Φόρμα αναζήτησης

Έρευνα Γενικού Χημείου: Οι Κύπριοι τρώνε σωστά, αλλά τρώνε πολύ

Οι Κύπριοι μπορεί να τρώνε κάπως σωστά, ωστόσο τρώνε πολύ, με αποτέλεσμα να είναι παχύσαρκοι. Σύμφωνα με την εθνική έρευνα για τη διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου που διενεργήθηκε από το Γενικό Χημείο του κράτους σε συνεργασία με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού, φαίνεται πως μόλις ένας στους τρεις Κύπριους πάνω από 17 χρονών τηρεί τη μεσογειακή διατροφή. Παρ’ όλα αυτά όμως προσπαθούν να καταναλώνουν ωφέλιμες τροφές. Μιλώντας στον «Π» η διατροφολόγος Στάλω Πάπουτσου – η υπεύθυνη για την εθνική έρευνα σε θέματα διατροφής- ανέφερε πως μόλις ένας στους τρεις τηρεί τους κανόνες διατροφής της μεσογειακής διατροφής, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ποσοστά παχυσαρκίας να είναι ιδιαίτερα υψηλά. Φαίνεται ακόμα, σύμφωνα με την κ. Πάπουτσου, πως οι ενήλικοι τρώνε όσπρια, λαχανικά και άλλα ωφέλιμα τρόφιμα, ωστόσο τρώνε μεγάλες μερίδες φαγητών. «Χρειάζεται να γίνουν πολλά για να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες και γενικά ο τρόπος ζωής μας. Θα πρέπει και ως πολιτεία να μας προβληματίσει, διότι, μάλλον, δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να τρώμε όπως πρέπει, τις ώρες που πρέπει, και το κυριότερο να γυμναζόμαστε», πρόσθεσε η κ. Πάπουτσου.

Καλύτερα οι μικρότεροι

Εξήγησε, ακόμα, πως στις ηλικίες 0-17 χρόνων τα αποτελέσματα είναι σχετικά ικανοποιητικά και καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, αφού η μελέτη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την ερχόμενη Παρασκευή από το Κρατικό Χημείο, παρουσία του υπουργού Υγείας, ένας στους πέντε αυτής της ηλικίας ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, ενώ ποσοστό 17% δεν τηρεί σωστές διατροφικές συνήθειες. Όπως εξήγησε η κ. Πάπουτσου, το ποσοστό αυτό τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο υψηλό. Μπορούμε να πούμε, σημείωσε, πως στα παιδιά και στους έφηβους τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Σκοπός του έργου

Μιλώντας στον «Π» ο διευθυντής του Γενικού Χημείου του κράτους, Στέλιος Γιαννόπουλος, ανέφερε πως η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «EU MENU» της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), που σκοπό έχει την εναρμονισμένη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Η εθνική έρευνα για τη διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου έχει σκοπό την καταγραφή των στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων από τους Κυπρίους πολίτες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της EFSA, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια εκτίμησης της έκθεσης σε χημικούς και άλλους κινδύνους που μπορεί να έχει ο Κύπριος καταναλωτής μέσω της τροφής», μας δήλωσε. Το έργο κάλυψε όλες τις ηλικίες, από βρεφική ηλικία έως 74 ετών, συμπεριλαμβανομένων και εγκύων. Η επιλογή των συμμετεχόντων είναι τυχαία μέσω των ταχυδρομικών κωδικών, ώστε στατιστικά να καλυφθεί αντιπροσωπευτικά όλος ο πληθυσμός της Κύπρου. Οι υποψήφιοι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, όπως για παράδειγμα διαιτολόγους. Η πρώτη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του κάθε υποψήφιου και οι υπόλοιπες δύο τηλεφωνικώς. Μέσω της συνέντευξης έχει καταγραφεί σε ειδικά ερωτηματολόγια η κατανάλωση τροφίμων σε ένα 24ωρο και έγινε μέτρηση σωματομετρικών χαρακτηριστικών. Από τις μετρήσεις θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη φυσική κατάσταση των συμμετεχόντων, όπως για τη σύσταση σώματος (ποσοστό λίπους στο σώμα), τα επίπεδα βάρους και τα επίπεδα τιμών αρτηριακής πίεσης. Από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια θα φανεί η ποιότητα του διαιτολογίου τους.