Φόρμα αναζήτησης

Επενδύσεις στο Τρόοδος: Τo εξαιρετικό ελαιόλαδο του… Mr. Coca-Cola

Το αγρόκτημα στην περιοχή του Ατσά, όπου προσφέρει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του ο Nicolas Netien, ανήκει στον Γιώργο Δαυίδ, τον Κύπριο μεγαλοεπιχειρηματία της ελληνικής Τρία Έψιλον, γνωστό κι ως Mr. Coca-Cola.

Ο κ. Δαυίδ, προερχόμενος από την οικογένεια Λεβέντη, κατάγεται από την κατεχόμενη Πέτρα Σολέας, ένα χωριό κτισμένο στην κοιλάδα του ποταμού Ατσά. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να κτίσει αρχικά ένα σπίτι στην περιοχή μαζί με ένα μικρό κτήμα, για να μπορεί να έχει θέα το κατεχόμενο χωριό του. Το κτήμα εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα καινοτόμο, περιβαλλοντικά προηγμένο αγρόκτημα με ελαιόδεντρα, που λειτουργεί και ως κέντρο εκπαίδευσης νέων τεχνικών αειφόρου ανάπτυξης. O κ. Δαυίδ αγαπά πολύ αυτό το αγρόκτημα και πιστεύει στην εξαιρετική δουλειά που, όπως θα δούμε, γίνεται εκεί.

Τι κάνει ένας Γάλλος στην Κύπρο;

Ο Nicolas, Γάλλος με καταγωγή από την Προβηγκία, άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Atsas Organic Products πριν από πέντε χρόνια. Είναι βιολόγος εδάφους και μηχανικός περιβάλλοντος με ειδίκευση στη διαχείριση αποβλήτων και πιστεύει στις αρχές της αειφορίας. Έζησε στο Μαρόκο, τη Λυών, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, την Ιορδανία, την Ελλάδα, για να βρεθεί τελικά στην Κύπρο. «Ξεκινήσαμε από ένα μικρό αγρόκτημα που προϋπήρχε εδώ, όταν ο θείος της πρώην συζύγου μου, ο οποίος διαθέτει συνολικά 500 στρέμματα, μας έδωσε το πράσινο φως να φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό πλάνο προς αξιοποίηση της γης. Τον πρώτο χρόνο φυτέψαμε ένα κομμάτι γης τεσσάρων εκταρίων και φτάσαμε σήμερα να έχουμε γύρω στις 6.000 ρίζες ελαιόδεντρων».

Λάδι σαν φάρμακο

Τον τρίτο χρόνο δραστηριοποίησης η φάρμα επένδυσε σε έναν μικρό ελαιόμυλο και άρχισε να επεξεργάζεται τις ελιές στο ελαιοτριβείο.

«Σιγά-σιγά αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε πράγματα και να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα: λάδι με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα και υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Τον δεύτερο χρόνο σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλη και συνεχίζουμε… Οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε το πιο υγιεινό ελαιόλαδο παγκοσμίως με 5 χιλ. χιλιοστόγραμμα πολυφαινόλη». Ένα ελαιόλαδο που, σύμφωνα με τον Nicolas, περιέχει συστατικά τα οποία είναι περιζήτητα χάρη στις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. «Είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα ολεοκανθάλης στο λάδι μας, 28 φορές πάνω από τον μέσο όρο που περιέχει ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που το καθιστά φαρμακευτικό τρόφιμο. Η ολεοκανθάλη έχει αποδειχθεί ότι αμβλύνει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, μειώνει τα επίπεδα διαβήτη και είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό».

3.000 λίτρα τον χρόνο

Η ετήσια παραγωγή του κτήματος φέτος ανήλθε στις τρεις χιλιάδες λίτρα. Το σπουδαίο ελαιόλαδο πωλείται στην Κύπρο και στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον Nicolas επίκειται η αδειοδότηση του ελαιολάδου από την αρμόδια αρχή φαρμάκων και τροφίμων στις ΗΠΑ, για να μπορεί να το διοχετεύει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πωλείται στα 100 ευρώ το λίτρο

Η τιμή του ελαιολάδου που παράγεται στο κτήμα αγγίζει τα εκατόν ευρώ το λίτρο περίπου. «Είναι ένα προϊόν το οποίο δεν μπορείς να το συγκρίνεις με κάποιο άλλο ελαιόλαδο ή με την τιμή των συνθετικών φαρμάκων που μπορεί να υποκαταστήσει. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη έχουμε μια αξίωση που λέει ότι αν ένα ελαιόλαδο περιέχει πάνω από 250 χιλιοστόγραμμα πολυφαινόλης ανά λίτρο, μπορείς να το λαμβάνεις για να μειώσεις τα επίπεδα χοληστερίνης».

Ανακάλυψη νέων γεωργικών πρακτικών

Ρωτήσαμε ποιοι παράγοντες κάνουν το ελαιόλαδο του αγροκτήματος Atsas να έχει τόσο ψηλά ποιοτικά γνωρίσματα. Παίζουν ρόλο πολλά, μας είπε. «Για παράδειγμα η περιοχή όπου βρισκόμαστε, η γεωλογική σύσταση των ηφαιστειογενών πλακών του Τροόδους και η συνεχής θαλασσινή αύρα από τον κόλπο της Μόρφου. Άλλος ένας παράγοντας είναι η βιολογική σύσταση του εδάφους. Εμείς εδώ δεν καλλιεργούμε δέντρα. Καλλιεργούμε το χώμα. Και τα δέντρα μεγαλώνουν από μόνα τους…».

