Φόρμα αναζήτησης

Eντατική-express σε λυόμενο -Σε αγώνα δρόμου ο ΟΚΥπΥ

Σε αγώνα δρόμου με στόχο να προετοιμάσει καταλλήλως τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφού βάσει και των επιστημονικών προβλέψεων ένα 5% των νοσούντων θα χρειαστεί υποστήριξη από αναπνευστήρα. Ο σχεδιασμός του ΟΚΥπΥ για τις Εντατικές είναι έτοιμος και άρχισε ήδη να υλοποιείται. Σε αυτόν εντάσσεται η ανάπτυξη περίπου 125 κλινών Εντατικής οι οποίες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό. Την ίδια ώρα ο ΟΚΥπΥ διευρύνει τη διενέργεια του τεστ κορωνοϊού. Η παραγγελία που αφορά περισσότερα από 100.000 τεστ έχει ήδη γίνει. Ο Οργανισμός αναμένει επίσης σύντομα τα νοσηλευτήρια να εξοπλιστούν με προστατευτικό και ιατρικό εξοπλισμό και με άλλα αναλώσιμα που απαιτούνται στη μάχη κατά της πανδημίας.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Χρίστης Λοϊζίδης ανέλυσε τον σχεδιασμό σε σχέση με τις κλίνες Εντατικής σημειώνοντας ότι:

 • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 60 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 • Μέχρι το τέλος της βδομάδας οι κλίνες θα αυξηθούν στις 78.
 • Μέχρι τις 10 Απριλίου υπολογίζεται ότι άλλες 22 κλίνες θα αναπτυχθούν (σύνολο 100).
 • Ο ΟΚΥπΥ βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς λυόμενου το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει άλλες 23 κλίνες (123 συνολικά). Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 35 μέρες.
 • Στο Νοσοκομείο της Λεμεσού υπάρχει προγραμματισμός για ανάπτυξη άλλων τεσσάρων κλινών (ο συνολικός τους αριθμός θα ανέλθει στις 8).

Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε επιπρόσθετα πως έχει γίνει καταγραφή όλου του νοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτει εξειδίκευση και έχει αρχίσει η εκπαίδευσή του. Όπως έγραψε προχθές ο «Π» στον «πόλεμο» στις Εντατικές συστρατεύεται και ο κόσμος των αναισθησιολόγων για τους οποίους έχει ετοιμαστεί ταχύρρυθμη εκπαίδευση.

Σημείωσε ακόμη ότι πέρα από τους προσωπικούς γιατρούς και τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για τη διασφάλιση των δημόσιων νοσοκομείων και την προστασία του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά, ο ΟΚΥπΥ έχει δημιουργήσει ξεχωριστές υποδομές σε κάθε νοσηλευτήριο, για την υποδοχή και φροντίδα περιστατικών με κορωνοϊό. “Για την ελαχιστοποίηση μετάδοσης του ιού μέσω των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), πέρα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου ήδη λειτουργεί, δημιουργήθηκαν Ιατρεία Διαλογής των Ασθενών και Θάλαμοι Βραχείας Νοσηλείας για ύποπτα περιστατικά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προσωπικό εκτός αλλά…

Ερωτηθείς εξάλλου για το προσωπικό των νοσοκομείων που είτε βρίσκεται σε καραντίνα,είτε ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είτε παρουσιάζει άδεια ασθενείας ο κ. Λοϊζίδης απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς. Είπε ωστόσο πως η προσπάθεια είναι το προσωπικό που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να επιστρέψει στη 2η γραμμή της μάχης με στόχο να απελευθερωθεί άλλο προσωπικό και να συμβάλει στην πρώτη γραμμή.

