Φόρμα αναζήτησης

Πρόκληση επίθεσης άνευ λόγου και αιτίας

Άνευ λόγου και αιτίας αποδείχτηκε ο καβγάς που ξέσπασε μεταξύ της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη και του προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ) Κίκη Καζαμία, μετά από αψυχολόγητη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, με τον κ. Καζαμία να δηλώνει ότι δεν παίρνει πίσω ούτε ένα «ν» από αυτά που δημοσίως είπε. Δύο τηλεφωνήματα από εκπρόσωπο του γραφείου της κ. Γιαννάκη στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο φαίνεται να ήταν η αφορμή για να ανάψουν τα αίματα και να προκληθεί αχρείαστη αναστάτωση στους καρκινοπαθείς. Ευτυχώς, το θέμα θεωρείται λήξαν και διευκρινίστηκε εν τέλει ότι οι ασθενείς θα εξακολουθήσουν να παραπέμπονται στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο μέχρι την ημέρα που αυτό θα ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

 

Τα τηλεφωνήματα

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν δύο τηλεφωνήματα που, κατά τον κ. Καζαμία, έγιναν από ανώτερο διοικητικό λειτουργό, ο οποίος εκπροσωπεί τη γενική διεύθυντρια του Υπουργείου Υγείας, στο Ογκολογικό Γερμανικό Κέντρο. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Καζαμίας, στις 15 Μαΐου ο εν λόγω λειτουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το κέντρο, ενημερώνοντάς το ότι από την 1η Ιουνίου η σύμβαση για παραπομπή ασθενών τερματίζεται λόγω της ένταξης του ΓΟΚ στο ΓεΣΥ. Παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο συγκεκριμένος λειτουργός ενημερώθηκε και από το ίδιο το κέντρο ότι η ένταξή του στο Γενικό Σύστημα Υγείας θα γινόταν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, στις 27 Μαΐου το ίδιο άτομο επικοινώνησε εκ νέου με το ΓΟΚ για να αναφέρει ότι το Ιατροσυμβούλιο θα συνεδριάσει μια τελευταία φορά για τις παραπομπές ασθενών και πως η σύμβαση θα τερματιστεί. «Επικοινώνησα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αλλά και με τον ΟΑΥ, ο οποίος επίσης δεν γνώριζε κάτι», είπε, και έκανε λόγο για σοβαρή αδιαφορία από κάποιους. «Αν ήταν στο χέρι μου, δεν θα τους εμπιστευόμουν ούτε τη διαχείριση συνοικιακού μπακάλικου», είπε.

 

Χαμένοι στα τηλέφωνα

Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στο πρόσωπο της κ. Γιαννάκη, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας δημιούργησε αλαλούμ με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις της.

Απαντώντας εξάλλου στην ανακοίνωση της κ. Γιαννάκη, στην οποία αναφέρεται ότι «εστάλη επιστολή στο ΓΟΚ, στις 28 Απριλίου, με την οποία υπενθυμιζόταν ότι η σύμβαση σύμφωνα με τη σχετική ρήτρα τερματίζεται αυτοδικαίως με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από 1η Ιουνίου 2020, ή σε περίπτωση αναβολής της από τη νέα ημερομηνία που θα αποφασιστεί σχετικά», ο κ. Καζαμίας έκανε λόγο για «ανεύθυνη απάντηση» και για «τεχνάσματα που αποπροσανατολίζουν από την ουσία».

Στην αναφορά της κ. Γιαννάκη ότι είχε ενημερωθεί γραπτώς για την αποφασισθείσα σταδιακή εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, με τρίμηνη αναστολή, όσον αφορά τις ογκολογικές υπηρεσίες, γεγονός που συνεπάγεται και ανάλογη παράταση ισχύος της σύμβασης με το ΓΟΚ, ο κ. Καζαμίας διερωτήθηκε γιατί ο ανώτερος λειτουργός του γραφείου της επικοινώνησε με το κέντρο προβάλλοντας τον τερματισμό της σύμβασης. Είπε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει άδεια για να δώσει τη δημοσιότητα την επικοινωνία του κέντρου με τον εν λόγω λειτουργό. Ανέφερε πως δεν δέχεται την κριτική που του ασκεί η γενική διευθύντρια, ενώ κατηγόρησε την κ. Γιαννάκη ότι λέει τη μισή αλήθεια σε σχέση με το ποσό της σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ογκολογικού Γερμανικού Κέντρου. «Κάνει λόγο για σύμβαση των 4,6 εκατ. ευρώ – που είναι το σωστό νούμερο – αλλά δεν αναφέρει πόσα εξοικονόμησε το Δημόσιο μέσα από αυτή τη συμφωνία», είπε, για να προσθέσει ότι τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια δεικνύουν την εμπάθεια που τρέφει η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας για το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.

