεξάγει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για καταγγελίες γιατρών του ΓεΣΥ, οι οποίοι είτε υπέβαλαν υπέρογκες απαιτήσεις πληρωμών που παραπέμπουν σε κατάχρηση του συστήματος, είτε υπέβαλαν απαιτήσεις πληρωμών ιατρικών πράξεων-φαντασμάτων, έδωσαν την ευκαιρία στους ορκισμένους εχθρούς του ΓεΣΥ να το υποσκάψουν για ακόμη μία φορά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γιατρών, από διάφορες ειδικότητες, οι οποίοι τον Νοέμβριο είχαν απαίτηση πληρωμής από 190.000 μέχρι 454.000 ευρώ. Περίπου 190 γιατροί (προσωπικοί, παιδίατροι, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι κ.ά.) απαίτησαν πάνω από 20.000 ευρώ. Μεγάλες απολαβές αφορούν και τους γιατρούς του Δημοσίου. Γιατροί του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) φέρεται να έλαβαν το 2019 μέχρι και 180.000 ευρώ (έξω ο 13ος μισθός και επιδόματα / υπερωρίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου). Μάλιστα, κάποιοι γιατροί του Δημοσίου λαμβάνουν επίδομα (υπερωριακή αποζημίωση) μεγαλύτερο από τον μισθό τους.

«Πυρά» Σιζόπουλου σε Υπ. Υγείας και ΟΑΥ για ΓεΣΥ – Ουδέν σχόλιο για Παπαδάκη

Μιλώντας με τις εμπλεκόμενες πλευρές (γιατροί, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, Υπουργείο Υγείας, Ελεγκτική Υπηρεσία), διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι τουλάχιστον τρεις οι μεγάλες αδυναμίες / τρύπες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) που αφήνουν περιθώρια για την όποια εκμετάλλευση του συστήματος παρατηρείται: (α) Τα κενά του ίδιου του ΓεΣΥ, (β) Οι συμπεριφορές γιατρών και (γ) Οι απαιτήσεις δικαιούχων / ασθενών.

ΓεΣΥ – ΟΑΥ

Την περίοδο των διαβουλεύσεων, πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ (1/6/2019), ο ΟΑΥ, στην προσπάθειά του να πείσει γιατρούς να ενταχθούν στο ΓεΣΥ –υπήρχε οργανωμένη σφοδρή άρνηση από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), δυσπιστία / διαφωνία από υπουργούς της κυβέρνησης, πόλεμος νυχθημερόν από κόμματα και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα–, προχώρησε στον καθορισμό αποζημιώσεων ιατρικών πράξεων με τιμή μονάδας από 13 μέχρι 17ευρώ (Ιούνιο – Οκτώβριο του 2019 ήταν 15 ευρώ η μονάδα και τον Νοέμβριο έπεσε στα 15 ευρώ / όσο αυξάνονται οι ιατρικές πράξεις τόσο μειώνεται η τιμή της μονάδας εντός του 1 δισ. ευρώ σφαιρικού προϋπολογισμού του ΓεΣΥ), η οποία σήμερα μπορεί να θεωρείται υψηλή λόγω και της τεράστιας επισκεψιμότητας στο σύστημα. Επίσης, είχε γίνει συμβιβασμός / υποχώρηση στην απαίτηση των γιατρών να μην υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στις επισκέψεις, ούτε αποζημίωση των προσωπικών γιατρών βάσει ενός συνδυασμού της λίστας των δικαιούχων του κάθε γιατρού και των ιατρικών πράξεων που διενεργεί. Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό γιατρό χρεώνεται 3,5 μονάδες [3,5×15 ευρώ = 52,50 ευρώ, τότε 52,50×20 ασθενείς σε μία μέρα x 26 ημέρες τον μήνα (συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου)], αυτό συνεπάγεται πάνω από 27.000 ευρώ τον μήνα αμοιβή για έναν ειδικό γιατρό που δέχθηκε τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ μόνο μία πρώτη επίσκεψη από ασθενείς του συστήματος (δεύτερη επίσκεψη 2 μονάδες, δηλαδή 30 ευρώ εάν η τιμή της μονάδας είναι στα 15 ευρώ). Επιπρόσθετα, ο ειδικός γιατρός αμείβεται και για κάθε ξεχωριστή ιατρική πράξη που παρέχει στον κάθε ασθενή. Π.χ. για τεστ κοπώσεως 105 ευρώ (7 μονάδες x 15 ευρώ η μονάδα), για Echo 139,5 ευρώ (9,3 μονάδες x 15 ευρώ η μονάδα), για κολονοσκόπηση 315 ευρώ (21 μονάδες x 15 ευρώ η μονάδα) κ.ο.κ. Καταγράφεται, εδώ, μια αυστηρή κριτική προς τον ΟΑΥ για το ότι ξεκίνησε το ΓεΣΥ χωρίς πρωτόκολλα / κανόνες / περιορισμούς και μια καλόπιστη κριτική από γιατρούς και άλλους λειτουργούς υγείας προς ΟΑΥ, επίσης, ότι ήταν λάθος του οργανισμού που αποδέχθηκε να αποζημιώνει τις ιατρικές πράξεις σε τιμές ιδιωτικού τομέα. Ο ΟΑΥ απαντά ότι υποχρεώθηκε να συμφωνήσει, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει η πρώτη φάση του ΓεΣΥ χωρίς γιατρούς, έτσι όπως ήταν το κλίμα (τοξικό) στην προ ΓεΣΥ περίοδο.

