POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ερευνητική Επιτροπή: Έτσι έκαναν πλάτες στον Mr. CypraΤα στοιχεία και τα έγγραφα που κατέθεσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ενώπιον της χθεσινής πρώτης συνεδρίας της ερευνητικής επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου έχαιραν μιας ιδιότυπης ασυλίας από τις κρατικές υπηρεσίες. Αλλά και μιας εξόφθαλμης ευνοϊκής μεταχείρισης, όπως κατέθεσε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με την ανοχή στην παρανομία των κυβερνητικών υπευθύνων να αγγίζει τα όρια του σκανδάλου και της συγκάλυψης.

Ειδικότερα, από την κατάθεση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, η οποία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

  • Παράνομες κατασκευές: Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος με απαντητική του επιστολή προς τον κ. Περδίκη στις 10/6/2013 τον ενημέρωσε ότι μετά από έλεγχο στο σφαγείο Cypra διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: Παράνομη ανέγερση 22 προκατασκευασμένων κατοικιών. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή €200 και εξέδωσε διάταγμα κατεδάφισης στις 15/5/2013. Παράνομη ανέγερση πέντε ψυκτικών θαλάμων. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή €400 και εξέδωσε διάταγμα κατεδάφισης στις 27/2/2013. Παράνομη ανέγερση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, παράνομη ανέγερση δύο δεξαμενών χώνεψης, παράνομη ανέγερση χώρου σταβλισμού χοίρων, παράνομη ανέγερση δεξαμενής με διαστάσεις 25 μ. Χ 50 μ. και βάθος 20 μ., καθώς και παράνομη ανέγερση δύο χωμάτινων δεξαμενών διαστάσεων 57 μ. Χ 58 μ. περίπου και 115 μ. Χ 68 μ. που χρησιμοποιούνται για τον βιολογικό σταθμό. Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, όλες αυτές οι παράνομες κατασκευές υφίστανται μέχρι σήμερα.
  • Παράνομη κατασκευή φράγματος: Αρχές του 2016 ο κ. Περδίκης κατήγγειλε στα αρμόδια υπουργεία τον ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra Γιώργο Γεωργίου για παράνομη επέμβαση σε κρατική γη και σε κοίτη του ποταμού στην Κάτω Μονή όπου κατασκεύασε φράγμα. Στις 26/7/2016 το Κτηματολόγιο απέστειλε αεροφωτογραφία της περιοχής στον κ. Περδίκη καλώντας τον να υποδείξει πού κατασκευάστηκε το παράνομο φράγμα! Την 1/8/2016 ο κ. Περδίκης απέστειλε γραπτώς στο Κτηματολόγιο τους αριθμούς εγγραφής των τεμαχίων όπου έγιναν οι παρεμβάσεις. «Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έλαβα καμία απάντηση. Οι παρανομίες και το φράγμα είναι εκεί» υπέδειξε.
  • Νερό όσο θέλει: Ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης σε απαντητική του επιστολή προς τον κ. Περδίκη στις 12/11/2013 επιβεβαίωσε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το σφαγείο Cypra λάμβανε πολύ περισσότερες ποσότητες νερού από το φράγμα Ξυλιάτου από αυτές που δικαιούται, προκαλώντας τις αντιδράσεις των γεωργών της περιοχής που κατάγγελλαν ευνοϊκή μεταχείριση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι για το έτος 2013 είχε άδεια για άντληση από το φράγμα Ξυλιάτου μέχρι 30 χιλιάδες κ.μ. νερό, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2013 άντλησε 32 χιλιάδες κ.μ. νερό. Ο Γιώργος Περδίκης επανήλθε με επιστολή του στις 21/11/2013 ζητώντας από τον κ. Κουγιάλη ενημέρωση για τα μέτρα που θα λάβει εναντίον του σφαγείου Cypra. «Εννέα μήνες μετά μου απέστειλαν μια γενική και αόριστη απάντηση», είπε.
  • Παράνομος αγωγός: Ο κ. Περδίκης κατήγγειλε ότι το σφαγείο Cypra συνδέθηκε με χοιροστάσιο της περιοχής με έναν αγωγό 4-5 χλμ. χωρίς καμία απολύτως άδεια και μεταφέρει λύματα. Και αυτό το γεγονός είναι σε γνώση των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών καθώς τον κατήγγειλαν και κάτοικοι της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν έγινε.
  • Η σύζυγος: Το 2014 έλαβε μια ανώνυμη επιστολή ο κ. Περδίκης στην οποία διατυπωνόταν η καταγγελία ότι το σφαγείο Cypra απολαύει ευνοϊκής μεταχείρισης διότι ο ιδιοκτήτης είναι ο σύζυγος της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου. Στην ίδια επιστολή κατονομάζονταν λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που φέρονται να έκλειναν τα μάτια στους ελέγχους. Στην εν λόγω επιστολή γινόταν και αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονταν από κρατικές υπηρεσίες να κατακυρωθεί η προσφορά των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την επεξεργασία ζωικών αποβλήτων στην αδελφή εταιρεία Cypra Bioenergy. Η επιστολή διαβιβάστηκε στον γενικό ελεγκτή για διερεύνηση. Η απάντηση στον κ. Περδίκη δόθηκε στις 19/12/2014 από τον τέως διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Ανδρέα Χασαπόπουλο και σύμφωνα με αυτήν δεν περιέπεσε στην αντίληψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας οποιαδήποτε παρέμβαση της γενικής λογίστριας σε θέματα που είχαν σχέση με το σφαγείο του συζύγου της. Παράλληλα, ο κ. Χασαπόπουλος είδε θετικά το γεγονός ότι διεκδικούσε την προσφορά η Cypra Bioenergy διότι, όπως είπε, έτσι θα έσπαζε το μονοπώλιο.
  • Απέκρυψε καταδίκες: Ο Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε τον ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra ότι απέκρυψε τις δυο ποινικές καταδίκες του, με αποτέλεσμα το 2015 να του κατακυρωθεί η προσφορά των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την επεξεργασία ζωικών αποβλήτων (€1.080.000 πλέον ΦΠΑ για τα δύο χρόνια), δηλώνοντας ψευδώς ότι είχε λευκό ποινικό μητρώο. Η επίμαχη σύμβαση συνομολογήθηκε με τη Cypra Bioenergy στις 31/12/2015 παρόλο που δεν κατείχε τις απαιτούμενες άδειες. Μετά από καταγγελία του Γιώργου Περδίκη προς τον τέως γενικό εισαγγελέα στις 19/9/2016 για κατάθεση ψευδούς δήλωσης σε δημόσιο διαγωνισμό δόθηκαν οδηγίες στις 6/12/2016 για τη διενέργεια ποινικής έρευνας εναντίον του κ. Γεωργίου. Το εκπληκτικό είναι που το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας δεν έκρινε σκόπιμο να προβεί σε καταγγελία! Στις 30/11/2020, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ο κ. Περδίκης ζήτησε ενημέρωση για την κατάληξη της έρευνας. Ο νυν γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης τον ενημέρωσε στις 9/12/2020 ότι «η εν λόγω υπόθεση δεν οδηγήθηκε σε ποινική δίωξη λόγω της μη στοιχειοθέτησης όλων των συστατικών στοιχείων των διερευνώμενων αδικημάτων». Έγινε επίκληση κενών στη νομοθεσία, που σύμφωνα με την επιστολή Σαββίδη κλήθηκε να καλύψει η αρμόδια υπηρεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, επικεφαλής της οποίας είναι η γενική λογίστρια και σύζυγος του κ. Γεωργίου.