Στη δριμεία επίθεση του κ. Καζαμία, απάντησε χωρίς χαρακτηρισμούς και εξάρσεις η κ. Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία, μετά τη δεύτερη δήλωση του προέδρου του ΓΟΚ στο ΚΥΠΕ, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια.

 

Γραπτώς απάντησε στον πρόεδρο του ΓΟΚ η κ. Χριστίνα Γιαννάκη

Η απάντηση της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη ήρθε γραπτώς λίγες ώρες μετά που ο πρόεδρος του δ.σ. του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου μίλησε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ.

«Κατόπιν γραπτής εισήγησης του ίδιου του προέδρου του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, στα πλαίσια ανανέωσης για το τρίτο έτος της σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με το εν λόγω κέντρο, περιλήφθηκε πρόνοια, σύμφωνα με την οποία η σύμβαση θα τερματιζόταν αυτοδικαίως με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ (έχοντας υπόψη την αναμενόμενη ανάληψη των αντίστοιχων υπηρεσιών από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας), νοουμένου ότι το Υπουργείο Υγείας θα προειδοποιούσε γραπτώς το ΓΟΚ, σχετικά, έναν μήνα προηγουμένως», αναφέρει η κ. Γιαννάκη. Προσθέτει ότι «ενόψει των διαβουλεύσεων που διεξάγονταν για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του  ΓεΣΥ, κρίθηκε σκόπιμη η διαβίβαση επιστολής προς τον πρόεδρο του ΓΟΚ, με ημερομηνία 28/04/20, «υπενθυμίζοντας ότι η σύμβαση, σύμφωνα και με τη σχετική ρήτρα τερματίζεται αυτοδικαίως με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από 1η Ιουνίου 2020, ή σε περίπτωση αναβολής της από τη νέα ημερομηνία που θα αποφασιστεί σχετικά».

 

Δεν τον τιμά…

Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «ενώ ο κ. Καζαμίας είχε ενημερωθεί γραπτώς για την αποφασισθείσα σταδιακή εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, με τρίμηνη αναστολή, όσον αφορά τις ογκολογικές υπηρεσίες, γεγονός που συνεπάγεται και ανάλογη παράταση ισχύος της σύμβασης με το ΓΟΚ, με ύφος και λεκτικό περιεχόμενο που κάθε άλλο παρά τιμά τον ίδιο, προτίμησε τις ύβρεις και τους απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ενώ είχε κάθε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί μου για να διαλευκάνει τις όποιες απορίες του».

 

«Εκτίθεται»

«Θεωρούμε ότι μία τέτοια συμπεριφορά προς τη διεύθυνση του υπουργείου, η οποία υπέγραψε μαζί του μία σύμβαση των 4.604.958 ευρώ, η οποία ανανεώθηκε για τρίτη φορά (έτσι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 13.814.874 ευρώ), εκθέτει μόνο τον ίδιο και δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων», αναφέρει, και τονίζει τέλος ότι η υπό αναφορά σύμβαση της οποίας ορισμένες πρόνοιες τυγχάνουν επίμονα, από τον πρόεδρο του ΓΟΚ, διαστρεβλωμένης ερμηνείας, έχει τύχει του νενομισμένου νομοτεχνικού ελέγχου από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, οι δε διαφωνίες με το ΓΟΚ έχουν προ καιρού παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα, ήτοι, τόσο την Τμηματική, όσο και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, οι οποίες και υιοθέτησαν τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντιπαράθεση απέφυγε να τοποθετηθεί ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλησε να παρέμβει σε μία υπόθεση που χειρίζεται αποκλειστικά η κ. Γιαννάκη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.