Φόρμα αναζήτησης

Έπαυσε τον Αρχηγό Αστυνομίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου αποφάσισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και τις αντιδράσεις με αφορμή τον χειρισμό από πλευράς Αστυνομίας των υποθέσεων ελλειπόντων προσώπων και τις δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας μετέβη σήμερα στο Προεδρικό όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενημερώνοντάς τον για την πορεία του ανακριτικού έργου. Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοστόμου δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορικά με το μέλλον του, παραπέμποντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επόμενη μέρα, καθώς μετά και τη χθεσινή παραίτηση Ιωνά Νικολάου για λόγους ευθιξίας, δημιουργείται κενό στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο Πρόεδρος

Κύριο Ζαχαρία Χρυσοστόμου Αρχηγός Αστυνομίας Αρχηγείο Αστυνομίας Λευκωσία

Μετά τη σημερινή μας συνάντηση και τα όσα μεταξύ μας διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:

(α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράλειψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στην μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την Κυπριακή κοινωνία,

(β) Την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του Σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφιστάμενων του,

(γ) Την δια λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης,

Οδηγήθηκα στην δυσάρεστη απόφαση να τερματίσω τις υπηρεσίες σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.

Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αγνοήσω το έργο που έχετε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κάτι για το οποίο θερμά σας ευχαριστώ.

Ο τερματισμός των υπηρεσιών σας τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019