Κατακράτησε €1 εκατ. 

Στη δική της κατάθεση η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επέκρινε τον τρόπο που χειρίστηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες την υπόθεση της κατακράτησης ποσού €1 εκατ. από το σφαγείο Cypra ως κτηνιατρικά τέλη κατά τα έτη 2012-2014. Όπως είπε, αντί να επιστρέψει αυτό το ποσό αμέσως στο κράτος, κατέβαλλε μηνιαία δόση €10.000 και στη συνέχεια €15.000 και ολόκληρο το ποσό εξοφλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή έξι χρόνια μετά και αφού το θέμα ετέθη προς εξέταση ενώπιον της Βουλής. Μάλιστα, το ποσό του €1 εκατ. εξοφλήθηκε χωρίς την καταβολή τόκων όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, είναι ωσάν να παραχώρησε το κράτος άτοκο δάνειο ύψους €1 εκατ. στο σφαγείο Cypra, το οποίο εξόφλησε με δόσεις σε έξι χρόνια. H βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κάκισε και το γεγονός ότι η διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε για την απόσυρση της επιταγής των €54.000 από λογαριασμό της Δημοκρατίας προς όφελος του συζύγου της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου… ξεχάστηκε στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών για τρία χρόνια, ενώ η Νομική Υπηρεσία από την άλλη… ξέχασε να επανέλθει επί του θέματος. Η ύπαρξη του πορίσματος έγινε γνωστή μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όταν τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τα κακώς κείμενα του σφαγείου Cypra, με αφορμή τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο σφαγείο και που αφορούσαν υπαλλήλους που εργοδοτούνταν παράνομα. Μετά την «ανακάλυψη» του πορίσματος διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εναντίον της Ρέας Γεωργίου.

Με δικηγόρους

Στις συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής θα παρευρίσκονται δικηγόροι των εταιρειών Cypra και Cypra Bioenergy. Θα μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία, να θέτουν μέσω των μελών της επιτροπής ερωτήματα σε μάρτυρες και να επιθεωρούν έγγραφα που κατατίθενται ως τεκμήρια.

 

Πράματα και θάματα για Cypra κατήγγειλε ο Περδίκης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής

 

Ειρήνη Χαραλαμπίδου/Κατάθεση: Η Πολιτεία παραχώρησε στη «Cypra»… άτοκο δάνειο ενός εκατομμυρίου ευρώ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.