POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Έτσι θα δουλεύουν οι σχολικές εφορείεςΣε προηγούμενα ρεπορτάζ του «Πολίτη» καταγράψαμε την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αναλύεται στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες των σχολικών εφορειών στους νέους δήμους. Καταγράψαμε επίσης την έντονη διαφωνία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών, των συνομοσπονδιών γονέων μέσης και δημοτικής εκπαίδευσης και της ΠΟΕΔ, αλλά και την επιδοκιμασία του γενικού ελεγκτή στην κυβερνητική πρόθεση. Έντονα υπέρ της ανάληψης της ευθύνης για τη διαχείριση των σχολείων από τους δήμους τάσσεται και η Ένωση Δήμων.
Σε αυτό το κείμενο παραθέτουμε τον τρόπο που θα λειτουργούν, υπό την ευθύνη των νέων δήμων, οι σχολικές εφορείες, όπως προβλέπουν τα άρθρα 119-125 του νομοσχεδίου της μεταρρύθμισης, νοουμένου ότι θα εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής.
Ως γνωστό, σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, οι σχολικές εφορείες στα δημοτικά όρια εκλέγονται με χωριστή ψηφοφορία κατά τις δημοτικές εκλογές ανά πενταετία και λειτουργούν ανεξάρτητα από την κρατική μηχανή και τους δήμους, παρότι διαχειρίζονται χρήματα του κράτους. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών καταργεί αυτό το καθεστώς και μεταφέρει τις σχολικές εφορείες στην αρμοδιότητα των δήμων.
Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο, η σχολική εφορεία θα απαρτίζεται από επτά μέλη, με τον δήμαρχο ως πρόεδρο και άλλα έξι μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία θα επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο. Στο νομοσχέδιο καταγράφεται η επιθυμία του νομοθέτη τα έξι μέλη να αντιπροσωπεύουν τη δύναμη των κομμάτων που εξασφάλισαν συμμετοχή στο συμβούλιο.

Αρμοδιότητες εφορείας

Κάθε σχολική εφορεία αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση των σχολείων του δήμου, εποπτεύει το προσωπικό που διορίζει ο δήμος ή που της παραχωρείται από το κράτος, συνεργάζεται με τις διευθύνσεις των σχολείων και τη συμβουλευτική επιτροπή σχολείου για την καλύτερη λειτουργία τους και ασκεί οποιοδήποτε άλλο σχετικό καθήκον.
Αναλυτικότερα, η σχολική εφορεία ετοιμάζει και υποβάλλει προς το δημοτικό συμβούλιο του δήμου τον προϋπολογισμό της εφορείας και εισηγείται τη συντήρηση και τη βελτίωση των οικείων σχολικών κτηρίων, εξασφαλίζει και συντηρεί τον εξοπλισμό κάθε σχολείου στα δημοτικά όρια. Επίσης, υλοποιεί τον προϋπολογισμό κάθε σχολείου, υποβάλλει εισηγήσεις στον υπουργό Παιδείας για την κατανομή των μαθητών στα σχολεία, επιλαμβάνεται θεμάτων ευημερίας και ασφάλειας των μαθητών και να παρέχει στον διευθυντή του σχολείου, κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ποσό 10 ευρώ για κάθε μαθητή, με κατώτατο ποσό τις 2.000 ευρώ για κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται για εξωραϊσμό των σχολικών χώρων και για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Συμβουλευτική επιτροπή

Σε κάθε σχολείο θα συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή σχολείου. Πρόεδρος θα είναι ο διευθυντής ή ο βοηθός διευθυντής του σχολείου ή άλλο πρόσωπο που επιλέγει ο υπουργός Παιδείας. Μέλη της συμβουλευτικής θα είναι ένας εκπρόσωπος του διδασκαλικού ή καθηγητικού συλλόγου, δύο εκπρόσωποι του συνδέσμου γονέων, ο πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου και από ένα μέλος της οικείας σχολικής εφορείας.
Η συμβουλευτική επιτροπή θα υποβάλλει εισηγήσεις προς τη σχολική εφορεία για τη λήψη μέτρων για την ευημερία και ασφάλεια των μαθητών, εισηγήσεις για την αγορά, εγκατάσταση και συντήρηση των υποδομών του σχολείου και εισηγήσεις για θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές της.

Περιουσία

Στο άρθρο 124 του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, όλα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που ανήκουν σε δημόσια σχολεία ή στις σχολικές εφορείες οι οποίες συστάθηκαν δυνάμει του περί σχολικών εφορειών νόμου του 1997, περιέχονται στην κατοχή του δήμου. Στην παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η ακίνητη περιουσία (της σχολικής εφορείας) εγγράφεται στο όνομα του οικείου δήμου, για λογαριασμό του σχολείου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.