Φόρμα αναζήτησης

Επιστρέφει στη θέση του ο διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

ΓΡΑΦΕΙ
ΣΟΦΗ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Ακύρωσης από το Διοικητικό Δικαστήριο έτυχε χθες η απόσπαση του διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λοΐζου Παναγή στο Υπουργείο Υγείας προς τον σκοπό της εκτέλεσης ειδικών καθηκόντων, ενώ την ίδια στιγμή και ως συνέχεια της ακυρωτικής αυτής απόφασης, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση η Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία την είχε πληρώσει διά του διορισμού της ως αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο κ. Παναγή, προσβάλλοντας ως παράνομη ή και άκυρη την απόσπασή του στο Υπουργείο Υγείας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016 και θα είχε διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Θέση του αιτητή, όπως εκφράστηκε από τη συνήγορό του Χ. Μιχαηλίδου, ήταν ότι η απόσπασή του επηρέασε την υπηρεσιακή του κατάσταση, καθώς και την υπόστασή του ως διευθυντή, ενώ περαιτέρω υποστήριξε ότι η επίδικη θέση είναι οργανική και άρα παρανόμησε το Υπουργείο Υγείας όταν την πλήρωνε διά της Μ. Παπαδημητρίου.
Από πλευράς τους οι συνήγοροι των καθ’ ων η αίτηση, που ήταν η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και ο υπουργός Υγείας, αντιπαρέβαλαν ότι ο κ. Παναγή δεν νομιμοποιείτο στην καταχώριση της προσφυγής, επειδή η απόσπαση δεν αφορούσε εκτελεστή διοικητική πράξη αλλά εσωτερικό μέτρο της διοίκησης, από τη στιγμή, όπως το έθεσαν, που δεν επήλθε οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή του κατάσταση, στη μισθοδοσία, στα ωφελήματα και γενικότερα στο εργασιακό του καθεστώς. Συμπλήρωσαν λέγοντας ότι με τη λήξη της απόσπασης ο αιτητής θα μπορεί να επιστρέψει στη θέση του, «την οποία ούτως ή άλλως εξακολουθεί να κατέχει οργανικά».

Με την ετυμηγορία του το δικαστήριο απέρριψε τις θέσεις των καθ’ ων η αίτηση και υιοθέτησε εκείνες του συνηγόρου του κ. Παναγή, παραπέμποντας στη νομολογία που επιτάσσει ότι αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη η όποια απόσπαση όταν επιφέρει αλλαγή στην υπηρεσιακή θέση και ή δημιουργεί νέα υπηρεσιακή υπόσταση του υπαλλήλου.
«Εν προκειμένω, σαφώς και επήλθε μεταβολή του υπηρεσιακού καθεστώτος του αιτητή, αφού ενώ ήταν διευθυντής τμήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βρέθηκε να περιορίζεται στην εκτέλεση ειδικών καθηκόντων που του ανατέθηκαν. Εξάλλου, η σημασία της θέσης του διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών προκύπτει και από το οικείο σχέδιο υπηρεσίας, από το οποίο εύκολα καθίσταται αντιληπτή η διευθυντική και ή επιτελική φύση των καθηκόντων και ευθυνών του διευθυντή εφόσον αυτός είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος για την οργάνωση, διοίκηση και εποπτεία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ συμβουλεύει και για θέματα που αφορούν την εισαγωγή και εμπορία φαρμάκων στη Δημοκρατία, στον έλεγχο της ασκήσεως της φαρμακευτικής λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς και στην εισαγωγή ή αναθεώρηση της οικείας νομοθεσίας», γράφει στην απόφασή του το δικαστήριο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.