Φόρμα αναζήτησης

Επίσκεψη Προδρόμου σε ιδιωτικά σχολεία – Η έκκληση που απηύθυνε στους γονείςΤα πράγματα εξελίσσονται πολύ ομαλά και το ότι κάποιοι κάπου μπορεί να διαμαρτύρονται δεν μας αποπροσανατολίζει από το βασικό στόχο μας, που είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα σε κανόνες υγειονομικής προστασίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος επισκέφθηκε σχολεία της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχει νόημα να χάνουμε μαθήματα ειδικά αυτή τη χρονιά, διεκδικώντας τελικά να γίνεται μάθημα. Κάνω έκκληση και στους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να μη θυσιάζουν τη μάθηση και την εκπαίδευσή τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου, ο οποίος επισκέφθηκε συγκεκριμένα το Γαλλοκυπριακό Σχολείο και το American International School in Cyprus, σε ερώτηση σχετικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν αναφορικά με τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και την αποχή μαθητών από τα μαθήματά τους, ανέφερε πως: «Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να φοράμε μάσκα. Αυτό το ξέρουμε και το ομολογούμε όλοι. Όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς θα είναι χρήσιμο, από την ώρα που κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας, να συνεχίσουμε να το συζητάμε. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, να τηρήσουμε τους κανόνες, έως ότου δοθεί κάποια ιατρικά έγκυρη λύση, με κάποιο εμβόλιο, ούτως ώστε να απομακρυνθεί ο μεγάλος κίνδυνος».

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες για τις συνθήκες στις τάξεις με την υψηλή θερμοκρασία, ανέφερε ότι είναι επίσης κοινή ομολογία πως πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες και γι’ αυτό αποφασίσαμε και προχωράμε για να εξασφαλίσουμε κλιματισμό στα σχολεία μας. Αυτές οι αποφάσεις κοινοποιήθηκαν και συζητήθηκαν και σε πρόσφατη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των μαθητών. Επομένως, είναι ενήμεροι ότι τώρα και σε αντίθεση με άλλες εποχές, το ΥΠΠΑΝ προχωρά για να εξασφαλίσουμε κλιματισμό στα σχολεία. Προκαλεί επομένως απορία ότι τώρα αποφασίζουν να οργανώσουν διαμαρτυρία, σημείωσε.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα χαλάρωσης των μέτρων για τους μαθητές, όπως έγινε με τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Προδρόμου είπε: «Όσον αφορά τις μάσκες έχω δει και σε αυτό εδώ το σχολείο και στο Γαλλοκυπριακό ακόμα και μικρότερα παιδιά για τα οποία δεν είναι υποχρεωτική  η χρήση μάσκας, να τη χρησιμοποιούν. Αυτό συμβαίνει όπως είδα τις προηγούμενες μέρες και σε δημόσια σχολεία”.

Υπενθύμισε ότι η  συμβουλή που έδωσε η συμβουλευτική ομάδα των ειδικών επιστημόνων ήταν ότι η μάσκα δεν είναι μεν υποχρεωτική στη Δημοτική Εκπαίδευση, αλλά συστήνεται ένθερμα. “Δεν μπορώ όμως εκεί που υπάρχει υποχρέωση για μάσκα σε κλειστούς χώρους, στη Μέση Εκπαίδευση, να μιλήσω ούτε για χαλαρώσεις ούτε για κάτι διαφορετικό. Ακολουθούμε τις συστάσεις και τις οδηγίες των Ιατρικών Υπηρεσιών. Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα φτιάχνονται από τους ειδικούς και τα εφαρμόζουμε”, ανέφερε.

“Βλέπουμε στην πράξη και σε αυτά τα σχολεία που επισκέφθηκα σήμερα, αλλά και σε δημόσια σχολεία που επισκέφθηκα τις προηγούμενες μέρες, ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ ομαλά. Το ότι κάποιοι κάπου μπορεί να διαμαρτύρονται δεν μας αποπροσανατολίζει από το βασικό στόχο μας που είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης μέσα σε κανόνες υγειονομικής προστασίας”, επεσήμανε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αίτημα των μαθητών να αναβληθούν οι εξετάσεις τετραμήνων, επειδή δεν θα προλάβουν να καλύψουν την ύλη, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «δεν θα διαιωνίσουμε αυτή τη συζήτηση που έγινε κατά κόρον και εξαντλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει νομοθεσία και υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν και από τη Βουλή”.