100.000 τεστ

Ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης γνωστοποίησε ότι το συμβούλιο σε προχθεσινή του συνεδρία ενέκρινε κονδύλι ύψους 20 εκατ. ευρώ για αγορά σημαντικών ποσοτήτων αναλωσίμων αλλά και για αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών. Στο μεγαλύτερο μέρος της η δαπάνη αυτή αφορά:

 • Όλα τα είδη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού που πρέπει να φέρουν οι επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, ανάλογα με το πόστο στο οποίο υπηρετούν, τόσο εντός των νοσηλευτηρίων όσο και στους χώρους που καθορίζονται για αντιμετώπιση του Covid-19
 • Αγορά περισσότερων από 100.000 διαγνωστικών τεστ, για να αυξηθεί η δυνατότητα ελέγχου μεγαλύτερου αριθμού πολιτών. Τα νοσηλευτήρια ενισχύονται και με αριθμό rapid test τα οποία θα συμβάλλουν συμπληρωματικά στη διαδικασία της εξέτασης.
 • Αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις ανάγκες κυρίως των επιπρόσθετων κλινών που δημιουργούνται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ένα μεγάλο μέρος των αναλωσίμων αυτών αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο περί το τέλος αυτής της εβδομάδας με αεροπλάνο που έχει ειδικά ναυλωθεί από το Υπουργείο Υγείας, είπε, ενώ αναμένεται και δεύτερη πτήση τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τους επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία.

Ψάχνουν την… εστία μετάδοσης

Εκτόξευση του αριθμού των «ορφανών» περιστατικών – 25 τα τελευταία δύο 24ωρα

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των ατόμων που εντοπίζονται θετικά στον κορωνοϊό αλλά δεν γνωρίζουν την εστία που τους τον μετέδωσε. Τα τελευταία δύο 24ωρα ανακοινώθηκαν 25 τέτοια περιστατικά, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία για μετάδοση του ιού σε όλο και περισσότερους πολίτες.

Αυξάνονται, δυστυχώς, και οι θάνατοι. Ένας ακόμη συνάνθρωπός μας, 83 ετών, έχασε  τη μάχη για τη ζωή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους οκτώ.

Χθες ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα από σύνολο 550 διαγνώσεων, εκ των οποίων των 15 το ιστορικό διερευνάται. Αν και κατά τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου τα περιστατικά αυτά δεν εντάσσονται στα «ορφανά» κρούσματα, γενικότερα προκαλούν μεγάλη ανησυχία καθότι δεικνύουν πως κάποια άτομα φέρουν τον ιό και τον μεταδίδουν χωρίς καν να γνωρίζουν ότι νοσούν.

Αλλά 13 εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα αφορούν άτομα των Βρετανικών Βάσεων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε χθες στα 264.

Κληθείς ο κ. Κωστρίκης να αναφέρει τα στατιστικά δεδομένα τα οποία αποτυπώνουν μια πρώτη εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας, είπε πως μέχρι και τις 28 Μαρτίου η κατανομή ανά φύλο είναι 57% άνδρες και 42% γυναίκες. Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα, το ποσοστό των λοιμώξεων ανάμεσα στις ηλικίες 25-69 ανέρχεται στο 66%, από 60 ετών και άνω αφορά το 26% και από 0 μέχρι 19 έτη αφορά το 5% των λοιμώξεων.

Γεωγραφικά, ο ιός επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό την Πάφο. Πιο συγκεκριμένα στη(ν):

Πάφο εντοπίζεται το 39,3% των λοιμώξεων

 • Λάρνακα το 23%
 • Αμμόχωστο το 14,5%
 • Λευκωσία το 9,7%
 • Λεμεσό το 3,3%.

Ο επιστημονικός διευθυντής της Διεύθυνσης Λευκωσίας Μάριος Λοΐζου ανέφερε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου χθες νοσηλεύονταν 28 άτομα, πέντε εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έντεκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι 23 άτομα που έχουν νοσηλευτεί στο ΓΝ Αμμοχώστου έχουν αποθεραπευτεί και έλαβαν εξιτήριο.

Καλά στην υγεία τους

Ο δρ Λοΐζου ανακοίνωσε ότι χθες στο Μακάρειο Νοσοκομείο διενεργήθηκε καισαρική τομή σε έγκυο γυναίκα θετική στον COVID-19, προσθέτοντας ότι τόσο η μητέρα όσο και το νεογνό είναι καλά στην υγεία τους.  Το νεογνό θα υποβληθεί σε εξέταση. Πάντως, όπως έγινε γνωστό χθες, η γυναίκα μεταφέρθηκε από την Πάφο στο Μακάρειο όταν διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον ιό. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτωματολογία και δεν γνώριζε ότι είναι φορέας του ιού.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.