Μαθηματικά αμοιβών

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Συμπεριφορές γιατρών», κατ’ αρχάς υπάρχουν λογιών-λογιών γιατροί, όπως υπάρχουν λογιών-λογιών δικηγόροι, λογιστές, καθηγητές, δημοσιογράφοι – κάθε επαγγελματική ομάδα έχει και τα λαμόγιά της. Υπάρχουν, λοιπόν, οι γιατροί που τους πρώτους μήνες της λειτουργίας της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ έχουν βγάλει πάρα πολλά λεφτά, ωστόσο δικαιολογούνται πλήρως τα ποσά, και υπάρχουν και οι άλλοι που τα έβγαλαν εξαπατώντας το σύστημα. Αυτό ακριβώς διερευνά ο ΟΑΥ. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα έναν καρδιολόγο του ιδιωτικού τομέα που εντάχθηκε στο ΓεΣΥ από την πρώτη μέρα λειτουργίας του συστήματος, όπου πολλοί ασθενείς είτε χρειάζονταν να περάσουν από τεστ κοπώσεως και Echo κ.λπ. διότι δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους ή είχε χρόνια να τα κάνουν λόγω οικονομικού κόστους, είτε διότι ο γιατρός έκρινε ότι πρέπει να τα κάνουν για ιατρικούς λόγους, τότε τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής (ρεαλιστικό παράδειγμα): Ένας γιατρός καρδιολόγος που έρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και ήταν συνηθισμένος να δουλεύει 12ωρα κάθε μέρα, μπορεί να βλέπει πάνω από 25 ασθενείς την ημέρα εκ των οποίων, έστω οι 15 υποβλήθηκαν σε Echo και τεστ κοπώσεως. Στο ερώτημα «είναι πολλοί οι 25-30 ασθενείς την ημέρα;» οι ίδιοι οι γιατροί απαντούν ότι «μπορεί και να είναι». «Αλλά», συνεχίζουν, «τον πρώτο ειδικά καιρό του ΓεΣΥ που ελάχιστοι ήταν οι ειδικοί που είχαν συμβληθεί με το σύστημα, ποιος ήταν εκείνος ο γιατρός που θα αρνιόταν σε ασθενή με σοβαρό πρόβλημα καρδιάς (στομαχιού ή ματιών ή ποδιών κ.λπ.) να τον δει διότι η ώρα πήγε 9:00 το βράδυ;» Αυτό, σε απολαβές του γιατρού, σημαίνει πάνω από 1.000 ευρώ την ημέρα για επισκέψεις και άλλα 3.500 ευρώ από ασθενείς που υπεβλήθησαν σε Echo, τεστ κοπώσεως, καρδιογράφημα κ.λπ. Δηλαδή, σύνολο περίπου 4.500 ευρώ την ημέρα (με επισκέψεις των 30 λεπτών περίπου) επί 26 ημέρες τον μήνα, οι απολαβές του εν λόγω γιατρού βγαίνουν πάνω από 110.000 ευρώ μηνιαίως (για τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ που η μονάδα ήταν 15 ευρώ, η πρώτη επίσκεψη 52,5 και πάρα πολλοί ασθενείς/δικαιούχοι υποβάλλονταν σε πάμπολλες ιατρικές πράξεις). Αυτές είναι οι λεγόμενες παράλογες αμοιβές των γιατρών που συζητάμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Απάτες

Τώρα, σε ό,τι αφορά τις απάτες (και πάλι πραγματικά παραδείγματα), έχουν εντοπισθεί ειδικοί γιατροί οι οποίοι ενημέρωναν το λογισμικό με ιατρικές πράξεις που δεν είχαν κάνει ποτέ, έχουν εντοπισθεί ειδικοί γιατροί με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και ίδιες ιατρικές πράξεις για τους ίδιους ασθενείς που ποτέ δεν έγιναν, έχουν εντοπισθεί γιατροί που δήλωσαν πάνω από 80 επισκέψεις σε μία μέρα (δερματολόγος που μάλλον έκαναν λέιζερ οι βοηθοί του και τα δήλωνε ως επισκέψεις). Και πάντα θα υπάρχουν οι γιατροί που θα υποβάλλουν τον δικαιούχο / ασθενή σε οποιαδήποτε εξέταση προσφέρει… το μαγαζί. Είτε για να έχει ήσυχο το κεφάλι του σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, είτε για να βγάλει περισσότερα χρήματα. Συν του ότι υπάρχουν γιατροί που διαφωνούν πλήρως με την απόφαση για εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά αναγκάστηκαν να ενταχθούν σε αυτό για οικονομικούς λόγους και σίγουρη πελατεία, και προσπαθούν να γονατίσουν το σύστημα με αλόγιστη χρήση.