“Σε αυτή τη βάση λειτουργούμε και φυσικά το Υπουργείο Παιδείας και όλα τα στελέχη, στη Μέση Γενική και τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, οι επιθεωρητές και μέσα στα σχολεία, διασφαλίζουμε ότι υπάρχει συνεχής προσαρμογή, όταν χρειάζεται, του τι θα εξετασθεί στη βάση του τι έχει διδαχθεί, όπως και του τι θα διδάσκεται στη βάση του διαθέσιμου διδακτικού χρόνου. Αν απόδειξη χρειάζεται, αυτή δόθηκε με τη διεξαγωγή των τελευταίων Παγκύπριων Εξετάσεων, οι οποίες εκτυλίχθηκαν πολύ ομαλά και με προσαρμογή στα δεδομένα που υπήρχαν», σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικά εξάλλου, στις δηλώσεις του στο Γαλλοκυπριακό σχολείο, ο κ. Προδρόμου είπε  ότι «αυτή τη σχολική χρονιά φιλοξενεί και ένα σημαντικό αριθμό παιδιών που έχουν έρθει μόλις τώρα από τον Λίβανο και είναι πολύ ευχάριστο το ότι το σχολείο μπόρεσε να εντάξει αυτά τα παιδιά αμέσως στη λειτουργία του και να τους δώσει εκπαιδευτικό καταφύγιο για να μη χάσουν τη σχολική χρονιά. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου συζητήσαμε με τη Διεύθυνση και το Διαχειριστικό Συμβούλιο του σχολείου πώς μπορούμε να τους ενισχύσουμε εκτάκτως ενόψει της απρόβλεπτης αύξησης του αριθμού των μαθητών και μαθητριών, αφού είναι γνωστή και η πολιτική της κυβέρνησής μας για αλληλεγγύη στον λαό του Λιβάνου».

Όσον αφορά στις επισκέψεις του και στα δυο σχολείο σημείωσε ότι «η διαπίστωση είναι ότι βλέπουμε πολύ καλά οργανωμένα σχολεία».

Το American International School, σημείωσε, «έχει δώσει απλές, αλλά πολύ αποτελεσματικές πρακτικές λύσεις, εξασφαλίζοντας, πρώτα απ’ όλα, ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγειονομικής προστασίας αλλά ταυτόχρονα έχουμε και την κανονική και άνετη παρακολούθηση των μαθημάτων στις τάξεις. Ολόκληρο το σχολείο αυτό είναι μια απόδειξη του ότι άμα υπάρχει η θέληση και το σωστό πλαίσιο συνεργασίας μπορεί να βρεθούν λύσεις για όλα τα ζητήματα που θέτουν ενώπιόν μας οι έκτακτες περιστάσεις».

Πρόσθεσε ότι «παρακολουθήσαμε εξάλλου και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται και στους προγραμματισμούς του Υπουργείου. Μπήκαμε σε τάξη όπου κάποιο παιδί που απουσίαζε παρακολουθούσε από το σπίτι του, δια μέσου του ηλεκτρονικού υπολογιστή του εκπαιδευτικού, το μάθημα που γινόταν στην τάξη, όπως το παρακολουθούσαν και τα άλλα παιδιά που ήταν παρόντα”.

Συνεχάρη και το προσωπικό και τις διευθύνσεις σε αυτά τα σχολεία και επεσήμανε ότι “τη δοκιμασία την οποία περνάμε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλοι μαζί, μέσα από συνεργασία, με στόχο και να έχουμε υγειονομική προστασία και να διατηρήσουμε το επίπεδο και την ποιότητα της εκπαίδευσης”.

«Συνεργασία», συνέχισε, «μεταξύ του σχολείου, της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων και φυσικά των παιδιών, τα οποία βλέπουμε ότι μέσα σε ένα καλά οργανωμένο σχολείο και τηρούν πρόθυμα τους κανόνες υγειονομικής προστασίας και χρησιμοποιούν και τη μάσκα. Αυτή είναι η άμυνά μας για την υγεία μας· τα απλά μέτρα προστασίας και ανάμεσά τους η χρήση μάσκας, προκειμένου να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία, με πλήρη φοίτηση».

«Νομίζω ότι πάμε καλά, μπορούμε να πάμε καλά, φτάνει να υπάρχει αυτή η συνεργασία και η καλή διάθεση», ανέφερε καταλήγοντας ο Υπουργός Παιδείας.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.