Φόρμα αναζήτησης

Επείγουσα παρέμβαση Προέδρου για την ΑΗΚ

Επείγουσα έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητηθούν τα καυτά θέματα που απειλούν να θέσουν σε δοκιμασία τις εργασιακές σχέσεις στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η απόφαση για τη σύσκεψη λήφθηκε χθες μετά το δημοσίευμα του «Πολίτη» για τις τοπικές συγκεντρώσεις που οργανώνουν από χθες μέχρι τις 30 Μαΐου οι συντεχνίες της ΑΗΚ για να να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα αιτήματα προς το δ.σ. της Αρχής και να λάβουν την εξουσιοδότησή τους για λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο θα παραστούν ο υπουργός Ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών, τα μέλη της ΡΑΕΚ, αντιπροσωπεία του δ.σ. της ΑΗΚ και ο γενικός διευθυντής της Αρχής.

Δεν γίνονται δεκτά

Από τις πληροφορίες που έχουμε και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά και τη χθεσινή συνάντηση κλιμακίου του διοικητικού συμβουλίου με τις τέσσερις συντεχνίες και τη συνεδρία του σώματος που ακολούθησε, προκύπτει ότι είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί στην παρούσα φάση κάποιο από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων. Διάθεση για διαβούλευση υπάρχει, όχι όμως και πρόθεση αποδοχής των -πλείστων- σημερινών θέσεων των συνδικαλιστών. Το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε μεν κατά τη χθεσινή του συνεδρία τα τρία κεφάλαια που θέτουν προς διαβούλευση οι συντεχνίες αλλά δεν έλαβε απόφαση για κανένα, επιφυλασσόμενο προφανώς για τη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ωστόσο, τα περιθώρια που έχει ο Πρόεδρος για αποδοχή των αιτημάτων των συντεχνιών είναι επίσης περιορισμένα, καθώς σε περίπτωση ικανοποίησης των εργαζομένων στην ΑΗΚ θα πρέπει να αναθεωρηθούν ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και θα ανοίξουν μέτωπα και σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, ενδεχομένως και στον στενό δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα για το θέμα της επιστροφής «εδώ και τώρα« των αποκοπών για μισθούς και ωφελήματα, αλλά και για τη διατήρηση αναλλοίωτης της συνεισφοράς των ημικρατικών οργανισμών στα ταμεία υγείας των υπαλλήλων παράλληλα με τις (νέες) εισφορές για το ΓεΣΥ.

Οι εργαζόμενοι

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ παραμένουν στο ακουστικό για την επίσημη αντίδραση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς μας ελέχθη ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση με την αρμόδια υπεπιτροπή του συμβουλίου τούς αναφέρθηκε ότι τα αιτήματα θα συζητούνταν χθες και σήμερα θα γίνει νέα συζήτηση με τους ηγέτες των συνδικαλιστών. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, δεν λήφθηκε καμία απόφαση κατά τη χθεσινή συνεδρία.

Χθες, άρχισαν οι τοπικές συγκεντρώσεις ενημέρωσης των υπαλλήλων της ΑΗΚ και η ενημέρωση που πήραμε αναφέρει πως τα μέλη των συντεχνιών στηρίζουν τα αιτήματα των εκπροσώπων τους.

Οι πληροφορίες του «Πολίτη» συγκλίνουν στο ότι οι συντεχνίες:

