Φόρμα αναζήτησης

Έργο 17 εκατ. στην Κύπρο για περιοχές Natura 2000

Στη διατήρηση της κυπριακής βιοποικιλότητας και στη δημιουργία πλαισίου δράσης για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 αναμένεται να συμβάλει ευρωπαϊκό έργο 17 εκατ. ευρώ το οποίο κέρδισε για τη χώρα μας το Τμήμα Περιβάλλοντος, ως Επικεφαλής Δικαιούχος, σε συνεργασία με 14 φορείς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας πρόκειται για το έργο LIFE IP Physis «Διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος». Εκτιμάται πως είναι το πιο φιλόδοξο έργο που κερδήθηκε από την Κύπρο κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων του Προγράμματος LIFE. Συνολικά 15 φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα συνεργαστούν με μοναδικό στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000 και τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Δεκαετές χρονοδιάγραμμα

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ των 15 εταίρων του εν λόγω έργου. Εκεί τονίσθηκε πως το έργο LIFE IP Physis αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των περιοχών Natura 2000, αφού στοχεύει στη βελτίωση της διακυβέρνησης και διαχείρισης του Δικτύου, στη βελτίωση και διατήρηση της κατάστασης των ειδών και οικοτόπων, στην ενσωμάτωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τόσο στοχευόμενων ομάδων όσο και του κοινού.

Είναι έργο με δεκαετές χρονοδιάγραμμα, ενώ ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ, με ποσοστό ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης 60% των επιλέξιμων δαπανών.

Οι ειδικοί στόχοι του έργου αφορούν:

 • Την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων διατήρησης για τύπους οικοτόπων και είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις.
 • Τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 εκτός κρατικής δασικής γης.
 • Τη διαχείριση των ιδιωτικών γαιών εντός του Δικτύου Natura 2000 μέσω καινοτόμων λύσεων.
 • Την αποτίμηση των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
 • Την ενδυνάμωση της συνοχής των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και τη βελτίωση της συνδεσιμότητάς τους.
 • Τη δημιουργία βάσης δεδομένων για το Δίκτυο Natura 2000 για χρήση από δημόσια τμήματα και άλλους φορείς αλλά και για δημόσια χρήση.
 • Τη βελτίωση της ικανότητας, της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των κύριων ενδιαφερόμενων φορέων, των εμπλεκόμενων φορέων, των αρμόδιων αρχών αλλά και του κοινού, όσον αφορά την εφαρμογή των Οδηγιών για τους οικοτόπους και τα άγρια πτηνά.
 • Τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου.

Πρόσθετες δράσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας το έργο προβλέπει επίσης

 • Διεξαγωγή μελετών σχετικά με την οικολογία, τη βιολογία και την κατάσταση διατήρησης των στοχευόμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων.
 • Βελτίωση της διαχείρισης της επίσκεψης και της πρόσβασης του κοινού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
 • Ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τις εγκαταλελειμμένες γεωργικές εκτάσεις.
 • Εισαγωγή και προώθηση παραδοσιακών πρακτικών βιώσιμης βόσκησης / διαχείριση φυσικών βοσκοτόπων / οικοτόπων.
 • Χαρτογράφηση των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων σε όλες τις παράκτιες ζώνες της Κύπρου.

Σε ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων ο κ. Καδής ανέφερε πως για πρώτη φορά έχουν τεθεί γερά θεμέλια συνεργασίας 15 σημαντικών φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, γεγονός που επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή συνεργασίας. «Το έργο LIFE IP Physis αναμένεται να έχει καταλυτικό ρόλο σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος μας, και συγκεκριμένα αυτή της ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διαχείριση του Δικτύου Natura 2000, συμβάλλοντας στη διατήρηση και βελτίωση των ειδών και οικοτόπων, αναπτύσσοντας και προωθώντας συνεργασίες και δοκιμάζοντας νέα καινοτόμα εργαλεία διαχείρισης» ανέφερε ο κ. Καδής και επεσήμανε πως θα στηρίξει το έργο, ενώ θα προσφερθεί και η κατάλληλη υποστήριξη προκειμένου ο στόχος που έχει τεθεί να γίνει πραγματικότητα. «Είμαι αισιόδοξος ότι ο ζήλος και η αγαστή συνεργασία όλων θα αποτελέσουν βασικά συστατικά στη θετική έκβαση του έργου, αφήνοντας μια αξιόλογη παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές του τόπου μας», είπε καταλήγοντας.

Οι εταίροι

Οι εταίροι του έργου είναι: Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Ίδρυμα Terra Cypria, Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Frederick, Cyprus Wildlife Society, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, ACC Perivallon kai Kainotomia Limited, I.A.CO. Environmental & Water Consultants Limited, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, AP Marine Environmental Consultancy Ltd.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.