Φόρμα αναζήτησης

Έριξαν τις υπερπληρωμές ΟΣΥΠΑ κατά 3 εκατομμύρια

Είναι εφικτή εκτιμά η υπουργός Μεταφορών η εξεύρεση μίας οριστικής διευθέτησης με τις πέντε εταιρείες δημοσίων μεταφορών εντός Ιανουαρίου ώστε να κυλίσει ομαλά η κατάσταση μέχρι τη λήξη των συμβολαίων τον Ιούλιο του 2020. Ακόμα και με τη «Ζήνων» στην οποία πριν από μερικές μέρες είχαν παρουσιαστεί σύννεφα στις σχέσεις με τους υπεργολάβους που διεξάγουν τις μαθητικές διαδρομές. Επειδή δεν είχαν πληρωθεί αποφάσισαν να σηκώσουν χειρόφρενο με τη διαφορά να διευθετείται μετά από πυροσβεστική παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου. Αυτό που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες είναι να συμφωνηθεί το τελικό ποσό των υπερπληρωμών (βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχων των οικονομικών λογαριασμών των τελευταίων ετών των εταιρειών) και ο τρόπος με τον οποίο θα αποπληρώνονται από τις πέντε εταιρείες. «Λύνονται σιγά-σιγά με διαπραγματεύσεις τα προβλήματα», είπε στον «Π» η υπουργός Βασιλική Αναστασιάδου.

Καυτή πατάτα

Το μόνο καυτό ζήτημα που θεωρείται ότι μένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό του ΟΣΥΠΑ. Ο λόγος για τον οποίο όπως μας εξήγησε η κ. Αναστασιάδου γίνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι γιατί η εταιρεία πλήρωσε με την κρατική χορηγία η οποία της δόθηκε -με έγκριση του Υπουργικού και χωρίς να τη δικαιούται αφού κανονικά οι υπερπληρωμές της οδηγούσαν σε 100% αποκοπή της χορηγίας μέχρι τη λήξη του συμβολαίου- μόνο τον 13ο μισθό των εργαζομένων και δεν πλήρωσε τον μισθό του Δεκεμβρίου.

Έπεσαν οι υπερπληρωμές

Το ύψος των υπερπληρωμών πριν τον υπολογισμό του πραγματικού κόστους της υπηρεσίες του ΟΣΥΠΑ είχε υπολογιστεί στα 8 εκατ. ευρώ. Πηγές του «Π» αναφέρουν πως το ύψος του ποσού έχει μειωθεί με τους ελέγχους των πραγματικών στοιχείων στα 5 εκατ. ευρώ. Η κ. Αναστασιάδου μας επιβεβαίωσε ότι ο έλεγχος των λογαριασμών για τον ΟΣΥΠΑ έχει λήξει και πως έχει κληθεί η διοίκηση του οργανισμού σε διάλογο για να συμφωνηθεί πώς θα αποπληρωθούν αυτές οι υπερπληρωμές μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Μέχρι χθες δεν υπήρχε απάντηση από τον ΟΣΥΠΑ.