Φόρμα αναζήτησης

Έρευνα εναντίον του καθηγητή για το περιστατικό βίας σε σχολείο στη Λεμεσό

Θυμός, νεύρα, φωνές και αναστάτωση εν ώρα μαθήματος. Καθηγητής να χειροδικεί εναντίον μαθήτριας και αυτή να ανταποδίδει με κτύπημα στο χέρι του. Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλεί σοκ. Για την καταδικαστέα, από όλες τις πλευρές, εκδήλωση βίας εντός του σχολείου, από όπου και αν προέρχεται. Το Υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε στον «Π» ο α’ επαρχιακός λειτουργός εκπαίδευσης Στέλιος Θεοφίλου, είναι ενήμερο από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό. Χθες διορίστηκε ερευνών λειτουργός ο οποίος θα εξετάσει τυχόν πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος του καθηγητή.

Στο Υπουργείο Παιδείας, όπως πληροφορείται ο «Π», είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το περιστατικό μέσα από το οποίο «βλέπουν» μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της βίας, να επαναλαμβάνονται στη σχολική κοινότητα. «Το σχολείο αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει στην κοινωνία και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Η βία απ’ όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα και το υπουργείο, σε καμία περίπτωση, δεν κάνει ανεκτές τέτοιες αντιπαιδαγωγικές συμπεριφορές», δήλωσε στον «Π» αρμόδια πηγή από το υπουργείο. Πάντως, αν και λίγα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώπιον του υπουργείου έχουν φτάσει κι άλλα παρόμοιας φύσεως περιστατικά. Κάποια εκ των οποίων αφορούσαν απρεπή συμπεριφορά εκπαιδευτικών εναντίον συναδέλφων τους.

Για το περιστατικό ο κ. Θεοφίλου ανέφερε πως η διεύθυνση του σχολείο έχει ετοιμάσει έκθεση γεγονότων η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Κώστα Χαμπιαούρη. Ενεργοποιήθηκε, όπως τόνισε, αμέσως ο μηχανισμός στήριξης της μαθήτριας αλλά και της οικογένειάς της, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί των υπηρεσιών εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Σε σχέση με τον διορισμό του ερευνώντος λειτουργού, ο κ. Θεοφίλου είπε πως έλαβε οδηγίες να εξετάσει ενδελεχώς το περιστατικό (τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε του βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας). Διαβεβαίωσε πάντως πως εάν αποδειχτεί πως τον εκπαιδευτικό βαραίνουν πειθαρχικές ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν. «Καταδικαστέα κάθε μορφής βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε στον «Π» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, τονίζοντας την ανάγκη η έρευνα να προχωρήσει και στην περίπτωση που προκύψουν ευθύνες να αποδοθούν.

Σχετικά με την απαίτηση αρκετών γονέων να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός από το σχολείο, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ επικαλέστηκε την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και τους σχετικούς κανονισμούς. Οι οργανωμένοι γονείς, διά του προέδρου τους Κυριάκου Νικηφόρου καταδικάζουν το περιστατικό βίας. «Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι δεν δικαιολογείται κανένας να ασκεί βία ούτε σε μαθητή, ούτε σε συμμαθητή του, ούτε σε εκπαιδευτικό, ούτε σε κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικηφόρου.

Τέλος οι δηλώσεις για θέματα βίας στην Παιδεία

Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Παιδείας καταδίκασε τα περιστατικά βίας στα σχολεία, ανακοίνωσε την κοινή απόφαση όλων των εμπλεκομένων φορέων, για μορατόριουμ δηλώσεων σε θέματα που αφορούν τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία.

Ο Κώστας Χαμπιαούρης σημείωσε ακόμη ότι θα ληφθούν μέτρα που θα δώσουν, όπως είπε, λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται.