Φόρμα αναζήτησης

Δικτατορικοί χειρισμοί Συλλούρη – Κουλία για τη λίστα Γιωρκάτζη

Εξεγέρθησαν χθες οι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Ελέγχου για την πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να αποστείλει επιστολή με ήξεις αφίξεις στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου για το θέμα του χειρισμού της περιβόητης λίστας Γιωρκάτζη, χωρίς οι ίδιοι να λάβουν γνώση και κατά παράβαση των όσων είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνεδρία. Οι χθεσινές επικρίσεις των βουλευτών Αννίτας Δημητρίου, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Γιώργου Περδίκη και Λίνου Παπαγιάννη, οι οποίοι θεωρούν ότι με τους χειρισμούς του προεδρείου αφήνονται εκτεθειμένοι τόσο οι ίδιοι όσο και τα κόμματά τους στην κοινή γνώμη, η οποία διαπιστώνει προσπάθεια συσκότισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, είχαν προηγηθεί συνεδρίας της επιτροπής με θέμα το δημόσιο χρέος.

Μάλιστα, λαμβάνοντας γνώση ότι ο κ. Κουλίας τον ενέπλεξε στη συγγραφή της επιστολής προς τον κ. Ηροδότου, ο πρόεδρος της Βουλής κατέβηκε στην αίθουσα, διακόπτοντας τη συνεδρία, και ζήτησε από τους καλεσμένους να βγουν λίγο έξω. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε στους βουλευτές ότι για πλήρη διαφάνεια είναι ο πρώτος που θα ζητήσει να εγγραφεί θέμα για να έρθει ο διοικητής «και να κλητευτεί μάλιστα αν χρειαστεί» για να εξεταστεί το θέμα. Μόνο που αυτό δεν ήταν το ζητούμενο για τους βουλευτές, που κατάλαβαν αμέσως, με πρώτη την κ. Αννίτα Δημητρίου, ότι επιχειρείται προσπάθεια το θέμα να αφεθεί να ξεφουσκώσει και να οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες.

Έξω από τα δόντια

«Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι με τον τρόπο που γράφτηκε η επιστολή προς τον κ. Ηροδότου από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, με την προσθήκη κάποιων παραγράφων από τον κ. Συλλούρη, δημιουργούνται παρεξηγήσεις και συνειρμοί. Δημιουργείται εντύπωση ότι αποστέλλουμε το θέμα στις ελληνικές καλένδες, γιατί με την εισαγωγή κάποιων στοιχείων από την ουσία του θέματος δίδεται η ευκαιρία στον διοικητή να απαντήσει δι’ αλληλογραφίας και να μην προσέλθει στην επιτροπή καταθέτοντας και τα στοιχεία», τόνισε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Την ίδια ώρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξήγησε πως στη διαβούλευση που έγινε νωρίτερα μεταξύ των μελών της επιτροπής «διεφάνη ότι δεν είχαν γνώση του περιεχομένου της επιστολής» και συμπλήρωσε πως «διαφορετικές ήταν οι αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα και διαφορετικό το αποτέλεσμα που είδαμε να εκφράζεται στην επιστολή που εστάλη. Η άποψη η δική μας είναι ότι έπρεπε να γίνει μία πολύ λιτή επιστολή, η οποία απλώς να καλούσε τον κεντρικό τραπεζίτη να ενημερώσει την επιτροπή σε σχέση με την όλη διαχείριση του συγκεκριμένου διαλόγου. Αντ’ αυτού, εστάλη μια μακροσκελής επιστολή, με συγκεκριμένα ερωτήματα», είπε η κ. Χαραλαμπίδου, αποκαλύπτοντας περαιτέρω πως ο Δ. Συλλούρης στην κεκλεισμένων των θυρών παρέμβασή του, τους ξεκαθάρισε πως είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του προέδρου της Βουλής να στέλλει επιστολές, χωρίς να παίρνει την έγκριση των μελών. Σημειώνεται, πάντως, πως η επιστολή ημερ. 22/1/2020 είναι την υπογραφή του κ. Κουλία που φέρει. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές επέμειναν πως ο διοικητής θα πρέπει να προσκληθεί το συντομότερο δυνατόν, ειδικά για τη λίστα Γιωρκάτζη.

Επιστολή ήξεις αφίξεις προς αποθάρρυνση ΚΤ

Ενώ με δύο επιστολές του ο διοικητής (η πρώτη τον περασμένο Ιούλιο, η οποία έμεινε στο γραφείο Συλλούρη και η δεύτερη τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία κοινοποιήθηκε στην Επ. Ελέγχου) ενημέρωνε για την ετοιμότητά του να καταθέσει στη Βουλή οποιαδήποτε στοιχεία του ζητηθούν για ΜΕΔ σε ΠΕΠ, αρκεί, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου να ζητηθούν αρμοδίως από κοινοβουλευτική επιτροπή. Η προχθεσινή επιστολή Κουλία, όπως απεκάλυψε χθες ο «Π», ήταν εντελώς αποτρεπτική για τον διοικητή, καθώς δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο αίτημα, ήτοι επακριβώς τα στοιχεία που καλείται να καταθέσει ο διοικητής, ενώ ζητούνται ενέργειες που εκ του νόμου δεν επιτρέπονται στην Κεντρική Τράπεζα να προβεί. «Η επιτροπή, στη βάση των όσων αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή σας, στην οποία εκφράζετε την ετοιμότητά σας να καταθέσετε τα εν λόγω στοιχεία εφόσον αυτά ζητηθούν από την ίδια, σας καλεί όπως παρευρεθείτε ενώπιόν της σε συνεδρία της που θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω, και κατόπιν συνεννόησης μαζί σας, για συζήτηση του όλου θέματος, καθώς και για τον καλύτερο συντονισμό ενεργειών αναφορικά με προκύπτοντα ζητήματα που αφορούν την ορθή διαχείριση των εν λόγω στοιχείων σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/χορηγήσεις ορισμένων ΠΕΠ», σημειώνεται.

Με την προχθεσινή επιστολή Κουλία, ο διοικητής καλείται να ενημερώσει την επιτροπή «μεταξύ άλλων για την παραχώρηση δανείων/πιστωτικών διευκολύνσεων με ευνοϊκό τρόπο και χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων που οδήγησαν στη μη εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. Επιπρόσθετα, θα ήταν χρήσιμο για την εξέταση του όλου θέματος», σημειώνεται, «να ενημερώσετε την επιτροπή κατά πόσο το όλο θέμα των ΜΕΔ ενέχει οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο είναι επιλήψιμο ή συνιστά οποιαδήποτε παρανομία». Τέλος, όσον αφορά το όλο θέμα της διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου καλείται να ενημερώσει την επιτροπή σε ποιες ενέργειες/έλεγχο έχει προβεί η ΚΤ, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο εποπτικό όργανο, σ’ ένα ή περισσότερα εποπτευόμενα ιδρύματα προς συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δικαίου της τραπεζικής εποπτείας και της διερεύνησης πιθανών παραβιάσεων αναφορικά με ΜΕΔ σε ΠΕΠ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί και δεν της επιτρέπεται να προβεί σε οποιαδήποτε ανάλυση των στοιχείων που θα της ζητηθούν. Αυτό είναι δουλειά εποπτικής αρχής ή και της Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται πως η Βουλή έχει ήδη αναθέσει αυτόν τον ρόλο στον γενικό ελεγκτή αναφορικά με ΜΕΔ ΠΕΠ στον Συνεργατισμό, ενώ υπενθυμίζεται πως ο γεν. ελεγκτής, μιλώντας στον «Π», είχε εκφράσει ετοιμότητα να ελέγξει τα στοιχεία από όλες τις τράπεζες αν του το υποδείκνυε η Βουλή…

Η αρχή του σίριαλ

Ήταν 8/4/2019 όταν η τέως διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρ. Γιωρκάτζη αποφάσισε, στην εκπνοή της θητείας της, να αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής λίστα με τα ΜΕΔ και τα ΠΕΠ σε όλες τις τράπεζες, έχοντας, στο μεταξύ, σε παρουσία της στην Επ. Οικονομικών, δηλώσει μετανιωμένη που δεν διερεύνησε ενωρίτερα τα «κόκκινα» δάνεια των ΠΕΠ. Στοιχεία τα οποία, σημειωτέον, ζητούσαν επιτακτικά βουλευτές εδώ και χρόνια. Δέκα μέρες αργότερα (18/4/19), αιφνιδιάζοντας τον νέο διοικητή Κ. Ηροδότου, κατά την εθιμοτυπική τους συνάντηση, ο κ. Συλλούρης του επέστρεψε τα έγγραφα της κ. Γιωρκάτζη, καλώντας τον εμμέσως να προβεί σε νέα έρευνα. Αφησε δε να εννοηθεί πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι επιβεβλημένη, αφού, όπως είπε, στις λίστες υπήρχαν μεταξύ άλλων και πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει. Στη δε κριτική που δέχθηκε τότε ο κ. Συλλούρης για κλείσιμο του θέματος, τόνισε πως «το θέμα τώρα ανοίγει» πλην, όμως, από τον περασμένο Απρίλιο ουδέν νεότερον. Επί της ουσίας, ουδέν νεότερον, καθώς είναι από τον περασμένο Ιούλιο που ο κ. Ηροδότου είχε απευθυνθεί στον κ. Συλλούρη εξηγώντας του πως, έχοντας λάβει νομική γνωμάτευση, η ΚΤ υπέχει υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων που τελούν σε γνώση, υπό τον έλεγχο ή την κατοχή της, μόνο αν ζητηθούν από κοινοβ. επιτροπή, όπως προβλέπεται στον περί Καταθέσεων Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμο. Πέρασαν μήνες χωρίς ο κ. Συλλούρης να ανταποκριθεί και ο διοικητής απέστειλε δεύτερη επιστολή (22/11/19), με την οποία επιβεβαίωνε εκ νέου την ετοιμότητα της ΚΤΚ να συμμορφωθεί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.