Φόρμα αναζήτησης

Ετοιμάζουν μελέτη ηλεκτροδότησης του Βαρωσιού

Μαύρη μέρα χθες για τους όπου γης Αμμοχωστιανούς, αφού στην αποκλεισμένη από τον τουρκικό στρατό για 45 χρόνια πόλη των Βαρωσίων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη δημοσιογράφων τ/κ και τουρκικών ΜΜΕ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδίδονταν ζωντανά από το μεσημέρι, εικόνες από τους ερειπωμένους δρόμους και τα άδεια κτήρια του Βαρωσιού, προκαλώντας σχόλια θλίψης και οργής σε Ε/Κ και Τ/Κ Αμμοχωστιανούς. Ξεναγός στη δημοσιογραφική επίσκεψη στα Βαρώσια ήταν ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων, Κουντρέντ Όζερσαϊ, ο οποίος με μικρόφωνο μέσα από το λεωφορείο έδινε πληροφορίες για τους «κυβερνητικούς» σχεδιασμούς στο Βαρώσι. Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Όζερσαϊ, οι σχεδιασμοί αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Πρωτοβουλίες όπως της χθεσινής επίσκεψης: Ομάδα ξένων δημοσιογράφων θα προσκληθεί στο επόμενο διάστημα να επισκεφθεί επίσης την περίκλειστη πόλη. Ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι σκοπός της τ/κ πλευράς είναι να δώσει την ευκαιρία σε διεθνείς παράγοντες και στην ε/κ πλευρά «να αναγνώσουν σωστά το τι γίνεται» στα Βαρώσια.
  • Ολοκλήρωση του έργου της «καταγραφής» των περιουσιών από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που εισήλθε στην περίκλειστη στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, η καταγραφή δεν αφορά μόνο την ακίνητη περιουσία στο Βαρώσι, αλλά και έργα καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής αξίας (ανάμεσά τους θρησκευτικές εικόνες) και χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε ταμεία επιχειρήσεων και σε θησαυροφυλάκια τραπεζικών καταστημάτων. Οι εικόνες βρίσκονται, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, στην αποθήκη του μουσείου στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ τα χρηματικά ποσά φυλάσσονται σε μέρος με κάμερα και φύλακα. Η «καταγραφή» των ακινήτων έγινε με τη συνήθη ταξινόμησή τους σε εμπορικά, τουριστικά και οικιστικά, και ακολούθως χωρίστηκαν αναλόγως των υλικών με τα οποία χτίστηκαν και των ορόφων τους. Ακόμα ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η ταξινόμηση των κτηρίων περιλαμβάνει και κριτήρια όπως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται κατόπιν ελέγχων της αντοχής τους από τους εμπειρογνώμονες (δηλαδή, ο κ. Όζερσαϊ υπέβαλε χθες ότι στο πλαίσιο της καταγραφής λήφθηκαν δείγματα από τα κτήρια).
  • Σταδιακή αποχώρηση του τουρκικού στρατού: «Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μετατροπή της περιοχής σταδιακά σε μια πολιτική περιοχή» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Όζερσαϊ, σύμφωνα με τη μετάφραση του ΚυΠΕ. Συνεχίζοντας, ο Τ/Κ «αναπληρωτής πρωθυπουργός» διερωτήθηκε αν υπάρχει ανάγκη σήμερα «αυτή η περιοχή να παραμένει κλειστή» και «να την υπερασπίζεται ο στρατός». Πάντως, για τον κ. Όζερσαϊ το Βαρώσι είναι μεν στρατιωτική περιοχή, αλλά εντός του εδάφους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείας Κύπρου».
  • Σταδιακό άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση: «Αυτό που τώρα κάνουμε δεν έχει σχέση με το αν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ. Ερωτηθείς για το πώς θα συμβαδίσουν οι σχεδιασμοί του με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι τα ψηφίσματα ήταν «μία αντίδραση τη δεκαετία του ’80 στην προσπάθεια να ανοίξουν τα Βαρώσια για εγκατάσταση από δικούς μας πολίτες». «Συνομιλητές μας δεν είναι τα ΗΕ», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ, τονίζοντας ότι η «κυβέρνησή» του «δεν μίλησε για εγκατάσταση στα Βαρώσια υπηκόων της ’ΤΔΒΚ’». «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, κατά τρόπο που αρμόζει στον 21ο αιώνα, θα μετατρέψουμε μια στρατιωτική περιοχή σε πολιτική. Εάν κάποιος προσπαθήσει να σταματήσει κάτι που θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών και θα μετατρέπει τη στρατιωτική περιοχή σε πολιτική, εγώ θα εκπλαγώ», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ. Ως μέσο επιστροφής των «παλαιών ιδιοκτητών» στην πόλη τους που θα επαναλειτουργήσει, ο κ. Όζερσαϊ υπέδειξε την Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Λιγότερες ήταν χθες, κατά τη δημοσιογραφική επίσκεψη στο Βαρώσι συνοδεία αξιωματικών του τουρκικού στρατού και με ξεναγό τον Κουντρέντ Όζερσαϊ, οι αναφορές στα δικαιώματα του βακουφικού ιδρύματος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Μόνο μία φορά φαίνεται ο κ. Όζερσαϊ να επανέλαβε τη φράση-μοτίβο των τελευταίων μηνών περί σεβασμού στα δικαιώματα του βακουφικού ιδρύματος στην περίκλειστη πόλη. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, πρώην Τούρκος διπλωμάτης, εκ των πρωταγωνιστών στην ίδρυση της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, συνέστησε στους Τ/Κ να ακυρώσουν την απόφαση του «δικαστηρίου», η κρίση της οποίας είναι ενώπιον του ΕΔΑΔ, για αναγνώριση δικαιωμάτων των Εβκάφ στο Βαρώσι. Σύμφωνα με δήλωση του εν λόγω Τούρκου πρώην διπλωμάτη στη «Havadis», η υπεράσπιση εκείνης της απόφασης του τ/κ «δικαστηρίου» μπορεί να οδηγήσει και σε κατάργηση της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας. Σε αυτό το πλαίσιο αναφορών, χθες, για πρώτη φορά, ο Τ/Κ «υπουργός» εξήγησε το μέσο για την αναγνώριση των «παλαιών ιδιοκτητών» ως «συνεργατών» στο «άνοιγμα της πόλης υπό τ/κ διοίκηση». Το μέσο είναι η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η μεταβίβαση ή επιστροφή των περιουσιών, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι η επιτροπή είναι μέσο που δημιουργήθηκε μέσω του ΕΔΑΔ, με δικαιοδοσία και σε στρατιωτικές περιοχές. «Θα εφαρμοστούν οι κανόνες του ’κράτους» στην περίκλειστη, ανέφερε ο κ. Όζερσαϊ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν Ε/Κ που έχουν δεχθεί να επιστρέψουν στα κατεχόμενα και να κάνουν χρήση των περιουσιών τους εντός του τ/κ «νομικού πλαισίου». Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στους Τ/Κ δημοσιογράφους ο κ. Όζερσαϊ, ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας εκκρεμούν 300 αιτήσεις που αφορούν το Βαρώσι.

