Φόρμα αναζήτησης

Επιστολή στον ΟΚΥπΥ από 16 γιατρούς: Έτοιμοι να παραιτηθούν…

Δεν έχει σταματημό το κύμα φυγής γιατρών από τον δημόσιο τομέα της υγείας. Άλλοι 16 γιατροί ετοιμάζονται να υποβάλουν μαζικά την παραίτησή τους από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Είναι όλοι παθολόγοι και γενικοί ιατροί και έχουν ήδη εγγράψει στους καταλόγους τους χιλιάδες δικαιούχους του ΓεΣΥ. Το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ιδιωτών προσωπικών γιατρών του νέου συστήματος υγείας και των γιατρών του δημοσίου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Διπλάσιες και τριπλάσιες οι αμοιβές των ιδιωτικών γιατρών του ΓεΣΥ, συγκριτικά με αυτές που λαμβάνουν οι συνάδερφοί τους στα νοσοκομεία.
Με την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό να κτυπάει κόκκινο στα νοσοκομεία, η μαζική παραίτηση 16 γιατρών θα δημιουργήσει τεράστια κενά την ίδια ώρα που:

  • Θα αποδυναμωθεί σε τεράστιο βαθμό το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας του κρατικού τομέα της υγείας δεδομένης και της δυστοκίας που παρουσιάζεται στην εξεύρεση γιατρών για τα κρατικά νοσηλευτήρια.
  • Ο ΟΚΥπΥ θα απωλέσει σημαντικά έσοδα, αφού οι δικαιούχοι που βρίσκονται ήδη στον κατάλογο των γιατρών το πιθανότερο θα τους ακολουθήσουν ιδιωτικά.

Όπως πολύ έγκυρα πληροφορείται ο «Π», οι 16 γιατροί ενημέρωσαν τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) πριν από μερικές μέρες, με κοινή τους επιστολή την οποία υπογράφουν, για την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από τα νοσηλευτήρια. Στην επιστολή, οι γιατροί αναφέρονται σε υποσχέσεις που τους δόθηκαν για οικονομικά κίνητρα «τα οποία αποδεικνύονται αναληθή» ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνουν στο χάσμα των αμοιβών που υπάρχει ανάμεσα στους ιδιώτες προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ και στους ίδιους. Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες οι 16 γιατροί έχουν εγγράψει στους καταλόγους τους αρκετές χιλιάδες δικαιούχων, κάποιοι μάλιστα παρουσιάζονται ως «μη διαθέσιμοι» στο σύστημα του ΓεΣΥ αφού έχουν ήδη συμπληρώσει το μέγιστο αριθμό (2.500) που μπορούν να εντάξουν στον κατάλογό τους.

Αν και έχουν εγκριθεί νέα κίνητρα προς τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, προσφάτως από το Υπουργικό Συμβούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών θεωρούν πως δεν είναι αντιπροσωπευτικά της δουλειάς που επιτελούν, αλλά ούτε και μειώνουν το χάσμα στις αμοιβές των ίδιων και των συναδέρφων τους που στο πλαίσιο του ΓεΣΥ εργάζονται ιδιωτικά.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφεται από τους ίδιους τους λειτουργούς υγείας ως τραγική. Γύρω στους σαράντα γιατρούς επέλεξαν να παραιτηθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ως ιδιώτες, 13 εκ των οποίων από τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών. Γεγονός που προβληματίζει έντονα τις συντεχνίες των γιατρών, οι οποίες φωνασκούν για παροχή κινήτρων, πρώτιστα, για να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής του υφιστάμενου προσωπικού αλλά και για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στο δημόσιο.

Ακόμη χειρότερα…
Έτοιμοι να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους παρουσιάζονται και ειδικοί γιατροί, οι οποίοι ακόμη περιμένουν την ανακοίνωση των κινήτρων που θα τους παραχωρηθούν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους στο ΓεΣΥ. Ο διάλογος που διεξάγεται για τα κίνητρά τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα αρκετοί να κάνουν σκέψεις να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία και να ενταχθούν στο ΓεΣΥ ιδιωτικά.

Οικονομικό χάσμα
Πλην των συνθηκών εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, τις οποίες πολλάκις κατήγγειλαν οι συντεχνίες των γιατρών, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ιδιωτών προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ και αυτών που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι μεγάλο, ακόμη και μετά τα τελευταία οικονομικά κίνητρα που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό. Πιο συγκεκριμένα:

  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ: Παιδίατροι που συμμετέχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα μπορούν να εξασφαλίσουν επιπρόσθετα από τις ετήσιες ακαθάριστες απολαβές τους (ανέρχονται στις 60-80 χιλ. ευρώ) χρηματικό ποσό ύψους περίπου 32.234 ευρώ, εάν στον κατάλογό τους έχουν εγγεγραμμένους 1.200 δικαιούχους. Οι δε προσωπικοί γιατροί για ενήλικες θα μπορούν να επωφεληθούν με πρόσθετο χρηματικό ποσό ύψους 53.136 ευρώ εάν ο κατάλογός τους είναι πλήρης, υπάρχουν δηλαδή εγγεγραμμένοι σε αυτόν 2.500 δικαιούχοι του ΓεΣΥ.
  • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Στη βάση της απόφαση για τις αποζημιώσεις τους, ένας προσωπικός γιατρός για ενήλικες με 1.300 δικαιούχους στον κατάλογό του αποζημιώνεται με περίπου 136,000 ευρώ. Εάν στον κατάλογό του έχει εγγεγραμμένους 2.500 πολίτες τότε η αμοιβή του φτάνει περίπου στις 260.000 ευρώ. Οι παιδίατροι με τον μέσο αριθμό δικαιούχων στον κατάλογό του (875, δηλαδή) λαμβάνει αμοιβή ύψους 120.000 ευρώ. Η αποζημίωσή τους αγγίζει τις 340.000 ευρώ εάν έχουν εγγράψει 2.500 δικαιούχους.

Προσπαθεί, αλλά…
Πρέπει να σημειωθεί ότι ΟΚΥπΥ έχει προκηρύξει δεκάδες θέσεις ιατρικών λειτουργών το τελευταίο διάστημα, ειδικών και γενικών. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, του ιατρικού κόσμου της Κύπρου αποδεικνύεται υποτονικό. Μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού τα συμβόλαια που υπογράφτηκαν. Οι λειτουργοί του οργανισμού στρέφουν το βλέμμα στους Ελλαδίτες γιατρούς και ετοιμάζουν μεγάλη εκστρατεία, το πιο πιθανόν αρχές Οκτωβρίου, στην Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού κόσμου. Πάντως, οι τελευταίες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί έχουν δημοσιευτεί και στον ελληνικό Τύπο και συνοδεύονται με όλες τις λεπτομέρειες της θέσεις (π.χ μισθό, ωφελήματα, καθήκοντα, ευθύνες κ.τλ).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.