Φόρμα αναζήτησης

Φόρμουλα για στήριξη των θέσεων εργασίας

Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι αρχίζουν διάλογο για τον καθορισμό του τρόπου και του ύψους στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας για την επόμενη περίοδο μετά τις 12 Ιουνίου, που ολοκληρώνονται τα υφιστάμενα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας.

Εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις μετέφεραν τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με την κυβέρνηση να διαμηνύει την αποφασιστικότητά της για στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στο πλαίσιο όμως των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Το ύψος της στήριξης θα κυμαίνεται αναλόγως ποσοστών απώλειες κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ποσοστά που θα καθορισθούν τις επόμενες μέρες μέσα από διάλογο με τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και το τελικό σχέδιο θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην χαθούν θέσεις εργασίας», ανέφερε σε δηλώσεις μετά η σύσκεψη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Σημείωσε πως η διαμόρφωση των σχεδίων που θα ακολουθήσουν την περίοδο από 13 Ιουνίου και έπειτα θα βασιστεί στην οικονομική δραστηριότητα στους διάφορους τομείς της οικονομίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, για να τονίσει ότι η κυβερνητική στήριξη «θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τα οικονομικά δεδομένα του κράτους, από τους οικονομικές δυνατότητες του κράτους».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια ξεχωριστή αντιμετώπιση της τουριστικής βιομηχανίας, ο κ. Σεντώντας είπε πως τα σχέδια θα βασιστούν στην οικονομική δραστηριότητα όπως καταγράφεται αυτή την περίοδο. «Όπως είναι αναμενόμενο ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα, άρα φαίνεται ότι ως τομέας θα συνεχίσει να στηρίζεται», είπε, διευκρινίζοντας το πώς ακριβώς θα συνεχίζει να στηρίζεται ο τομέας αλλά και άλλοι τομείς, που θα διαφανεί ότι πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται, θα καθοριστεί την επόμενη περίοδο.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες του κράτους, ο κ. Σεντώντας είπε πως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις συγκεκριμένες δυνατότητες που έχει το κράτος.

Σημείωσε παράλληλα ότι σε ορισμένους τομείς η αναθέρμανση της οικονομίας προχωρεί πολύ καλά για συμπληρώσει ότι τα πράγματα διαφοροποιούνται καθημερινά.

«Ωστόσο», κατέληξε, «η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα ενθαρρύνουν και θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την αναθέρμανση της οικονομίας διότι αναθέρμανση της οικονομίας σημαίνουν και καλύτερες δυνατότητες από πλευράς του κράτους και συνεπακολούθα μεγαλύτερη δυνατότητα στήριξης των εργαζομένων που το έχουν ανάγκη».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου είπε πως η γενική εισήγηση είναι ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να επεκταθούν μέχρι και τον Οκτώβρη βάσει ποσοστών απώλειας κύκλου εργασιών και ότι θα πρέπει να στηριχθεί η τουριστική βιομηχανία, η οποία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εργοδοτικών οργανώσεων.

Αναγνωρίζοντας ότι οι δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες, ο κ. Πέτρου σημείωσε πως κύριος στόχος είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες θα συνεχίσουν να υποφέρουν πρέπει να στηριχθούν, βάσει ποσοστών είτε με απώλεια κύκλου εργασιών σε ποσοστό 25% ή και πάνω από 30%. «Αλλά νομίζω ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει οι επιχειρήσεις οι οποίες υποφέρουν να στηριχθούν ούτως ώστε να συνεχίσουν να εργοδοτούν τους ανθρώπους και να μη υπάρχουν απολύσεις», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τόνισε πως η γενική απόφαση είναι πως η απασχόληση όσον αφορά τον τουριστικό τομέα πρέπει να ενδυναμωθεί και να συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβριο και ενδεχόμενα μέχρι και τον επόμενο Μάρτιο, διότι αυτός ο τομέας είναι ο τομέας που επηρεάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.
«Πέραν τούτου οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας, εάν και εφόσον συνεχίζουν να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών, 25% 30% και 35%, δεν έχει καθοριστεί, θα τύχουν και αυτοί μιας στήριξης της απασχόλησης πιθανότερα με μικρότερη ένταση από ό,τι στηρίζονταν μέχρι σήμερα, διότι πάντα και όλοι πρέπει σωστά να λαμβάνουμε υπόψη και τα οικονομικά του κράτους».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε πως η βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης και η συναίνεση και η συνεργασία με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις υπάρχει. «Η πρόθεση είναι κοινή για όλους να στηριχθεί η απασχόληση, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους», είπε.

ΠΑΣΥΞΕ: Φόρμουλα για στήριξη των θέσεων εργασίας

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι οι ξενοδόχοι κατέθεσαν φόρμουλα στήριξης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας στη βάση της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ο τουριστικός τομέας νομίζω είναι από όλους αποδεκτό ότι έχει πληγεί το μέγιστο από αυτή την κρίση και δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η κρίση για την τουριστική βιομηχανία», είπε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι μόνες αγορές που μπορεί να επαναλειτουργήσουν από τις 20 Ιουνίου Ιούλη και μετά είναι η Γερμανία, Αυστρία και ορισμένες άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ μικρό ποσοστό συνεισφοράς, ενώ οι αγορές της Αγγλίας, Ρωσίας και Σκανδιναβίας παραμένουν κλειστές μέχρι τέλος Αυγούστου».

Ο κ. Λοΐζίδης είπε πως οι ξενοδόχοι πρότειναν στην κυβέρνηση «συγκεκριμένη φόρμουλα βάσει της οποίας θα μπορεί να λειτουργήσει μεγάλος αριθμός των ξενοδοχείων από τις 20 Ιουνίου και μετά θα ανοίξουν και τα αεροδρόμια».

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη φόρμουλα ενόψει της συζήτησης της με την Υπουργό Εργασίας και τον ΥΠΟΙΚ, ο κ. Λοΐζίδης είπε πως η «βασική φιλοσοφία της φόρμουλας είναι να επιδοτείται η εργασία αντί να επιδοτείται η ανεργία».

Από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Πρόεδρος της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι έστειλε «σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα», όπως είπε, ότι στην επόμενη φάση των μέτρων μετά τις 12 Ιουνίου «τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα προς τους τομείς και τις επιχειρήσεις όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη και την ίδια στιγμή να αφορούν τη στήριξη της απασχόλησης και των ιδίων των εργαζομένων.

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου με την Υπουργό Εργασίας έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, επεσήμανε με τη σειρά του ότι νέα μέτρα θα πρέπει να συνδυάζουν την απασχόληση μαζί με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των απολαβών των εργαζομένων. «Έχει μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα οι εργοδότες οι οποίοι αξιοποιούν δημόσιο χρήμα από τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να σεβαστούν πλήρως και τα εργασιακά δικαιώματα», είπε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.