Φόρμα αναζήτησης

Έσπεν Μπαρθ Άιντε ο 27ος απεσταλμένος

Πικρή γεύση από Κύπρο παίρνει έντονα το τελευταίο διάστημα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος δεν γλύτωσε από τη μανία καταδίωξης που κυριεύει διαχρονικά αυτόν τον τόπο απέναντι στους απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο κ. Άιντε εμφανίζεται απογοητευμένος λόγω των έντονων επικρίσεων απέναντί του. Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του τόσο για το γεγονός της στασιμότητας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού (αν και επιτεύχθηκε τελικά ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών) όσο κυρίως για το κλίμα δυσπιστίας στο πρόσωπό του. Πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν πως ο κ. Άιντε, κατά τη διάρκεια της ανυπαρξίας εξελίξεων, είχε εκφράσει ακόμα και την πιθανότητα πρόωρης αποχώρησής του από την Κύπρο. Είναι πάντως γνωστό ότι η θητεία του ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και πως σκέφτεται να επιστρέψει στη Νορβηγία όπου κατά πάσα πιθανότητα θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκλογές.   

Ο 27ος απεσταλμένος

Ο κ. Άιντε είναι ο 27ος στη σειρά απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1964, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το ψήφισμα 186 με το οποίο αποφασίστηκε η σύσταση ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο με τη σημείωση ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πιθανόν να απειλήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν ληφθούν αμέσως δράσεις για αναζήτηση μιας διαρκούς λύσης.

Έκτοτε, εγκαθίσταντο στο νησί μεσολαβητές, οι οποίοι αρχικά ονομάζονταν απεσταλμένοι και ακολούθως ειδικοί σύμβουλοι του γ.γ. των ΗΕ και ειδικοί αντιπρόσωποι των ΗΕ στην Κύπρο, με στόχο την υποβοήθηση των προσπαθειών επίτευξης λύσης. Άλλοι με ενεργό συμμετοχή και ρόλο σε περιόδους με έντονη κινητικότητα και άλλοι σχεδόν απαρατήρητοι σε περιόδους στασιμότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