Φόρμα αναζήτησης

Έπιασε δουλειά η Λουτ ενόψει της καθόδου της στην Κύπρο

Κυρίαρχο ερώτημα για Λευκωσία και Αθήνα αποτελεί το ζήτημα γύρω από τις τουρκικές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το επόμενο βήμα στο Κυπριακό.

Η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με Αναστασιάδη και Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να καθορίσουν ημερομηνία κατά την οποία θα επανέλθει στο νησί, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο καθορισμός των ζητημάτων που θα συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς και θα οδηγηθούν μεταγενέστερα σε μια άτυπη πενταμερή. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική κατάληξη, η τριμερής με Γκουτέρες αναμένεται να επικυρώσει απλά τις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Όπως έχει επανειλημμένα λεχθεί, η κάθοδος Λουτ αναμένεται στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ εκτός απροόπτου στο πλαίσιο των επαφών η κ. Λουτ θα δει επίσης Άγκυρα, Αθήνα και Βρετανία. Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την αναγκαιότητα να προβλεφθούν οι τουρκικές προθέσεις.

Θέλουν λόγο και ρόλο

Η Τουρκία φροντίζει σε κάθε τοποθέτηση κρατικών αξιωματούχων της να ξεκαθαρίζει πως αυτό που ζητά είναι να έχει λόγο και ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου μεταξύ των χωρών. Τονίζει επίσης πως δεν επιμένει και δεν επιβάλει οποιαδήποτε μορφή λύσης στο Κυπριακό, αρκεί να διασφαλίζει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια αλλά και την πρόσβαση στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου για τους Τ/Κ.

Μέχρι τώρα κάθε προσπάθεια «κολλούσε» στην επιμονή για διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων από πλευράς Τουρκίας, κάτι που αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να δημιουργήσει και πάλι εμπόδια στη διαδικασία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προκλητικές τοποθετήσεις, ενώ την ίδια στιγμή θέλουν να βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα πως η χώρα απλώνει χέρι φιλίας προς όλες τις πλευρές για ειρηνική επίλυση των ζητημάτων, χωρίς ωστόσο να δείχνει σημάδια υποχώρησης.