Φόρμα αναζήτησης

Ευρωεκλογές: Θέλουν ψήφο Κύπριοι της Ελλάδας

Επιστολή στη Βουλή με εισηγήσεις για πρόσθετα εκλογικά κέντρα σε πόλεις της ΕΕ, απέστειλε η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας [...]

Read More...

Με επιστολή της στη Βουλή η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας (ΕΚΠΕ) χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση της Βουλής (τροπολογία επί νομοσχεδίου της κυβέρνησης) για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου όλων των κατόχων κυπριακής ταυτότητας (σ.σ. όλων των εγγεγραμμένων στο Αρχείο Πληθυσμού). Σύμφωνα με την ένωση «αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΚΠΕ και η απόφαση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την οριστική επίλυση του αιτήματος για παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε όλους τους Κύπριους υπήκοους και δη τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους, επιλύοντας έτσι το θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους Κύπριους πολίτες. Σύμφωνα με την ένωση, «το σωματείο εκπροσωπεί τους πρόσφυγες που αναζήτησαν την προσωρινή τους διαμονή στην Ελλάδα μετά την τραγωδία του 1974 και οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των Κυπρίων αποδήμων στην Ελλάδα»

Αναφερόμενη στα πρακτικά προβλήματα που επισημαίνει η Υπηρεσία Εκλογών για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη βάση του Αρχείου Πληθυσμού, η ΕΚΠΕ εισηγείται τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπισή τους:

  • Να δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα σε χώρες της ΕΕ (σ.σ. προφανώς εννοεί περισσότερα από αυτά που θα λειτουργήσουν με απόφαση του ΥΠΕΣ) με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός εκλογέων που θα ενδιαφερθούν (π.χ. πέραν των 100 ψηφοφόρων).
  • Να τροποποιηθεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και να δοθεί δυνατότητα στους κατόχους κυπριακής ταυτότητας να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις ευρωεκλογές σε περισσότερες χώρες/ πόλεις όπου κατοικούν, ώστε να υποβληθούν και νέες αιτήσεις, στη βάση του νέου νόμου, μέχρι τις 2 Απριλίου που κλείνει ο εκλογικός κατάλογος για τις ευρωεκλογές. Σε περίπτωση, αναφέρει η ΕΚΠΕ, που δεν θα συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός για λειτουργία ενός εκλογικού κέντρου σε πόλη του εξωτερικού, να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη δυνατότητα επιλογής του πλησιέστερου εκλογικού κέντρου, ώστε να ασκήσουν εκεί το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στον Πρόεδρο

 

Σήμερα ή αύριο το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία του νέου νόμου, ώστε να καταλήξει σε εισήγηση προς τον Πρόεδρο για την υπογραφή του νόμου και την έναρξη ισχύος του ή για την αναπομπή του, αν κριθεί ότι τα πρακτικά προβλήματα που επισημαίνει η Υπηρεσία Εκλογών είναι ανυπέρβλητα. Όταν συγκεκριμενοποιηθεί η θέση του υπουργείου αναμένεται ότι ο υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για την εισήγηση του υπουργείου. Ακόμα και αν το υπουργείο εισηγηθεί την αναπομπή στη Βουλή, θα πρέπει να γίνουν διευθετήσεις ώστε ένα μέρος του νόμου (εκείνο που αφορά τις τροποποιήσεις που ζήτησε το ίδιο το υπουργείο για εναρμόνιση με οδηγία της ΕΕ) να τεθεί το συντομότερο σε ισχύ και να ακυρωθεί μόνο το σημείο όπου υποχρεώνεται η Υπηρεσία Εκλογών να εγγράψει στον εκλογικό κατάλογο όσους είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού και συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια.

Send this to a friend