Ετοιμάζουν μελέτη ηλεκτροδότησης του Βαρωσίου 

Στην εργασία των εμπειρογνωμόνων που διόρισε το τ/κ «Υπουργικό Συμβούλιο» περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του Βαρωσιού σε σχέση με τα υπόλοιπα κατεχόμενα (αλλά όχι και με τις ελεύθερες περιοχές). Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την ανάπτυξη των Βαρωσίων, ο Κουντρέντ Όζερσαϊ είπε ότι δεν μπορεί κανείς να δει την ανάπτυξη της περιοχής ανεξάρτητα από την (κατεχόμενη) πόλη της Αμμοχώστου λέγοντας ότι στην εργασία καταγραφής εμπεριέχεται και μελέτη διασύνδεσης της συγκοινωνίας των Βαρωσίων με την Αμμόχωστο. Ο κ. Όζερσαϊ μίλησε και για μελέτη που θα γίνει τις επόμενες μέρες όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και στην υποδομή του δικτύου ηλεκτροδότησης στη περίκλειστη περιοχή, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και μια έκθεση σε συνεργασία με τον τ/κ Δήμο Αμμοχώστου για όσα χρειάζονται να γίνουν αναφορικά με τις εργασίες καθαρισμού των Βαρωσίων.

Χρονικό της επίσκεψης

Η επίσκεψη χθες στο Βαρώσι διοργανώθηκε από το γραφείο του κ. Όζερσαϊ. Οι περίπου 40 δημοσιογράφοι. φωτογράφοι και κινηματογραφιστές μετέβησαν οργανωμένα στην περιοχή από τη Λευκωσία. Για τον τρόπο επιλογής των δημοσιογράφων υπήρξαν αντιδράσεις στα κατεχόμενα, αφού αποκλείστηκαν όσοι δημοσιογραφούν σε μη τ/κ και τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα σχόλια που συνόδευαν χθες τα βίντεο που αναρτώνταν στο διαδίκτυο, λήψεις εικόνας επιτρέπονταν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.
Στις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει χθες στις ιστοσελίδες τους η «Γενί Ντουζέν», η «Κίπρις ποστασί», η «Χαμπέρ κίπρις» και άλλες τ/κ εφημερίδες, φαίνονται χορταριασμένοι δρόμοι, εγκαταλελειμμένα κτήρια, σπασμένα τζάμια σε βιτρίνες καταστημάτων, καφέ και εστιατορίων, κενές ξενοδοχειακές μονάδες με αποκορύφωμα το Golden Sands, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το κτήριο της Αρχής Ηλεκτρισμού με το ταχυδρομείο, η λεωφόρος Ευαγόρου.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης κατά την επίσκεψή του στο Βαρώσι δήλωσε ότι η περίκλειστη πόλη θα αναπτυχθεί με τουρκικά κεφάλαια.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.