Φόρμα αναζήτησης

Απειλείται με βαριά καμπάνα ο ΠΙΣ – Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό

Σείεται συθέμελα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) μετά το ντου, χθες, της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στα γραφεία του. Οι φωνές που ζητούν αλλαγή της ηγεσίας πληθαίνουν, ωστόσο επίσημα δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Λειτουργοί της ΕΠΑ, όπως πληροφορείται ο «Π», έκαναν φύλλο και φτερό τους χώρους όπου στεγάζεται ο ΠΙΣ συλλέγοντας ηλεκτρονικά δεδομένα, επιστολές και άλλα έγγραφα τα οποία ενδέχεται να αποδεικνύουν τη στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού από τον ΠΙΣ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ τίθενται όλες οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούσαν άτομα εκ της ηγεσίας του συλλόγου απέναντι στους γιατρούς που εξέφραζαν πρόθεση να ενταχθούν στο νέο σύστημα υγείας. Στην περίπτωση που κριθεί ότι υπήρξαν αποφάσεις ή ενέργειες που περιόρισαν τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά παρεμπόδισαν τη συμμετοχή γιατρών στο ΓεΣΥ ο ΠΙΣ απειλείται με τσουχτερά πρόστιμα.

Με σκληρή γλώσσα απαντά ο ΠΙΣ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Χάρης Αρμεύτης, μιλώντας στον «Π», κάνει λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού των γιατρών σε μια χρονική στιγμή που ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας «ψάχνει απεγνωσμένα ειδικούς γιατρούς να ενταχθούν στο ΓεΣΥ». Κάλεσε παράλληλα την ΕΠΑ να εξετάσει τις καταγγελίες που ήρθαν ενώπιον του ΠΙΣ, και δόθηκαν στους αρμόδιους, για γιατρούς του ΓεΣΥ που… τα παίρνουν κανονικά από τους ασθενείς τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τέτοιες καταγγελίες έρχονται σχεδόν καθημερινά ενώπιον του συλλόγου. Ενδεικτικά σημείωσε πως γυναίκα επικοινώνησε χθες με τον ΠΙΣ και κατήγγειλε ότι γυναικολόγος που έχει ενταχθεί στο ΓεΣΥ τη χρέωσε 150 ευρώ για το Παπ τεστ. Για την έρευνα που διεξάγεται από την ΕΠΑ σε βάρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε πως η επιτροπή έχει κάθε εξουσία να διεξαγάγει την έρευνά της. Ωστόσο, σημείωσε, η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να διεξαχθεί αυτή η έρευνα κινεί τις υποψίες ότι ενδέχεται να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Ο ΠΙΣ, είπε τέλος, ουδέποτε επιχείρησε να παρεμποδίσει τον υγιή ανταγωνισμό. «Αλίμονο οι δεκάδες των γιατρών να μην μπορούν να αποφασίσουν από μόνοι τους», πρόσθεσε.

Από χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», λειτουργοί της ΕΠΑ άρχισαν να διερευνούν όλα τα στοιχεία που συνέλεξαν από τα γραφεία του ΠΙΣ. Η ΕΠΑ εστιάζει κυρίως σε επιστολές που εστάλησαν στα μέλη του συλλόγου οι οποίες χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς. Ενδεικτικό είναι το ηλεκτρονικό μήνυμα του προέδρου του ΠΙΣ προς όλα τα μέλη του συλλόγου στο οποίο γινόταν λόγος για «αποστάτες γιατρούς που τάσσονται με την άλλη πλευρά». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ επικοινωνούσε συχνά με τα μέλη του συλλόγου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πάντως, οι πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για μεγάλη έρευνα η οποία θα καλύψει και τις αναφορές των εκπροσώπων του ΠΙΣ από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου. Η ΕΠΑ ξεκαθαρίζει ωστόσο πως η διεξαγωγή της έρευνας από μέρους της δεν προδιαγράφει την ενοχή οποιασδήποτε επιχείρησης / ένωσης επιχειρήσεων σε σχέση με παραβάσεις της νομοθεσίας του ανταγωνισμού παρά μόνο προσβλέπει στη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων προς τον σκοπό της διεξαγωγής δέουσας έρευνας. Στην προκειμένη περίπτωση διερευνάται η πιθανή παράβαση του Άρθρου 3 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων 2008 και του Άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις του Άρθρου 3 ή/και των Άρθρων 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ η επιτροπή δύναται, με απόφασή της, να λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

  1. να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα ανερχόμενα, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της παράβασης, μέχρι 10% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ή μέχρι το άθροισμα του 10% του κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης που είναι μέλος της παραβαίνουσας ένωσης επιχειρήσεων, ο οποίος κύκλος εργασιών πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος:
  2. να υποχρεώνει τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων εντός ταχθείσας προθεσμίας να τερματίσουν τη διαπιστωθείσα παράβαση και να αποφύγουν επανάληψη στο μέλλον
  3. να επιβάλλει όρους και μέτρα συμπεριφοράς και/ή διαρθρωτικού χαρακτήρα, ανάλογα με τη διαπραχθείσα παράβαση, τα οποία είναι αναγκαία για την παύση της εν λόγω παράβασης
  4. σε περίπτωση κατά την οποία οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων δεν συμμορφώνονται με την εκδοθείσα δυνάμει των παραγράφων (β) και (γ) απόφαση της επιτροπής, η επιτροπή δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι 5% επί του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.