Φόρμα αναζήτησης

Εξάντας: Ο Big Brother της Κυβέρνησης

Το τρίπτυχο διαφάνεια, λογοδοσία και λογοκρισία από και για τους πολίτες από τη μία και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ Προεδρικού, υπουργείων και αναθετουσών αρχών επί πολιτικών, εθνικών στρατηγικών, μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών έργων άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εξαγγείλει η παρούσα κυβέρνηση από την άλλη, έρχεται να εξυπηρετήσει το λογισμικό πρόγραμμα Εξάντας, στο οποίο η πρόσβαση θα γίνει δημόσια από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω της ιστοσελίδας της προεδρίας. Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά τη μεταφορά σε ηλεκτρονική μορφή -και άρα ευκολότερη σε συνεχή επεξεργασία και ενημέρωση- της παρακολούθησης της προόδου υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, μιας πολιτικής καινοτομίας που εισήχθη τον Απρίλιο του 2013, την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης Αναστασιάδη, με το τότε Υπουργικό Συμβούλιο να ορίζει ως υπεύθυνο τον τέως υφυπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Πέραν των σε κοινή θέα σημειωμάτων προόδου, το πρόγραμμα Εξάντας (σημειολογική η ονομασία για να μην χάνονται ο στόχος και ο προορισμός των εξαγγελιών) που τρέχει από τον Ιανουάριο του 2019 θα αποτελεί μοχλό πίεσης σε όλα τα γρανάζια της κρατικής μηχανής που δεσμεύουν μια εξαγγελία για να καταλήξει σε εφαρμογή ή υλοποίηση. Πού βρίσκεται ένα νομοσχέδιο (σε υπουργείο, στη Νομική Υπηρεσία, στη Βουλή) και άρα ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση ψήφισής του, σε ποιο τμήμα ποιου υπουργείου έχει κολλήσει για απόψεις μια πολιτική ή στρατηγική, ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση έναρξης ή ολοκλήρωσης ενός έργου; Όλα τα πιο πάνω θα απαντώνται όχι μόνο για τους πολίτες που είτε έχουν τοπικό ή προσωπικό ή επαγγελματικό ενδιαφέρον αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση που φιλοδοξεί να επιλύσει και το πρόβλημα που δημιουργείται όταν για μια πολιτική, ένα έργο, μια μεταρρύθμιση απαιτείται η συμβολή περισσότερων από ένα υπουργείων και τμημάτων τους. Τρανή απόδειξη το νέο Κυπριακό Μουσείο, η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την ανέγερση του οποίου έγινε τον Μάρτιο του 2019. Το έργο είναι του Υπουργείου Μεταφορών, ωστόσο στον χώρο όπου θα ανεγερθεί (απέναντι από τη Βουλή) στεγάζονται σήμερα υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και το Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, για μήνες οι σχεδιασμοί δεν προχωρούσαν γιατί λειτουργός που όφειλε να προχωρήσει σχετική με το έργο διαδικασία δεν το έπραττε με τη δικαιολογία ότι πρώτα έπρεπε να εκκενωθούν τα υφιστάμενα κτήρια. «Το πρόγραμμα αυτό, ως πρόγραμμα διαφάνειας και λογοδοσίας, θα εντοπίζει τέτοιου είδους καθυστερήσεις, αφού αρμόδιοι από κάθε υπουργείο θα πρέπει να το ενημερώνουν για ό,τι τους αφορά», σχολιάζει πηγή του Προεδρικού, η οποία μας ανέφερε επίσης πως το πρόγραμμα θα γνωστοποιούσε στους πολίτες με δημοσιογραφική διάσκεψη ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης πλην όμως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και εσχάτως ο τραυματισμός του οδήγησαν τρεις φορές σε ακύρωσή της.

Πώς λειτουργεί

  • Το πρόγραμμα Εξάντας δίνει τη δυνατότητα οριζόντιου και κάθετου συντονισμού και ενημέρωσης έργων και πολιτικών και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
  • Ενημέρωση έργου / πολιτικής από την αναθέτουσα αρχή / αρμόδιο υπουργείο.
  • Συντονισμό και κατάρτιση ενιαίου καταλόγου αναπτυξιακών έργων / πολιτικών.
  • Ενημέρωση των πολιτών και αρχών οι οποίοι θα μπορούν να κρίνουν, να αξιολογούν, να επιβεβαιώνουν την ορθότητα των αναρτήσεων ή και να ενημερώνουν για ενδεχόμενες παραλείψεις και να προβαίνουν σε εισηγήσεις για νέα έργα που θα μπορούσε να μελετήσει η προεδρία για προώθηση.
  • Όσον αφορά τις πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και εθνικές στρατηγικές (αφορά οικονομία, κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη, ενεργειακή / εξωτερική / αμυντική πολιτική και περιβάλλον / αγροτική πολιτική) αυτό που θα δημοσιοποιείται είναι το είδος της εξαγγελίας, πού βρίσκεται, ποια είναι η αρμόδια αρχή και το υπουργείο υλοποίησής του.

Για παράδειγμα:

  • Μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Ο εκσυγχρονισμός που αφορά την τροποποίηση επτά νόμων από το Υπ. Δικαιοσύνης ήταν κατά την τελευταία ενημέρωση του προγράμματος Εξάντας ενώπιον της Βουλής.
  • Δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Αρμόδια αρχή το ΥΠΟΙΚ, το θέμα είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας.
  • Όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας της προεδρίας που θα περιηγηθεί στο πρόγραμμα Εξάντας θα λάβει πληροφόρηση για την επαρχία, τον δήμο ή την κοινότητα που θα γίνει το έργο, την ημερομηνία προκήρυξης προσφορών, την ημερομηνία έναρξης του έργου, την αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης, την κατάσταση (σε εξέλιξη, υπό κατασκευή κ.λπ.), το κόστος του κ.ά.

Λόγω του όγκου ειδικά των αναπτυξιακών έργων οι πολίτες δεν θα καταστεί εφικτό να ενημερώνονται σε άμεσο χρόνο για τα νέα δεδομένα, ωστόσο η προεδρία στοχεύει η επικαιροποίηση των στοιχείων να γίνεται ανά δύο ή τρεις μήνες.
Στη βάση των πιο πάνω μένει να φανεί και γι’ αυτήν την εξαγγελία το ίδιο το πρόγραμμα Εξάντας, δηλαδή αν θα εφαρμοστεί και θα έχει επιτυχία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.