  • Εμμένουν στη θέση τους ότι η εισφορά 5,9% επί των απολαβών τους που καταβάλλει η ΑΗΚ στο ταμείο υγείας (οι ίδιοι δεν συνεισφέρουν, πέραν του 1,7% για το ΓεΣΥ, από τον περασμένο Μάρτιο) πρέπει να συνεχιστεί αλώβητη, παρά το ότι η Αρχή καταβάλλει πλέον και το 1,85% για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ και θα καταβάλλει άλλο 1,05% από τον Ιούνιο του 2020. Το δ.σ. επικαλείται απόφαση του Υπουργικού για αφαίρεση από το 5,9% τουλάχιστον του 2,90% που θα καταβάλλει η ΑΗΚ για κάθε εργαζόμενο, αλλά οι συντεχνίες δεν αποδέχονται «κουτσούρεμα» της συνεισφοράς της Αρχής, την οποία θεωρούν περιουσιακό τους στοιχείο βάσει παλαιότερων συμφωνιών. Αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι, είναι να συνεχίσουν να έχουν πλήρη κάλυψη (με σημαντικές όμως συμπληρωμές στους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια…) από το σημερινό ταμείο υγείας που χρηματοδοτεί αποκλειστικά η ΑΗΚ και παράλληλα να συνεισφέρουν και αυτοί στο ΓεΣΥ και να το αξιοποιήσουν -κυρίως σε ό,τι αφορά τους ειδικούς γιατρούς και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη- όταν πειστούν για την επάρκειά του.
  • Οι συντεχνίες εμμένουν ότι η ΑΗΚ παρανομεί με τη μη αποκατάσταση των μισθών και των ωφελημάτων των εργαζομένων μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τις σχετικές νομοθεσίες του 2012 (σχετικό ρεπορτάζ για την απόφαση του Υπουργικού για την ακύρωση των νομοθεσιών στη σελίδα 6). Διεκδικούν επιστροφή των αποκοπών, εδώ και τώρα. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η ΑΗΚ από τον περασμένο Απρίλιο κατακρατεί το ποσό των αποκοπών στο ταμείο της και δεν το καταβάλλει στο Κρατικό Ταμείο όπως γινόταν προηγουμένως.

Μπέρδεμα με την πρόεδρο της ΑΗΚ

Ένα άλλο θέμα που προκαλεί αντιδράσεις από μέρους των συντεχνιών της ΑΗΚ αφορά την απόφαση της ΡΑΕΚ να καλέσει την Αρχή να μεριμνήσει ώστε να εγκαταστήσει προσωρινές (ενοικιαζόμενες) μονάδες παραγωγής ρεύματος (ισχύος 130 μεγαβάτ), ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρχει έλλειψη ηλεκτρισμού το καλοκαίρι του 2019, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν μέχρι τότε τα έργα εγκατάστασης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις μονάδες 1 και 2 στο Βασιλικό. Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες αντιδρούν στην έγκριση που φέρεται να έδωσαν η πρόεδρος της ΑΗΚ Έμιλυ Γιολίτη και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Κωμοδρόμος για κάλυψη του κόστους αυτών των μονάδων (περίπου 30-50 εκατ. ευρώ) από τα αποθεματικά της ΑΗΚ και όχι μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Συνδικαλιστές αλλά και μέλη του δ.σ. της ΑΗΚ υποστηρίζουν ότι οι δύο αξιωματούχοι δεν νομιμοποιούνταν να δεσμεύσουν την ΑΗΚ για τέτοιο ποσό, χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ΑΗΚ έχει δικαίωμα να ανακτήσει το κόστος για τις προσωρινές μονάδες παραγωγής, αφού, κατά τους ίδιους, η ανάγκη για τις αντιρρυπαντικές τεχνολογίες προέκυψε λόγω της αδυναμίας του κράτους να εισαγάγει φυσικό αέριο από 1/1/2020, όπως προέβλεπε παλαιότερη απόφαση του Υπουργικού. Πληροφορούμαστε ότι τόσο προς τις συντεχνίες όσο και προς το δ.σ. ελέχθη χθες από την πρόεδρο του οργανισμού ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τον υπουργό Ενέργειας για κάλυψη του κόστους από τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Ωστόσο, στο προοίμιο της απόφασης της ΡΑΕΚ για την ενοικίαση των μονάδων αναφέρεται πως με επιστολή του γ.δ. του Υπ. Ενέργειας ημερομηνίας 6/5/19 προς τη ΡΑΕΚ αναφέρεται ότι σε συνάντηση του Γ. Λακκοτρύπη στις 23/4/19 με την πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γ.δ. της ΑΗΚ συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων «να επωμισθεί η ΑΗΚ οποιοδήποτε κόστος προκύψει από τη λήψη των προαναφερόμενων μέτρων χωρίς αυτό να μετακυλιστεί στους καταναλωτές». Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη επιστολή, για τη συμφωνία ανάληψης του κόστους από την ΑΗΚ και όχι τους καταναλωτές, κοινοποιήθηκε στον γ.δ. της ΑΗΚ (και σε άλλους αξιωματούχους) χωρίς καμία αντίδραση από μέρους της Αρχής Ηλεκτρισμού στο διάστημα που μεσολάβησε.