Φόρμα αναζήτησης

Ανησυχεί το ΑΚΕΛ για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων

Facebook Twitter LinkedIn Email PrintsharesΤο ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που δημοσίως προβληματίζεται, αν δεν διαφωνεί, με την ψήφιση, αυτή ή τη μεθεπόμενη Παρασκευή, από την ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων), χωρίς καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους, και ειδικότερα χωρίς καμία γραπτή διασφάλιση από τώρα για τα [...]

Read More...

Το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που δημοσίως προβληματίζεται, αν δεν διαφωνεί, με την ψήφιση, αυτή ή τη μεθεπόμενη Παρασκευή, από την ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων), χωρίς καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους, και ειδικότερα χωρίς καμία γραπτή διασφάλιση από τώρα για τα οφέλη τους -μετά τη λύση- από τα έσοδα της μελλοντικής αξιοποίησης φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει για την ώρα ειλημμένη απόφαση από το ΑΚΕΛ για τη στάση που θα τηρήσει την Παρασκευή, ούτε και για την κατάθεση ή όχι τροπολογίας που θα επιχειρεί να απαντά εν μέρει στις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων, αλλά και ξένων παραγόντων, για διαχείριση των εσόδων αποκλειστικά από τους Ελληνοκύπριους. Είναι ωστόσο γεγονός ότι στο ΑΚΕΛ προβληματίζονται σοβαρά για την κατάθεση τροπολογίας για τη σύσταση ειδικού λογαριασμού (escrow account), στο πλαίσιο του Ταμείου Υδρογονανθράκων, στο οποίο να καταλήγει το ποσοστό των εσόδων που θεωρείται ότι αναλογεί στους Τουρκοκύπριους (γύρω στο 20%). Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, έγινε και αρκετή προεργασία και υπάρχουν έτοιμα σχετικά έγγραφα, ωστόσο η απόφαση κατά πόσον η τροπολογία θα κατατεθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια θα ληφθεί τις επόμενες μέρες από τα συλλογικά όργανα.

Τι είπε ο ΠτΔ

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γ.γ. γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ενημέρωσε κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα υπόλοιπα μέλη του σώματος για το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογίας για ξεχωριστό λογαριασμό προς όφελος των Τ/Κ. Παρ’ όλο ότι λίγες μέρες νωρίτερα (31/1), κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε βολιδοσκοπήσει τους αρχηγούς των κομμάτων για το ενδεχόμενο δημιουργίας λογαριασμού για τους Τ/Κ, την περασμένη Παρασκευή διαφώνησε με τις προθέσεις του ΑΚΕΛ. Φέρεται μάλιστα να επισήμανε στον κ. Κυπριανού ότι εάν το ΑΚΕΛ προχωρήσει στην επίσημη κατάθεση τέτοιας πρότασης θα αφήσει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία. Ο κ. Αναστασιάδης προέτρεψε τον Α. Κυπριανού να συνεννοηθεί πριν τη λήψη απόφασης με τον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος τις πληροφορίες ότι κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα την περασμένη Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προώθηση του Ταμείου Υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η αναφορά του κ. Κυπριανού σε escrow account προς όφελος των Τ/Κ προκάλεσε την αντίδραση των πλείστων πολιτικών αρχηγών, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν το ΑΚΕΛ καταθέσει την επίμαχη τροπολογία δεν θα βρει υποστηρικτές.

Τι είπε ο Στεφάνου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε χθες στη Βουλή ότι το κόμμα διατηρεί ανησυχίες και προβληματισμούς αναφορικά με τις πολιτικές προεκτάσεις και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν από την ψήφιση του νομοσχεδίου ως έχει. Είπε ακόμα ότι επιδίωξη του ΑΚΕΛ είναι το νομοσχέδιο να είναι όσον το δυνατό πιο κοντά στο νορβηγικό μοντέλο, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και τις επενδύσεις του ταμείου. «Υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες πρέπει να μετρήσουμε, έχοντας υπόψη τις ιδιομορφίες που υπάρχουν», είπε, παραπέμποντας στο εθνικό ζήτημα.

 

Αβ. Νεοφύτου: Σωστό το νομοσχέδιο

Ερωτηθείς από τον «Πολίτη» για τη στάση που θα κρατήσει ο ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το ταμείο υδρογονανθράκων, ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα ψηφίσουν ως έχει διαμορφωθεί το νομοσχέδιο, απορρίπτοντας όλες τις τροπολογίες που θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το νομοσχέδιο, είπε, είναι σωστό και διασφαλίζει τις μελλοντικές γενιές και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας και επιπλέον επιτρέπει, υπό κάποιες προϋποθέσεις, και τη στήριξη της ανάπτυξης. Είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται ότι δεν αδικείται κανένας Κύπριος πολίτης, ενώ προέβλεψε ότι η σύσταση του ταμείου υδρογονανθράκων θα μετρήσει θετικά και στην αξιολόγηση της οικονομίας από ξένους οίκους. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα δικαιώματα των Τ/Κ, ο ΔΗΣΥ υιοθετεί τη θέση ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως η πλειονότητα των εσόδων θα κατατίθεται στο ταμείο, στο αποθεματικό του οποίου θα υπάρχουν εσαεί τα αναγκαία ποσά που αναλογούν στους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Στις τάξεις της αντιπολίτευσης είναι σε εξέλιξη διεργασίες για να υποστηριχθούν από όλους (και να υπερψηφιστούν) κάποιες από τις τροπολογίες που επιτρέπουν την αξιοποίηση εσόδων από το φυσικό αέριο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

 

Του Χρύσανθου Μανώλη

Send this to a friend