Φόρμα αναζήτησης

Επίθεση στους κλινικάρχες – «Επιχειρηματίες με άσπρη μπλούζα»

Σφοδρή επίθεση στους κλινικάρχες και σε «αυτούς που εκφοβίζουν την κοινωνία επιχειρώντας να αμαυρώσουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την εφαρμογή του ΓεΣΥ» εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας. Κάνει λόγο για «επιχειρηματίες με την άσπρη μπλούζα» που προσπαθούν να καταστήσουν τους πολίτες δέσμιους των δικών τους οικονομικών συμφερόντων» και στέλνει ηχηρό μήνυμα στους πολίτες: «Η επιτυχία του ΓεΣΥ από εμάς εξαρτάται». Προειδοποιεί δε πως ο πόλεμος κατά του ΓεΣΥ θα συνεχιστεί με ακόμη πιο σκληρό τρόπο.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) συνεχίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή της πρώτη φάσης του συστήματος και ανακοινώνει επίσημα το σχέδιο συστέγασης των προσωπικών γιατρών.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών κάνει χρήση της λαϊκής ρήσης «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» για να αναφέρει ότι «οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) που παρελαύνουν από τα ΜΜΕ και αφορίζουν το ΓεΣΥ είναι γιατροί, μέλη του ΠΙΣ που πήραν απλώς τη σκυτάλη από την ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου και συνεχίζουν με την ίδια τακτική». «Γιατί ο ΠΑΣΙΝ τους τρεις τελευταίους μήνες άλλαξε τρεις φορές ηγεσία;», διερωτάται και αναφέρεται στο δίκτυο ιδιωτικής ιατρικής μέσω του οποίου, όπως αναφέρει «εκβιάζουν το κράτος και την κοινωνία». Σημειώνει επιπρόσθετα ότι δεν έχουν επιχειρήματα για να αποδείξουν αυτό που ισχυρίζονται: Ότι το ΓεΣΥ δεν είναι βιώσιμο. Ο κ. Κουλούμας αναφέρεται και στα δάνεια πολλών εκατομμυρίων των επιχειρηματιών / γιατρών σημειώνοντας πως «είναι φυσικό να μεριμνήσουν για τη δική τους τσέπη».

Διαμηνύει ταυτόχρονα πως η επιτυχία του ΓεΣΥ από εμάς, τους ασθενείς, τους πολίτες, την κοινωνία εξαρτάται. «Τελούμε υπό εκβιασμό. Υπό τον εκβιασμό των επιχειρηματιών με τις άσπρες μπλούζες και η φράση αυτή δεν ανήκει σε εμένα αλλά σε πρώην ηγέτη των γιατρών της Κύπρου ο οποίος προειδοποιούσε πριν από 15 χρόνια από τη Βουλή καλώντας τα κόμματα να προωθήσουν το ΓεΣΥ», σημειώνει και προσθέτει: 15 χρόνια μετά βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ανελέητο πόλεμο κατά της κοινωνίας.

Στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί, επισημαίνει ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα από την πρώτη μέρα. «Περιμένουμε ότι τους πρώτους μήνες να προκληθεί πανικός διότι ούτε εμείς ως χρήστες του συστήματος θα το γνωρίζουμε αλλά ούτε και οι επαγγελματίες υγείας που θα μας εξυπηρετούν θα το γνωρίζουν», αναφέρει. Προειδοποιεί δε με συνεχείς επιθέσεις κατά του συστήματος και καλεί τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και στην περίπτωση που δεν θα εγγραφεί στο ΓεΣΥ «να βρουν άλλο γιατρό». Σε πολλές χώρες, εξηγεί, η στάση των πολιτών υποχρέωσε τους γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα υγείας της χώρας τους.

Σχέδιο για συστέγαση

Χθες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ανακοίνωσε επίσημα το σχέδιο παροχής κινήτρων για συστέγαση προσωπικών γιατρών του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΓεΣΥ». Το σχέδιο αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή τις ενώσεις αυτών που έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας ως προσωπικών γιατρών για παιδιά (παιδίατροι) ή προσωπικών γιατρών για ενήλικες.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στις 15.000 ευρώ ανά προσωπικό γιατρό και ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν το σχέδιο στο οποίο αναφέρονται όλες οι απαιτούμενες λεπτομέρειες και το έντυπο αίτησης συμμετοχής από την ιστοσελίδα του ΟΑΥ (www.gesy.org.cy.) Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 1η Ιουνίου 2019 ή μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του σχεδίου.

Ειδικευόμενοι στο ΓεΣΥ

Βάλλει ο ΠΙΣ κατά ΟΑΥ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στηρίζει και καθησυχάζει τους ειδικευόμενους ιατρούς αλλά και στηλιτεύει τη στάση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στο θέμα των ειδικευομένων και των ανειδίκευτων ιατρών, ο οποίος με υπεκφυγές και διφορούμενες δηλώσεις παραπλανά τους ασθενείς, και προσπαθεί να διχάσει τους γιατρούς, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Ο ΠΙΣ, προστίθεται, είναι ξεκάθαρος για τους ειδικευόμενους ιατρούς: «Αναγνωρίζει, επικροτεί και σέβεται το έργο των ειδικευομένων και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς, στο πλαίσιο της ειδικής επί τούτου κείμενης νομοθεσίας που τους αφορά». Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι «σε ουδεμία περίπτωση θα αποδεχτεί την παραμικρή παρέκκλιση από το άρθρο 23 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου το οποίο καθορίζει εξαντλητικά το ποιοι γιατροί δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εντός του συστήματος ως προσωπικοί ή ως ειδικοί γιατροί». Το άρθρο 23, όπως σημειώνει, ρητώς προβλέπει ότι γιατροί χωρίς ειδικότητα δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ως γιατροί εντός του συστήματος, κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος. Σαφώς ο νόμος δεν περιλαμβάνει τους ειδικευόμενους. Επομένως, προσθέτει ο ΠΙΣ, «οι ειδικευόμενοι δεν δικαιούνται να συμβάλλονται με τον οργανισμό για παροχή υπηρεσιών υγείας ως γιατροί και ούτε και να εγγράφουν ασθενείς σε κατάλογό τους είτε με την επίβλεψη εγγεγραμμένου γιατρού είτε όχι».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση απαντώντας στον ΠΙΣ επεσήμανε ότι «υπάρχει νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ειδικευόμενων γιατρών και κατά τον τρόπο που προνοεί η εν λόγω νομοθεσία οι ειδικευόμενοι θα λειτουργούν και σε συνθήκες ΓεΣΥ».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.