Φόρμα αναζήτησης

Έτοιμο το σύστημα e-learning

Περισσότεροι από 110 χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες έχουν πλέον πρόσβαση στο σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Μέχρι αύριο αναμένεται η υποδομή να είναι πλήρως έτοιμη, με το πρόγραμμα να τίθεται σε εφαρμογή άμεσα.
Στους μαθητές θα κοινοποιείται σε καθημερινή βάση ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ οι ασκήσεις από τους εκπαιδευτικούς τους θα αναρτώνται στις πλατφόρμες των σχολείων.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθαρίζει πως ό,τι διδαχθεί στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν θα αποτελέσει μέρος των εξετάσεων. Τονίζει επίσης ότι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν να μην προχωρήσει η διδασκαλία πέραν του σημείου που αυτή διακόπηκε στην τάξη (εξ αποστάσεως δηλαδή να γίνονται μόνο επαναλήψεις) δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Στο μεταξύ, το πιο πιθανόν οι ώρες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα είναι διαφορετικές για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ώστε να διευκολυνθούν οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά, διαφορετικών ηλικιών.

Ο αρμόδιος υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου σε διάσκεψη Τύπου χθες έδωσε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για το εξ αποστάσεως πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ο Πρ. Προδρόμου διαβεβαιώνει ότι στο υπουργείο έχουν γίνει όλοι οι σχεδιασμοί που απαιτούνται προκειμένου να εφαρμοστούν ειδικές πρόνοιες για το τρέχον σχολικό έτος σε όλες τις περιπτώσεις.

Ενημερώθηκαν…

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διευθύνσεις των δημόσιων σχολείων έχουν έρθει σε επαφή με τους γονείς / κηδεμόνες και τους μαθητές/τριές τους μέσω των εκπαιδευτικών και τους ενημέρωσαν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν τα παιδιά. «Οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς έχουν καταρτίσει σχέδιο δράσης και πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας η οποία θα προχωρήσει στη βάση του αναλυτικού προγράμματος των σχολείων – προσαρμοσμένου υπό τις περιστάσεις», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ότι «η διδασκαλία που θα γίνει εξ αποστάσεως δεν θεωρείται διδασκαλία που θα κριθεί σε εξετάσεις. Σε εξετάσεις θα συμπεριληφθεί μόνο ό,τι θα έχει διδαχθεί στην τάξη, ό,τι δηλαδή θα διδαχθεί φέτος μέχρι το τέλος της χρονιάς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα περιοριστεί μόνο σε όσα είχαν διδαχθεί προηγουμένως στο σχολείο, πριν την αναστολή της φοίτησης».
Απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, είπε πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν τη διδασκαλία σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα από το σημείο που αυτή έχει διακοπεί, χωρίς να αποκλείεται να κάνουν επαναλήψεις ή εργασίες εμπέδωσης κατά την κρίση τους και σύμφωνα με τα δεδομένα της τάξης τους.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου κατέστησε σαφές πως εισηγήσεις που υπήρξαν για να μην προχωρήσει η διδασκαλία πέραν του σημείου που αυτή διακόπηκε στην τάξη και να περιοριστούμε απλώς σε επαναλήψεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές «διότι αφαιρούν την όποια πρόσθετη δυνατότητα παρέχεται από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Για όλους

Σε σχέση με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό στα νοικοκυριά, ο υπουργός ανέφερε πως αυτές είναι περιορισμένες. Είπε ότι ιδιωτικοί φορείς έχουν εκδηλώσει πρόθεση να συνεισφέρουν, να συμπληρώσουν τα κενά που έχουν καταγραφεί (διασυνδεσιμότητα, εξοπλισμό). Διαβεβαίωσε πως όλα τα παιδιά θα στηριχθούν ώστε κανένα να μην αποκλειστεί από τη γενικότερη προσπάθεια παιδαγωγικής υποστήριξης στο σπίτι. Σημείωσε περαιτέρω πως η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε θέματα τεχνολογίας συνεχίζεται, ενώ τόνισε πως εκτός από την εξ αποστάσεως διδασκαλία αναρτάται συνεχώς παιδαγωγικό υλικό υποστήριξης στον ιστότοπο του υπουργείου αλλά και στις ιστοσελίδες των σχολείων.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε πως το υπουργείο, αξιοποιώντας την προσφορά του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και τριών άλλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, τρέχει ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στις μικρότερες ηλικίες.

Για εκπαιδευτικούς

Ο κ. Προδρόμου κάλεσε, παράλληλα, τους εκπαιδευτικούς να λαμβάνουν υπόψη και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται από το ΥΠΠΑΝ, μέσω της διεύθυνσης του σχολείου τους. «Καταβάλλεται προσπάθεια για ξεχωριστό ωράριο της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης προκειμένου να διευκολυνθούν οικογένειες με παιδιά σε διαφορετικές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η κάθε σχολική μονάδα θα γνωστοποιήσει το πρόγραμμά της», ανέφερε. Όσον αφορά τα όσα ισχύουν για την εργασία, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτά ορίζονται από τα διατάγματα που έχουν εκδοθεί και τις οδηγίες που δίνονται από την κυβέρνηση. «Ο,τι ισχύει ανά πάσα στιγμή για την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία, ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Ουδεμία απόπειρα να δοθούν από οποιονδήποτε άλλες, διαφορετικές οδηγίες ή κατευθύνσεις έχει εφαρμογή. Καλούνται οι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν υπόψη και να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες που δίνονται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.