Απαιτήσεις και «εκβιασμοί» δικαιούχων

Ο τρίτος και ίσως ο πιο σημαντικό κρίκος της αλυσίδας είμαστε εμείς, οι δικαιούχοι / ασθενείς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε όρια ή δεν έχουμε κουλτούρα ΓεΣΥ αλλά κουλτούρα νοσοκομειακού ασθενούς (κάθε έξι μήνες όλες οι εξετάσεις κ.λπ.). Κατά τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ αρκετοί δικαιούχοι / ασθενείς ζητούσαν επίμονα όλες τις ιατρικές πράξεις που μπορούσαν να τους γράψουν οι γιατροί τους είτε γιατί δεν τις είχαν κάνει ποτέ λόγω οικονομικών προβλημάτων (είτε είχε καιρό να τις κάνουν, αφού το MIR εκτός ΓεΣΥ μπορεί να κοστίζει 700-800 ευρώ, ενώ εντός ΓεΣΥ 10!), είτε για ψυχολογικούς λόγους (πληρώνω κάθε μήνα θέλω να λάβω ό,τι δικαιούμαι, θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν έχω την άλφα ή βήτα ασθένεια κ.λπ.) και απαιτούσαν στην καλύτερη περίπτωση, «εκβίαζαν» στη χειρότερη, τους γιατρούς τους με μετακίνησή τους σε άλλον γιατρό εάν δεν τους έκαναν το χατίρι, ακόμα και όταν δεν δικαιολογείτο με τίποτα μια εξέταση (παρατηρούνται μέχρι σήμερα αυτές οι συμπεριφορές, δηλαδή απαιτήσεις / «εκβιασμοί»). Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη κουλτούρα του νοσοκομειακού ασθενούς που την έχει πολύς κόσμος, σημειώνεται ότι πριν από το ΓεΣΥ ο γιατρός του Δημοσίου είτε έκανε μηδενικές ιατρικές πράξεις είτε 20 την ημέρα, η αμοιβή του ήταν σταθερή (ο μισθός του). Εξάλλου, ουδείς μιλάει για κατάχρηση του συστήματος των δημόσιων νοσηλευτηρίων όταν ένας γιατρός υποβάλλει τον ασθενή του σε όλες τις ιατρικές πράξεις που μπορεί, για ασφάλεια (για να μην κατηγορηθεί για ιατρική αμέλεια). Στο ΓεΣΥ είναι όλα κοστολογημένα και καταγεγραμμένα στο λογισμικό. Και όλες οι απολαβές φορολογημένες. Όλες αυτές οι ιατρικές πράξεις δεν γίνονται ξαφνικά μετά τον Ιούνιο που τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ (ήταν / είναι φορολογημένα όλα αυτά τα πάρα πολλά εκατομμύρια που διακινούνταν / διακινούνται στην υγεία εκτός ΓεΣΥ; Ποιος ελέγχει και πώς τους ελέγχει τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ για το πόσες αχρείαστες / περιττές, πανάκριβες ιατρικές πράξεις υποβάλλουν τους ασθενείς τους;).

Πρόληψη

Γιατροί, με τους οποίους μίλησε ο «Π», υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της πρόληψης. Μπορεί σήμερα να είναι αυξημένα τα ποσά στο ΓεΣΥ, αλλά αυτές είναι τεράστιες εξοικονομήσεις από το άμεσο μέλλον. Εκτός του ότι σώζονται ζωές, πολλοί δικαιούχοι / ασθενείς που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τρέχουν με το παραμικρό σύμπτωμα στον γιατρό του ιδιωτικού τομέα, αφού στο Δημόσιο οι λίστες ήταν ατέλειωτες (έχουν μειωθεί αισθητά οι λίστες αναμονής παρά την υπερεπισκεψιμότητα του πρώτου εξαμήνου), προλαβαίνουν τα χειρότερα με τις εξετάσεις που υποβάλλονται σήμερα στο ΓεΣΥ και αυτό σημαίνει λιγότερα εγκεφαλικά, λιγότεροι καρκίνοι, λιγότερα καρδιολογικά κ.λπ., άρα μεγάλο κέρδος για το σύνολο του πληθυσμού και σε ό,τι αφορά την ποιότητα της υγείας και σε ό,τι αφορά την οικονομία της υγείας. Τέλος, γιατροί θέλουν να επισημάνουν στους δικαιούχους / ασθενείς ότι πολλές από τις περιττές εξετάσεις που ζητούν φορτικά και επίμονα –και καμιά φορά και «εκβιαστικά» – από τους γιατρούς τους, στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν επιβαρυντικές για την υγεία τους και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν ποτέ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.