POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ερτουγρούλογλου: Δεν θα είναι ανοικτού τέλους η νέα διαδικασία για το ΚυπριακόΟ «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είπε ότι η διαδικασία στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου δεν πρέπει να αρχίσει και δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ανάφερε ακόμα ότι στόχος της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά την πενταμερή, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

«Κατά τη συνάντηση 5+1 δεν θα υπάρχουν τα θέματα που υπήρχαν κατά τις ανεπιτυχείς διακοινοτικές συνομιλίες. Αυτή η συνάντηση δεν είναι η αρχή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας με ανοικτό τέλος», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα μεταβούν στην Γενεύη για να μην δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που επιθυμούν “να εκτρέψουν τη διαδικασία για να πετύχουν τον στόχο τους” και σημείωσε ότι μπορεί να μην καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινός στόχος σε μία συνάντηση και να χρειαστούν άλλες 2-3 συναντήσεις, όμως δεν θα ήταν «υγιής προσέγγιση» να παραταθεί αυτό σε βάθος χρόνου.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αποδεχθούν να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι αξιώνουν την παρουσία της ΕΕ και  θέλουν να βρίσκονται στη “γειτονιά” στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής.

Πρόσθεσε ότι λόγω της πείρας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν «δικαιολογημένες αμφιβολίες» και ανάφερε ότι θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με καλή θέληση για να δημιουργηθεί ευκαιρία για πρόοδο σε περίπτωση που και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή και ότι «δεν είναι η μοναδική επιλογή των Τουρκοκυπρίων να γίνουν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους».

Ξεχάστε τα ΜΟΕ στην Πενταμερή

Η πενταμερής δεν θα είναι συνέχεια του Κραν Μοντανά, ανέφερε ο «υπουργός εξωετρικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ενώ υποστήριξε πως δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι στην ατζέντα της πενταμερούς ούτε τα ΜΟΕ. Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ακόμη ότι δεν δέχονται την παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ στο τραπέζι της πενταμερούς και πως μόνο διμερείς συναντήσεις θα μπορεί να πραγματοποιεί εκπρόσωπος της ΕΕ, που θα βρίσκεται στην περιοχή της συνάντησης. Ανέφερε ακόμη ότι η ειδική σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο μήνα για να επικοινωνήσει ξανά με τα μέρη, λέγοντας ότι η κ. Λουτ γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της τουρκικής πλευράς και τη σέβεται.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “η ανεπίσημη συνάντηση 5 συν 1 για την Κύπρο στόχο έχει να καθορίσει εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών”. Υποστήριξε ότι η πραγματοποίησή της ήταν πρόταση της τουρκικής πλευράς και είναι ικανοποιημένοι που τελικά θα πραγματοποιηθεί.

“Ο στόχος της συνάντησης 5 συν 1 είναι να καθοριστεί ένα κοινό έδαφος που να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών. Η 5 συν 1 δεν πρέπει και δεν θα είναι η συνέχεια της διαδικασίας που κατέρρευσε στο Κραν Μοντάνα το 2017. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι στην 5 συν 1. Στην 5 συν 1 δεν θα είναι θέματα που συζητήθηκαν στην διαδικασία διαπραγματεύσεων που συνεχιζόταν ανεπιτυχώς για 52 χρόνια. Αυτή η συνάντηση δεν είναι μια συνάντηση ανοιχτού τέλους”, ανέφερε.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι θα βρίσκονται στη Γενεύη για να μην δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που στοχεύουν να αποκλίνει η συνάντηση από το στόχο της, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως σε μια συνάντηση να μην καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος και να χρειαστούν 2-3 συναντήσεις ακόμη. Ωστόσο είπε ότι δεν είναι υγιές να υπάρξει μεγάλη παράταση.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ακόμη ότι δεν δέχονται την παρουσία εκπροσώπου της ΕΕ στο τραπέζι των συναντήσεων όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση «5 συν 1». “Εάν κάποιος από την ΕΕ θέλει να βρίσκεται στις γειτονιές (μαχαλάδες) που θα γίνονται οι συναντήσεις, ας βρίσκονται. Οπωσδήποτε θα γίνονται στην Γενεύη, μπορούν να κάνουν διμερείς επαφές σε ώρες πέραν της (πενταμερούς) συνάντησης”, είπε.

Ερωτηθείς για την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι “θα είναι σε θέση να έρθει στο νησί τον ερχόμενο μήνα και να επικοινωνήσει ξανά με τα μέρη”. “Η Λουτ γνωρίζει πολύ καλά ποιο είναι το ζήτημα. Γνωρίζει καλά τη στάση της τουρκικής πλευράς και έχει δηλώσει πολλές φορές ότι την σέβεται. Δεν θέλω να σκέφτομαι ότι προσβλέπει σε έναν στόχο πέραν του πλαισίου στο οποίο αναφέρομαι”, είπε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο Τ/κ πολιτικός είπε ότι έχουν ‘δικαιολογημένες αμφιβολίες’ λόγω των εμπειριών που απέκτησαν από τις διαπραγματεύσεις στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση με καλή πρόθεση και πως στην περίπτωση που πράξει το ίδιο και η απέναντι πλευρά θα δημιουργηθεί μια στροφή προς το μέλλον. Ανέφερε ωστόσο πως κινήθηκαν γνωρίζοντας πως εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από αυτή τη συνάντηση, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.

“Η μόνη επιλογή του ‘τ/κ λαού στον κόσμο δεν είναι να είμαστε συνεργάτες με τους Ε/κ. Ήμασταν συνεργάτες στο παρελθόν, είδαμε τι πάθαμε και συνεχίζουμε να παθαίνουμε. Κινούμαστε γνωρίζοντας ότι έχουμε και άλλες επιλογές πέραν μιας νέας συμφωνίας με τους Ε/κ. Δεν πρέπει κανείς να μας βλέπει ως ένα λαό που είμαστε δέσμιοι των Ε/κ”, ανέφερε.

Είπε τέλος ότι “η κυπριακή υπόθεση είναι μια εθνική υπόθεση”, προσθέτοντας ότι “ο τ/κ λαός καθορίζει μαζί με την μητέρα πατρίδα πως θα υπερασπιστούν αυτό τον αγώνα”.

ΚΥΠΕ

 

Και επίσημα υποψήφιος για δεύτερη θητεία ως γγ του ΟΗΕ ο Αντόνιο Γκουτέρες

 

«Απειλούμαστε με κατάρρευση των πάντων» – Δραματική προειδοποίηση Ατένμπορο στον ΟΗΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.