Όπως μας εξηγεί η ανακάλυψη που έγινε στο κτήμα είναι πως όταν αυξηθεί η ποιότητα της βιολογίας του εδάφους, τότε ανεβαίνουν τα επίπεδα της φαινόλης. Η εξήγηση που δίνει είναι πως ένα δέντρο ή ένα οποιοδήποτε φυτό, ζει συμβιωτικά με μικροοργανισμούς στο χώμα.

Στον αντίποδα, σημειώνει, ένα έδαφος με συνθετικό λίπασμα, πάλι θα δώσει ανάπτυξη στα δέντρα, αλλά αυτά θα είναι φτωχά σε πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. «Αυτό σημαίνει πως θα είναι φιλάσθενα, χωρίς ανοσοποιητικό σύστημα».

Με το χέρι οι ελιές

Άλλη μία σημαντική παράμετρος για το αγρόκτημα είναι η μέθοδος συγκομιδής των καρπών και της παραγωγής του ελαιολάδου. «Συλλέγουμε πάντα τις ελιές με το χέρι και με μεγάλη προσοχή για να μην πληγώνεται ο καρπός. Κάθε φορά που χτυπάς μια ελιά και τη μωλωπίζεις δημιουργείς οξείδωση και συνεπώς οξύτητα. Όσο πιο ψηλό το ποσοστό οξύτητας τόσο πιο χαμηλή ποιότητα έχει το ελαιόλαδο. Επίσης αλέθουμε τις ελιές μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή της συγκομιδής».

H συσκευασία του ελαιολάδου του αγροκτήματος. 

 

Πρακτικές που απαντούν στην κλιματική αλλαγή

Ο Nicolas ζει στη Φλάσου. Του αρέσει η κυπριακή ύπαιθρος. Έχει πολύ καλούς φίλους στην περιοχή κι όταν έχει ανάγκη για πιο έντονη κοινωνική ζωή κατεβαίνει στη Λευκωσία. Τον ρωτάμε τι πιστεύει για τους Κύπριους, που αφήνουν τα χωριά τους για να κατεβούν στα αστικά κέντρα.

«Κυρίως το κάνουν για να βρουν ευκαιρίες εργοδότησης. Αλλά αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε εδώ, μέσα από το εκπαιδευτικό κέντρο που λειτουργούμε, μια εντελώς ανεξάρτητη οντότητα από τη φάρμα, είναι πως υπό προϋποθέσεις υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και στο Τρόοδος. Φτάνει να αλλάξει το μοντέλο γεωργίας που εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια και το οποίο δεν αποφέρει ούτε καλό εισόδημα, ούτε καλό τρόπο ζωής. Σήμερα όσα γίνονται στον γεωργικό τομέα επιχορηγούνται. Στην περιοχή μας υπάρχουν τρεις – τέσσερις γαιοκτήμονες που καλλιεργούν όλη τη γύρω περιοχή. Οι συγκεκριμένοι βγάζουν υποθέτω ένα καλό εισόδημα. Οι υπόλοιποι απλώς οργώνουν τα χωράφια, χωρίς καν να τα σπέρνουν, για να πάρουν επιδοτήσεις. Η δική μας πρόταση είναι η έξυπνη γεωργία, η οποία προσθέτει αξία και αειφόρο ανάπτυξη. Ο στόχος είναι να φέρουμε πίσω τους νέους και να τους βοηθήσουμε να δημιουργήσουν δικά τους έργα».

Η μεταμόρφωση

Ο Nicolas πιστεύει πως με την αναγεννητική γεωργία μπορεί και το περιβάλλον να μεταμορφωθεί. «Θέλουμε να αποτελέσουμε παράδειγμα με τις αναγεννητικές μεθόδους γεωργίας που ακολουθούμε. Παράδειγμα προσαρμογής και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Το αγρόκτημά μας είναι ένα παραγωγικό γεωργικό οικοσύστημα, το οποίο αναγεννά το οικοσύστημα. Οι ελαιώνες μας είναι πολύ πιο ανθεκτικοί από ένα δέντρο που καλλιεργείται με συμβατικές μεθόδους. Η γεωργία που ασκούμε απαιτεί λιγότερο νερό, τα δέντρα μας αναπτύσσουν αντοχή στην ξηρασία, ενώ έχουμε δει πουλιά και έντομα να επιστρέφουν».

Ο ρόλος της πολιτείας

Πιστεύει πως το κράτος θα πρέπει να διαθέσει πόρους για την εκπαίδευση των γεωργών. «Δεν χρειαζόμαστε επιχορηγήσεις, δεν χρειαζόμαστε την Ευρώπη να μας πει τι θα φυτέψουμε. Αυτό θα μας το πει η αγορά. Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να εκπαιδευτούμε στο πώς να χρησιμοποιήσουμε τη γεωργία για να επιδιορθώσουμε το οικοσύστημα. Πώς να δημιουργήσουμε προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας για εξαγωγή και για την εγχώρια αγορά και για τον τουρισμό, υγιεινά προϊόντα για μας και για το περιβάλλον. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι πυρηνική φυσική, είναι εκπαίδευση και είναι ανάγκη να δοθούν χρήματα γι’ αυτό».

Στον Nicolas αρέσει πολύ η Κύπρος. Νιώθει πως του ταιριάζει. Πως είναι ένας ασφαλής προορισμός για να μεγαλώσει το παιδί του. Αυτό που αντιπαθεί είναι ο κοντόφθαλμος τρόπος σκέψης, η καταστροφή του τόπου, οι γεωργικές πρακτικές. Ένας  φαύλος κύκλος που ερημώνει τη γη και δεν προσφέρει ούτε χρήματα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