POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Έριξε το μπαλάκι στους πολιτικούς αρχηγούς ο Νίκος Αναστασιάδης – Τους θέλει μαζί του στην άτυπη «5+1»Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει ήδη δεσμευτεί ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών ότι θα συμμετάσχει άνευ όρων και προϋποθέσεων στην άτυπη συνάντηση «5+1» ωστόσο χθες θέλησε να λάβει τη θέση των πολιτικών αρχηγών για το κατά πόσο θα έπρεπε ή όχι η ε/κ πλευρά να απαντήσει θετικά σε ενδεχόμενο κάλεσμα από τον Αντόνιο Γκουτέρες. Κάλεσε μάλιστα τους πολιτικούς αρχηγούς να μεταβούν κι εκείνοι στη Νέα Υόρκη μαζί του για την άτυπη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ε/κ πλευράς, η «5+1» θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ημερών, ενώ δεν αποκλείεται αναλόγως των εξελίξεων να επεκταθεί περαιτέρω. Άλλωστε το γεγονός ότι θα γίνει στην πόλη όπου βρίσκεται η έδρα των Ηνωμένων Εθνών αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο περιθώριο, καθώς ο γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει την ευχέρεια να αφιερώσει περισσότερο χρόνο αν χρειαστεί. Οι ίδιες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν η συνάντηση να ξεκινήσει με άτυπο δείπνο την πρώτη ημέρα και να συνεχιστεί με διμερείς επαφές τη δεύτερη ημέρα. Η ε/κ πλευρά δεν φέρει ένσταση, σε περίπτωση που ο γ.γ. του ΟΗΕ διαπιστώσει κάποιες διαφωνίες μεταξύ των πλευρών, να παρουσιάσει τις δικές του σκέψεις, σε ένα μοντέλο προσέγγισης παρόμοιο με αυτό που υιοθετήθηκε και στο Κραν Μοντανά. Η ατζέντα των συζητήσεων δεν είναι προκαθορισμένη καθώς η κάθε πλευρά θα μπορεί να εκφράσει ανοιχτά τις θέσεις της για να διαφανεί αν υπάρχει κοινό όραμα ή έστω κοινό έδαφος για να γίνει το επόμενο βήμα.

Η στρατηγική προσέγγιση

Σύμφωνα με πληροφορίες η ε/κ πλευρά προσανατολίζεται να κινηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια στα ήδη συμφωνηθέντα από τις δύο πλευρές τόσο σε σχέση με τη μορφή λύσης αλλά και τα επιμέρους ζητήματα, καθώς θέλει να αποδείξει τη δέσμευση στο ήδη παραχθέν αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση το Προεδρικό δεν επιθυμεί να δώσει αφορμές που μπορεί να αξιοποιήσει η τουρκική πλευρά για να προβάλει τις θέσεις περί αλλαγής στη βάση λύσης του Κυπριακού. Ωστόσο και η Τουρκία – τ/κ πλευρά θεωρείται δεδομένο πως θα επιχειρήσει να βάλει δύσκολα στην ε/κ πλευρά θέτοντας ερωτήματα που να δυσκολεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί στο χθεσινό Εθνικό Συμβούλιο τόνισαν τη σημασία που έχει το να πάει η ε/κ πλευρά ορθά προετοιμασμένη με εποικοδομητικές προτάσεις που να απαντούν ή να αναχαιτίζουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας, όπως αυτές ενδεχομένως να εκφραστούν.

Τα ΜΟΕ 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για τα ΜΟΕ που συμπεριέλαβε στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα προτείνει άνοιγμα της περίκλειστης πόλης αφού πρώτα τεθεί υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΣΑ, άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου πάλι υπό την εποπτεία και επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αντίστοιχη πρόνοια πρότεινε και για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Για το φυσικό αέριο επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει στο παρελθόν για δημιουργία ειδικού λογαριασμού όπου θα διασφαλίζονται και τα δικαιώματα των Τ/Κ. Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία προτίθεται αν χρειαστεί να ανασύρει ως εποικοδομητικές προτάσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες εντός συμφωνημένου πλαισίου, να σταματήσουν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και οι μονομερείς ενέργειες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως θα πρέπει να πάει με προτάσεις που να οδηγούν σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας στις προτάσεις του κόμματος της Αριστεράς όπως κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο. Από την πλευρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει διασύνδεση ΜΟΕ με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να το εκμεταλλευτεί η τ/κ πλευρά απομονώνοντάς το εις βάρος των εξελίξεων.

Οι θέσεις των αρχηγών

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θεωρούν πως η ε/κ πλευρά πρέπει οπωσδήποτε να πάει στην άτυπη συνάντηση, να πάει καλά προετοιμασμένη με ουσιώδεις προτάσεις, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως αν κληθεί θα βρίσκεται στο πλευρό του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Το ΔΗΚΟ θεωρεί πως πριν πάει η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων αλλά και ποιοι καλούνται να συμμετέχουν, έτσι ώστε να μην υποβαθμιστεί, όπως λέει, η Κυπριακή Δημοκρατία ή να μην αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ζητήσει να προστεθεί στο ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και εντός συμφωνημένου πλαισίου. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε πως η προσπάθεια αυτή είναι γεμάτη με ασάφειες και θα πρέπει η ε/κ πλευρά να είναι πολύ προσεκτική για να μην αποκομίσει οφέλη η Άγκυρα. Θέση του Γιώργου Λιλλήκα είναι πως η συνάντηση αυτή αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι θετικό, ωστόσο δεν μπορούμε να μην πάμε εδώ που έφτασαν τα πράγματα, όπως είπε, γιατί μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε αφάνταστα τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Δεν μπορεί να μην πάει στη Νέα Υόρκη η ε/κ πλευρά είπε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ωστόσο χρειάζεται καλή προετοιμασία, θέση που καλύπτει και τον Μάριο Καρογιάν. Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με συμμετοχή στην άτυπη συνάντηση, όπως επίσης και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Ο Πρ. Αναστασιάδης καλεί τον Ανδρέα Παράσχο να τεκμηριώσει ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.